Ειδήσεις

Κέλλας: Άμεσα λύσεις για την έλλειψη εργατικών χεριών στα χωράφια


“Ευέλικτο μοντέλο ασφάλισης για τους εργάτες γης, για τη φετινή χρονιά, εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης εργατικών χεριών στην ύπαιθρο, που εντείνει και η κρίση του κορονοιού”, ζητά, με κατάθεση  ερώτησης προς τους Υπουργούς Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κκ. Γιάννη Βρούτση και Μάκη Βορίδη, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, μεταφέρει προς τους αρμόδιους Υπουργούς την έκδηλη αγωνία των παραγωγών, καθώς σε λίγες μέρες ξεκινά η συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων και ο κίνδυνος “μπλακαουτ” για μια σειρά αγροτικών εργασιών, είναι ορατός.

 Ο κ. Κέλλας στην ερώτησή του, αναφέρει:

«Η κρίση που βιώνει αυτή την περίοδο η χώρα μας με τον κορονοιό, ήρθε να εντείνει το χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Ο φόβος από τις επιπτώσεις του ιού και το κλείσιμο των συνόρων, κράτησαν αρκετούς αλλοδαπούς εργάτες στις πατρίδες τους.

Έτσι, παραγωγοί σε όλη τη χώρα, κυρίως δενδρωδών καλλιεργειών, αλλά και καπνών, κηπευτικών κ.α, βρίσκονται προ αδιεξόδου, αναφορικά με μια σειρά από σημαντικές αγροτικές εργασίες, όπως αραίωμα καρπών, συγκομιδή, κλπ.

Ενδεικτικό της οριακής κατάστασης που επικρατεί, είναι το γεγονός πως στην επαρχία Αγιάς του ν. Λάρισας, οι εργασίες συγκομιδής κερασιών αρχίζουν σε λιγότερο από έναν μήνα και αραιώματος μήλων σε ενάμιση μήνα.

Όπως αντιλαμβάνεστε,το πρόβλημα που δημιουργείται με την έλλειψη εργατικών χεριών δεν έχει αντίκτυπο μόνο στους παραγωγούς, οι οποίοι δεν θα συγκομίσουν την σοδειά τους, αλλά και στην οικονομία της χώρας μας γενικότερα, καθώς αγορές του εξωτερικού, που με τόσο κόπο κατακτήθηκαν θα κλείσουν οριστικά, ενώ πολλές θέσεις εργασίας, κυρίως στα συσκευαστήρια, θα χαθούν».

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ:

Για τους παραπάνω λόγους, οι παραγωγοί, μέσα από τις Συνεταιριστικές τους Ενώσεις ζητούν:

  1. Να μπορεί να γίνει μετάκληση ατόμου Αλβανικής καταγωγής από έναν παραγωγό ή Συνεταιρισμόκαι ο εργάτης να δύναται να απασχοληθεί σε περισσότερους εργοδότες, εντός του χρονικού διαστήματος παραμονής του στην περιοχή με εργόσημο (αγρεργάτης).
  2. Τουλάχιστον για φέτος, ο εργοδότης που προσκαλεί έναν αλλοδαπό εργάτη γης,να μην υποχρεούται να τον ασφαλίσειμόνιμα στο ΙΚΑ και να προβλέπεται ευελιξία της εργασίας του σε περισσότερους παραγωγούς, εξαιτίας της μορφής απασχόλησής του και του μικρού κλήρου της υπαίθρου.
  3. Να παραταθούν οι άδειες παραμονής σε όσους μετανάστες εργάζονται νόμιμα στον αγροτικό τομέα της χώρας.
  4. Οι εργοδότες να υποχρεούνται να παρέχουν στους εργάτες γης διαμονή και εξασφάλιση όλων των συνθηκών υγιεινής, ενώ με την άφιξή τους στην πατρίδα μας να τίθενται στην προβλεπόμενη καραντίνα, πριν ξεκινήσουν τις εργασίες.
  5. Ανεξάρτητα από την ανταπόκριση των αλλοδαπών εργατών, να υπάρχει δυνατότητα απασχόλησης σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις όσων Ελλήνων πολιτών το επιθυμούν, ενώ λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, διατηρώντας το επίδομα και λαμβάνοντας παράλληλα αμοιβή για την απασχόλησή τους.

 

Προηγούμενο άρθρο Ανακοίνωση του Δημάρχου Κιλελέρ για μέτρα προστασίας ύστερα από τα κρούσματα του ιού στη συνοικία της Νέας Σμύρνης
Επόμενο άρθρο Μέτρα προστασίας για τον περιορισμό των κρουσμάτων στον οικισμό ρομά