Στο πλαίσιο της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο της πρότασης της Δημοτικής Αρχής, για τη λήψη δανείου 4 εκ ευρώ για την αγορά του <<στόλου >> της καθαριότητας, του Δήμου Λαρισαίων η παράταξή μας υποστήριξε τα εξής:
«1.Κανείς δεν αμφισβητεί την ανάγκη ανανέωσης του στόλου της καθαριότητας στο Δήμο, καθώς και τον εκσυγχρονισμό του τεχνολογικού εξοπλισμού. Η καθαριότητα της πόλης, η ασφάλεια των εργαζομένων, η φιλική προς το περιβάλλον χρήση του εξοπλισμού και η ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών σύμφωνα και με όσα πληρώνει ο Λαρισαίος δημότης σε φόρους και τέλη, είναι αναγκαιότητες απολύτως κατανοητές από όλους και δημιουργούν την υποχρέωση στη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει στην επιλογή αυτή.
- Στη προηγούμενη Δημαρχιακή θητεία η νυν Δημοτική Αρχή φαίνεται πως ενώ διέθετε τους πόρους να πραγματοποιήσει την επιλογή αυτή, προέταξε άλλες προτεραιότητες και δυστυχώς τα χρήματα ξοδεύτηκαν σε επιλογές που εξυπηρετούσαν προεκλογικές σκοπιμότητες, σε έργα που ενώ θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα, αποφασίστηκε να γίνουν βιαστικά, με ιδίοις πόρους για να ενταχθούν στον προεκλογικό σχεδιασμό της τελευταίας χρονιάς.
Θυμίζουμε εδώ ότι στο κλείσιμο του έτους 2018 οι καταθέσεις του Δήμου άγγιζαν τα 23 εκατ. ευρώ και στο τέλος του 2019 μειώθηκαν σε 14εκατ.ευρώ.
Εννιά (9) εκατ. ευρώ λιγότερα, με τα οποία άνετα θα μπορούσε να γίνει η αγορά του στόλου για την καθαριότητα.
3.Το κλείσιμο του 2019, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, βρήκε το Δήμο Λαρισαίων με καταθέσεις περίπου 14 εκατ. ευρώ, υποχρεώσεις προς τρίτους πλην δανείων 5,5 περίπου εκατ. ευρώ, εκκρεμείς υποχρεώσεις 4,5 περίπου εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 1,3 εκατ. να βρίσκεται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών από την ημερομηνία υποχρέωσης εξόφλησης. Αν σε αυτά προστεθεί και το περίπου 1,4 εκατ. ευρώ των υποχρεώσεων που προκύπτουν για το Δήμο το 2020 από τα δάνεια που εξυπηρετούνται, φαίνεται ότι τα πραγματικά διαθέσιμα που υπήρχαν δεν ξεπερνούν τα 2,5 περίπου εκατ. ευρώ. Και αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα…
Πως και γιατί ένας τόσο οικονομικά εύρωστος Δήμος, όπως διατυμπανίζεται αριστερά και δεξιά, προχωρά σε δανειοδότηση του συνόλου της αξίας του υπό ανανέωση στόλου της υπηρεσίας καθαριότητας;
Ποιά θα ήταν άραγε η συμβουλή και γνώμη ενός καλού και έξυπνου οικονομολόγου σε μια υγιή ιδιωτική επιχείρηση που θα χρειαζόταν να εκσυγχρονίσει τον εξοπλισμό ενός τμήματος της επιχείρησης σε καιρό πανδημίας και αβεβαιότητας;
4.Η λήψη δανείου από έναν Δήμο αποτελεί μια από τις επιλογές που αυτός έχει, προκειμένου να προχωρήσει σε υλοποίηση προμηθειών ή έργων, με δεδομένες τις οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είτε με τον κλασσικό τρόπο είτε με leasing. Δεν δαιμονοποιούμε το δάνειο, ούτε μπορεί να το κρίνουμε με βάση το ποια Δημοτική Αρχή το αποφασίζει. Το ερώτημα είναι σε ποια συγκυρία αποφασίζεται και πόσο επηρεάζει την οικονομική κατάσταση ενός Δήμου που απ’ ότι φαίνεται τα οικονομικά του πάσχουν.
Με την προτεινόμενη δανειοδότηση ο Δήμος θα επιβαρυνθεί με ένα επιπλέον ποσό τόκων και τοκοχρεολυσίων, που ξεπερνά τις 450.000 ευρώ, το λιγότερο (γιατί το κυμαινόμενο επιτόκιο έχει και υψηλό δείκτη επικινδυνότητας…)
Το χειρότερο από όλα είναι ότι κανένας δεν περιμένει η οικονομική πραγματικότητα να πάει προς το καλύτερο.
Ο Δήμος μετρά ήδη σημαντικές απώλειες εσόδων σε σχέση με προηγούμενες χρονιές (ο Δήμαρχος έκανε λόγο πρόσφατα για απώλειες της τάξης των 2 εκατ. ευρώ) και βεβαίως κανένας μα κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει τι θα προκύψει τη χειμερινή περίοδο. Οι ειδικοί μιλούν για ύφεση που μπορεί να ξεπεράσει και το 10%, κάτι που είναι απολύτως βέβαιο πως θα επηρεάσει τα οικονομικά δεδομένα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άρα και τα οικονομικά του Δήμου Λαρισαίων.
Η λογική λέει ότι όταν κινείσαι σε ένα αχαρτογράφητο οικονομικό επίπεδο, δεν κάνεις κινήσεις που μπορούν να κάνουν δυσκολότερα τα πράγματα.
Δεν μπορούμε να κινούμαστε στα τυφλά, με ευχολόγια του τύπου ότι «ευελπιστούμε πως η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα θα κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά». Μιλάμε για μια επιλογή που θα δεσμεύσει το Δήμο με 5 περίπου εκατομμύρια ευρώ για δεκαετίες.
Το πρόβλημα δεν είναι απλά οι όροι του δανείου αλλά ο συνδυασμός της οικονομικής συγκυρίας, του αγνώστου των οικονομικών εξελίξεων των επόμενων μηνών και των οικονομικών δεδομένων του Δήμου.
5.Με βάση τα παραπάνω ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή τη χρονική μετάθεση της λήψης του δανείου για το Φθινόπωρο (λίγους μήνες αργότερα δηλαδή), προκειμένου να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το που βαδίζουν τα πράγματα.
Στο διάστημα αυτό ζητάμε την πλήρη, αναλυτική και έγκυρη ενημέρωση για τα οικονομικά του Δήμου με ευθύνη της αρμόδιας Υπηρεσίας αλλά και να δοθεί η δυνατότητα στις υπόλοιπες Τράπεζες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το δάνειο να καταθέσουν τις προτάσεις τους.».
ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΑΝΤΕΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΟΥΛΑΣ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ & ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ