Ειδήσεις

Τ. Τσιαπλές: Οι ευθύνες κυβέρνησης, περιφερειών και δήμων για τις πυρκαγιές


Η λήψη μέτρων προστασίας του λαού από την πανδημία μπορεί να είναι το κύριο στην παρούσα φάση, όμως μπροστά στη νέα αντιπυρική περίοδο, πρέπει να θυμηθούμε ότι οι ευθύνες όλων των αστικών κυβερνήσεων για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια, είναι τεράστιες. Η πολιτική τους ήταν και είναι στην ίδια κατεύθυνση: Περικοπές στη χρηματοδότηση, που μεγαλώνουν τις ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό για τη δασοπυρόσβεση, αναδιοργάνωση του προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα, που το απογυμνώνει από εργαζόμενους, μείωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων, κατεύθυνση για «υποκατάσταση» από εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης, πολιτική εμπορευματοποίησης της γης, που οπλίζει το χέρι των επίδοξων εμπρηστών.

Ευθύνες έχουν και οι Περιφερειακές και Δημοτικές αρχές, γιατί δεν παίρνουν όσα μέτρα χρειάζεται, αλλά και γιατί δεν διεκδικούν την θέσπιση ολοκληρωμένης αντιπυρικής προστασίας και δασοπροστασίας, αλλά στηρίζουν ουσιαστικά τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων.

Είναι μία εγκληματική πολιτική, που αφήνει πίσω της αποκαΐδια. Όσο κι αν προσπαθούν να κρύψουν αυτήν την πραγματικότητα, δεν τα καταφέρνουν. Όσο κι αν προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να κρυφτούν πίσω από άλλα – υπαρκτά ή μη – ζητήματα, η ουσία είναι ότι αφήνουν χωρίς προστασία υποδομές, λαϊκές κατοικίες, δάση και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είτε αυτό αφορά τους πυροσβέστες, είτε τους κατοίκους των περιοχών που καίγονται.

Το μέγεθος του προβλήματος έχει περιγραφεί πολλές φορές: Μείωση κονδυλίων που φτάνουν και ξεπερνούν από το 2009 μέχρι σήμερα τα 120 εκατ. ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο. Ελλείψεις σε δασικούς και αγροτικούς δρόμους για να μπορέσουν να επιχειρήσουν οι πυροσβέστες, με αποτέλεσμα να χάνουν και τη ζωή τους σε ορισμένες περιπτώσεις.

Επίσης, το 50% περίπου των πυροσβεστικών οχημάτων είναι πέραν της 15ετίας και πολλά από αυτά σχεδόν άχρηστα. Αεροπλάνα που παρουσιάζουν βλάβες με το που σηκώνονται για πτήση. «Αποψίλωση» από επιστημονικό προσωπικό που θα βοηθούσε στο συντονισμό. Και, βέβαια, πυροσβέστες που έφθασαν να δουλεύουν για 48 και 72 ώρες ασταμάτητα, χωρίς καν ένα μπουκάλι νερό ή λίγο φαγητό.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, όλες οι κυβερνήσεις (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) δεν σταμάτησαν να «φιλοδωρούν» με κίνητρα, ευνοϊκές ρυθμίσεις και φοροαπαλλαγές τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Στην προκειμένη περίπτωση, αρκεί το εξής παράδειγμα: Η επάνδρωση πριν λίγα χρόνια των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ιδιωτικοποιημένων αεροδρομίων της «Fraport», για τη θωράκιση της κερδοφορίας της, έγινε μέσω της αποδυνάμωσης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων της χώρας και με εντατικοποίηση της δουλειάς των πυροσβεστών, το ίδιο και για την στελέχωση των πυροσβεστικών σταθμών της ιδιωτικοποιημένης ΠΑΘΕ..

Επιχειρήματα που ακούμε επι χρόνια, όπως ότι «η φωτιά ήταν μεγάλη», «ο αέρας δυνατός», κ.λπ, μπορεί να αποτυπώνουν μια πραγματικότητα ως προς τις δυσκολίες της πυρόσβεσης, χρησιμοποιούνται όμως από τις κυβερνήσεις ως δικαιολογίες για να κρυφτούν οι ευθύνες τους, για τις τεράστιες ελλείψεις στους τομείς της αντιπυρικής προστασίας, όπως και της αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης. Είναι γνωστό πως η Ε.Ε δεν θεωρεί επιλέξιμα τέτοια έργα και δεν τα χρηματοδοτεί, αφού δεν φέρνουν κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους!

Οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, τα τελευταία χρόνια και φέτος θέτουμε επίμονα το ζήτημα στην Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας, αξιώνοντας απ’ αυτήν σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τους Δήμους, να χαράξουν:

Ενιαίο αντιπυρικό σχεδιασμό για κάθε ορεινό όγκο με την ευθύνη των Δασικών Υπηρεσιών και την στήριξη της Περιφέρειας και των Δήμων.

Ολοκληρωμένο και αναλυτικό σχεδιασμό για όλη την αντιπυρική περίοδο σε συνεργασία, ετοιμότητας των δυνάμεών της και ειδικών μέτρων σε περίπτωση μεγάλης πυρκαγιάς και καταστροφών, στήριξης των κατοίκων, γεωργοκτηνοτρόφων και των πυροσβεστών.

Σε συνεργασία με τους Δήμους, πρόγραμμα καθαρισμού και απομάκρυνσης της βλάστησης και των ξερών χόρτων που υπάρχει στους ορεινούς όγκους, στις διαχωριστικές νησίδες αυτοκινητοδρόμων και τα πρανή αυτών, καθώς αποτελούν επικίνδυνη καύσιμη ύλη.

Λήψη μέριμνας για τον καθαρισμό οικοπέδων με σκουπίδια, ξερά χόρτα.

Έλεγχο του δασικού οδικού δικτύου, συντήρηση του και διάνοιξη τυχόν κλειστών τμημάτων του, ώστε να είναι εφικτή η πρόσβαση των  πυροσβεστικών οχημάτων.

Έλεγχο των δικτύων παροχής νερού που χρησιμοποιούνται για την πυρόσβεση στους ορεινούς όγκους και επέκτασή τους, καθώς και των δεξαμενών νερού και των κρουνών που υπάρχουν, ώστε να βρίσκονται σε καλή κατάσταση και έτοιμα για χρήση σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Ταυτόχρονα από την κυβέρνηση να πάρει τα παρακάτω επείγοντα μέτρα:

Άμεση και επαρκή χρηματοδότηση των φορέων δασοπροστασίας-δασοπυρόσβεσης.

Η κυβέρνηση να λάβει έκτακτα μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί η υποδομή του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας στη Θεσσαλία όπως και στην υπόλοιπη χώρα. Να καταργηθεί πλήρως η κατηγοριοποίηση του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος σε μόνιμους, 3ετούς, 5ετούς θητείας, συμβασιούχους πυροσβέστες. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι πυροσβέστες (5ετούς, 3ετούς, συμβασιούχοι) χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να προσλάβει το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στο Πυροσβεστικό Σώμα και στη Δασική Υπηρεσία και προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ελλείψεις.

Καμία συγχώνευση ή κατάργηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και κλιμακίων.

Να συγκροτηθεί ενιαίος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας, με προτεραιότητα τη συγκρότηση και στο επίπεδο της Θεσσαλίας συντονιστικού οργάνου για αποψίλωση, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, άμεση χρηματοδότηση και ενίσχυση της υποδομής της Δασικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για την κάλυψη των κενών.

Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων και των εκτάσεων της εκκλησίας στα βουνά, τα δάση, τις δασικές εκτάσεις.

Να ακυρωθούν οι δασοκτόνοι νόμοι της Ν.Δ, του ΠΑΣΟΚ και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που αποχαρακτηρίζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και αναδασωτέες περιοχές και νομιμοποιούν καταπατητές. Να προστατευθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από καταπατητές και να αναδασωθούν άμεσα. Να αποζημιωθούν οι πληγέντες προηγούμενων πυρκαγιών.

Για ακόμη μια φορά, φαίνεται ότι η προστασία των δασών, της γης προϋποθέτει διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, εργατική εξουσία και άλλη οργάνωση της οικονομίας, όπου η γη και τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία και θα υπάρχει επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός, με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Τάσος Τσιαπλές, Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης

 

Προηγούμενο άρθρο ΔΑΣ Ιδ. Τεχνικών Υπαλλήλων Ελασσόνας: Στην Πανδημία δεν μένουμε εκτεθειμένοι!
Επόμενο άρθρο Αυτό το Πάσχα Χαμογελάω στη σκέψη ότι Αγκαλιάζω τη μαμά μου, τον παππού μου, τον φίλο μου