Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 5 Ιούνη είναι μία ακόμα αφορμή για να βγάλουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πολύτιμα συμπεράσματα. Οι τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές που έχουν συμβεί και στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια με φονικές πυρκαγιές , πλημμύρες (Μάτι, Μάνδρα κα) με εκατοντάδες θύματα επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά πως το περιβάλλον βρίσκεται στο στόχαστρο των επιχειρηματικών ομίλων, είτε ως δεξαμενή ανεξέλεγκτης άντλησης πρώτων υλών, απόρριψης των αποβλήτων τους, είτε ως ένας ακόμη κερδοφόρος τομέας επενδύσεων. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις και τα μονοπώλια σε ολόκληρο τον κόσμο αντιμετωπίζουν την προστασία από τις περιβαλλοντικές επιδράσεις αποκλειστικά ως αντικείμενο κερδοφορίας, άλλοτε ως “δαπάνη” που μπορεί να περιοριστεί, άλλοτε ως νέο πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Για αυτό είναι προκλητική υποκρισία διεθνείς ιμπεριαλιστικές ενώσεις, οργανισμοί, συμμαχίες να “οδύρονται” για τις περιβαλλοντικές καταστροφές και κινδύνους της βιοποικιλότητας, της άγριας πανίδας και χλωρίδας, της ληστρικής εκμετάλλευσης των τροπικών κυρίως δασών, της ερημοποίησης των πλημμυρών, των ρύπων, των απορριμμάτων, για τις αλλαγές στις χρήσεις γης κ.λπ., ενώ στην πραγματικότητα αποτελούν τον αποκλειστικό παράγοντα καταστροφής του περιβάλλοντος και αξιοποιούν τις περιβαλλοντικές καταστροφές για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους.
Η «πράσινη οικονομία», το «Πράσινο New Deal», οι «πράσινες επενδύσεις» που προωθούν αποτελεί την νέα κερδοφόρα διέξοδο για τους για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Ο στόχος τους είναι η με κάθε τρόπο ώθηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, η επιτάχυνση των επενδύσεων, η ραγδαία ανάπτυξη των μονοπωλιακών ομίλων στις ΑΠΕ, στον τουρισμό, στις κατασκευές υποδομών και κατοικίας, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στα λαϊκά στρώματα, στο περιβάλλον, στα δάση.
Αυτό δείχνει η διαχρονικά ασκούμενη πολιτική όλων των κυβερνήσεων και τα κόμματα που όλοι μαζί πίνουν νερό στο όνομα των ευρωενωσιακών Οδηγιών και “αρχών” που συναποφασίζουν, νομοθετούν και υλοποιούν. Αυτό ζητάει ο ΣΕΒ που «υποδεικνύει» στην κυβέρνηση την «ταχύτερη περιβαλλοντική αδειοδότηση για περισσότερες επενδύσεις».
Έτσι με τον νέο περιβαλλοντοκτόνο νόμο που πρόσφατα έφερε και ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ στην βουλή, δημιουργούνται νέα πεδία κερδοφορίας που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις ανάγκες των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων , της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Μέσα σε αυτό το διαχρονικά αντιδραστικό πλαίσιο αντιμετωπίζονται άλλωστε σημαντικά προβλήματα όπως η έλλειψη υδάτινων πόρων και η ερημοποίηση του Θεσσαλικού κάμπου, με την χρόνια καθυστέρηση υλοποίησης έργων ζωτικής σημασίας όπως η εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου κα η υποβάθμιση συνολικά του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μας.
Η αδυναμία να προστατευτεί ολοκληρωμένα με ευθύνη του κράτους και των κυβερνήσεων έχει φέρει την λεγόμενη περιβαλλοντική αλλαγή, που βιώνουμε όλοι. Νέα προβλήματα που δημιουργούνται στην διατροφή μας, στα προϊόντα που τρώμε μέχρι και τον αέρα που εισπνέουμε.
Τα παραδείγματα στην περιοχή μας αλλά και γενικότερα , είναι δεκάδες και αποκαλυπτικά. Αρκεί να δούμε τι συμβαίνει ήδη στον γειτονικό μας Βόλο με την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ, ενώ δεν έχει περάσει καιρός από τότε που το εργοστάσιο της ΒΙΟΚΕΡΑΛ στη Λάρισα (περιοχή Συκουρίου) έκαιγε υλικό καρκινογόνο(ΠΕΤ ΚΟΚ), ώστε να έχει μείωση του κόστους ενέργειας. Οι σχεδιασμοί αυτοί θα κλιμακωθούν καθώς το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Θεσσαλίας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας προβλέπει τη δυνατότητα κατασκευής μονάδων επεξεργασίας χιλιάδων τόνων αποβλήτων από τους ΧΥΤΑ Βόλου, Λάρισας και Τρικάλων-Καρδίτσας, την παραγωγή SRF/RDF ως καύσιμη ύλη για βιομηχανίες. Το ίδιο συμβαίνει και την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Ενέργειας την παράδοση των βουνοκορφών των Αγράφων σε επιχειρηματικά συμφέροντα για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου αλλά και με τα σχέδια για εγκατάσταση ανεμογεννητριών τον Κίσσαβο.
Είναι ξεκάθαρο και το ζούμε χρόνια, η παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο των βουνών,του φυσικού περιβάλλοντος για νέες επενδύσεις το καταστρέφει και το βάζει σε νέους κινδύνους. Το περιβάλλον δεν είναι απλά μία πηγή ζωής, η διασφάλιση της προστασίας του είναι καθήκον μας, για τις νεότερες γενιές για την ποιότητα ζωής μας. Είναι αδύνατο να μπορούμε να ζήσουμε σε ένα περιβάλλον που βάζει μπροστά την κερδοφορία επιχειρηματικών ομίλων.
Απέναντι σε αυτή επίθεση στο περιβάλλον , την ζωή , τα δικαιώματά μας για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων οργανώνουμε την δική μας απάντηση. Να υψώσουμε τείχος αντίστασης, σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς.
Διεκδικούμε :
- Όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος για τα κέρδη των μονοπωλίων.
- Όχι στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου στα μονοπώλια.
- Η κυβέρνηση να πάρει πίσω όλους τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους που δίνουν γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους .
- Την κατάργηση των «πράσινων» τελών ΑΠΕ και άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30% για κάθε οικογένεια με εισόδημα έως 40.000 ευρώ.
- Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας και στο κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων.
- Καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτι λαϊκής οικογένειας.
- Μείωση 50% στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και αφορολόγητο πετρέλαιο.
- Ολοκλήρωση της εκτροπής του Αχελώου με τα αντίστοιχα έργα υποδομής, για την κάλυψη των αρδευτικών, περιβαλλοντικών αναγκών της περιοχής, με παράλληλη κατασκευή υδροηλεκτρικών εργοστασίων για την παραγωγή φτηνού ρεύματος για το λαό.
- Ολοκλήρωση των έργων στην Κάρλα και δημιουργία φράγματος στην Σκοπιά Φαρσάλων.
- Αποκλειστικά κρατικός, ενιαίος φορέας για την Ενέργεια, που ως λαϊκή περιουσία, θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.