Ειδήσεις

Κέλλας προς τραπεζίτες: Στηρίξτε τις επιχειρήσεις, που έχουν ανάγκη


«Η Κυβέρνησή μας αξιοποιεί κάθε μέσο, που έχει στη διάθεσή της, παρέχοντας στήριξη στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορονοϊό. Έπειτα από το πρώτο – πετυχημένο στάδιο, τώρα εφαρμόζεται η δεύτερη δέσμη μέτρων, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη ρευστότητα μέσω της επιστροφής της προκαταβολής φόρου, του Ταμείου Εγγυοδοσίας και του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ.»

Τα ανωτέρω επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, κατά την ομιλία του επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με το πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, προσθέτοντας:

«Ωστόσο, σε σχέση με το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ο κόσμος εκφράζει πολλά παράπονα και έχει δίκιο. Όπως όλα δείχνουν,έχει προκληθεί μία στρέβλωση του προγράμματος, αφού οι τράπεζεςχορηγούν δάνεια σε όποιον θέλουν, σε πολλές περιπτώσεις με cashcollateral(ασφάλεια σε μετρητά)30-50% και επιτόκιο εις βάθος χρόνου 7-8%.

Είναι προφανές ότι οι τράπεζες προσπαθούν να επωφεληθούν και να λάβουν έμμεσα κρατική ενίσχυση. Φρονώ ότι πρέπει να συσταθεί άμεσα εποπτικός μηχανισμός, που θα ελέγχει πώς θα χορηγούνται τα δάνεια και σε ποιους, διότι υπάρχουν ενδείξεις ότι χορηγούνται δάνεια και σε επιχειρήσεις που δεν τα έχουν ανάγκη. Οι 777.000 περίπου μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνιστούν το 75% του ιδιωτικού τομέα, γι’ αυτό πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όλες τις παραμέτρους, ώστε να στηρίξουμε αποτελεσματικότερα αυτόν τον πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας».

Χρηματοδότησησε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Ο Λαρισαίος πολιτικός αναφέρθηκε στο πλαίσιο χορήγησης των μικροχρηματοδοτήσεων, εστιάζοντας στα οφέλη που θα προκύψουν για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σημειώνοντας:

«Το πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων προσφέρει τη δυνατότητα σε μικρές οντότητες και φυσικά πρόσωπα να λάβουν χρηματοδότηση,μέχρι 25.000 ευρώ, χωρίς εμπράγματη ασφάλεια. Πρόκειται για ένα εργαλείο, που έρχεται να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό, το οποίο υφίσταται στη μικροεπιχειρηματική δραστηριότητα.

Μεταξύ των δικαιούχων των χρηματοδοτήσεων περιλαμβάνονται άτομα που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας, μακροχρόνια άνεργοι και άνω των πενήντα ετών, θύματα ενδοοικογενειακής βίας και μονογονεϊκές οικογένειες. Πρόκειται, δηλαδή για ένα πλαίσιο με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, το οποίο βγάζει συνανθρώπους μας από την απομόνωση και τους στηρίζει, προκειμένου να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.

Σημαίνον χαρακτηριστικό των νέων ιδρυμάτων, που θα χορηγούν τις μικροχρηματοδοτήσεις, είναι ότι θα παρέχουν οικονομικές και διαχειριστικές συμβουλές στους δανειολήπτες, συμβάλλοντας στηνανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που αυτοί θα επιλέξουν».

Ρυθμίσεις για τον αγροτικό κόσμο

Περαιτέρω, ο κ. Κέλλας έδωσε έμφαση στην απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες και στις ρυθμίσειςσχετικά με την εισοδηματική ενίσχυση των κατοίκων των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, την παράταση δανειοδότησης αγροτών έως 25.000 ευρώ, χωρίς αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας,μέχρι 31.12.2020 λόγω κορονοϊού, και την απαλλαγή των αγροτεμαχίων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και για το 2020.

Μείωση τέλους επιτηδεύματος για όλους

Κλείνοντας την ομιλία του, ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη, προτάσσοντας τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα,ενώ πρότεινε τη μείωση του φόρου επιτηδεύματος και για τα υπόλοιπα επαγγέλματα.

Προηγούμενο άρθρο Ανακοινώσεις Δήμου Λαρισαίων για φετινή διοργάνωση Παζαριού και Πάρκου των Ευχών
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα Κινηματογραφικής Λέσχης Νίκαιας