«Ακούω την αντιπολίτευση να μιλάει για διγλωσσία,αλλά διγλωσσία δεν βλέπω. Η ασφάλιση στον ΕΛΓΑ είναι υποχρεωτική. Το θέμα είναι τι θα γίνει με τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, με τα πρωτογενή και δευτερογενή αίτια. Δείτε τι έγινε πριν έναν μήνα, στην Αγιά με τα κεράσια, στον Τύρναβο με τα αχλάδια, την περασμένη χρονιάστα Τέμπη και την Ελασσόνα με τα αμύγδαλα. Όλοι συμφωνούν ότι υπήρξε παγωνιά και μετά αρχίζει η συζήτηση: “Είναι στην ανθοφορία ή στην καρπόδεση; Είναι από τον παγετό ή είναι συνεπεία του παγετού;” Διότι, εάν είναι συνεπεία, δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ, γιατί είναι δευτερογενές το αίτιο!»
Τα παραπάνω τόνισε ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την ομιλία τουεπί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προς τον Υπουργό, Μάκη Βορίδη,αναφορικά μετην αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, προσθέτοντας:
«Κι ύστερα οι αγρότες αναγκάζονται καιαπευθύνονται στην κ. Αραμπατζή διεκδικώντας αποζημιώσεις de minimis, είτε ζητούν στήριξη, μέσω των προγραμμάτων οικονομικών ενισχύσεων Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (ΠΣΕΑ), από τον κ. Σκρέκα,είτε καταλήγουν στον κ. Βορίδη για να βρουν το δίκιο τους. Είμαι 25 χρόνια γιατρός και τα τελευταία χρόνια, που είμαι βουλευτής, έχω κάνει διδακτορικόστη γεωπονία. Αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει κάθε φορά!»
Και οι συνταξιούχοι στα χωράφια, χωρίς να μειώνεται η σύνταξή τους
Ο Λαρισαίος πολιτικός εστίασε στην εύρεση λύσης στο ζήτημα εργατών γης, μέσω τροπολογίας που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο, σημειώνοντας:
«Με τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας, ενισχύεται η εποχική απασχόληση, αφού, όσοι θέλουν, μπορούν να εργαστούν στα χωράφια και να λαμβάνουν, ταυτόχρονα, το επίδομα ανεργίας».
Συγχρόνως,χαιρέτισετη ρύθμιση, που δίνει τη δυνατότητα στους συνταξιούχους αγρότες να εργάζονταιστο χωράφι, χωρίς να μειώνεται η σύνταξή τους, εφόσον το αγροτικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ, ενώ εξαιρεί τους συνταξιούχους ΟΓΑ από την καταβολή μειωμένης σύνταξης κατά 30%, όταν ασκούν αγροτική δραστηριότητα, που υπάγεται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ.
Τέλος στα «βαφτίσια» – αποζημίωση για τον καταρροϊκό
Περαιτέρω, ο κ. Κέλλας επεσήμανε ότι, με τον νέο νόμο,ικανοποιείται το διαχρονικό αίτημα του αγροκτηνοτροφικού κόσμουγια την αντιμετώπιση των παράνομων «ελληνοποιήσεων»,αφούθα επιβάλλονται βαριά πρόστιμα και ποινές σε όσους κάνουν «βαφτίσια», ενώ ευχαρίστησε τον κ. Βορίδη για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων του Τυρνάβου από τον καταρροϊκό του 2014, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι επί έξι χρόνια, με ευθύνη του ΥΠΑΑΤ, έχουν χάσει σημαντικά έσοδα από το απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο και γάλα καθώς και από τις επιδοτήσεις που δικαιούνταν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ανακαλούνται κατεδαφίσεις και πρόστιμα για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις
Ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, αναφέρθηκε σε ειδικότερες ρυθμίσεις, που ωφελούν τον κτηνοτροφικό κόσμο, σχετικά με την παράταση έκδοσης άδειας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων έως την 31.12.2020 και τη δυνατότητα λειτουργίας, βάσει προϋποθέσεων, όσων βρίσκονται εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών με την παράλληλη αναστολή και ανάκληση διοικητικών πράξεων, που διατάσσουν την κατεδάφιση ή την επιβολή προστίμων, καθώς και την ανάληψη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης από το ΥΠΑΑΤ σε περίπτωση που δεν μπορούν να τα πραγματοποιήσουν οι Περιφέρειες.
Αποζημίωση κτηνοτρόφων και χοιροτρόφων για τον κορονοϊό – λύση στηδάσωση γαιών
Επιπλέον, ο κ. Κέλλας, έκανε μνεία στο νέο πλαίσιο για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας και στη βελτίωση των προϋποθέσεων λειτουργίας των σχολών κρέατος, ενώ επανήλθε στο θέμα της αποζημίωσης κτηνοτρόφων και χοιροτρόφων για την περίοδο της πανδημίας, καλώντας τον Υπουργό σε άμεσες ανακοινώσεις.
Τέλος,για μία ακόμη φορά, ανέδειξε την ανάγκη εύρεσης λύσηςστο πρόγραμμα της δάσωσης γαιών, που απειλεί με αφανισμό ολόκληρα χωριά, όπως το Μεγάλο Ελευθεροχώρι Ελασσόνας και χωριά των Φαρσάλων.