Σε πλειστηριασμούς τραπεζοκαθισμάτων και εξοπλισμού café bar, που έχει ήδη κατασχέσει, προχωρά ο Δήμος Λαρισαίων, προκειμένου να εισπράξει λιμνάζοντα χρέη των μεγαλοοφειλετών ιδιοκτητών τους.
Χθες, η δημοτική οικονομική υπηρεσία δημοσίευσε στην εφημερίδα πέντε πλειστηριασμούς, με την υπογραφή του προϊσταμένου του ταμείου Ηρακλή Κουτσιμανή, που αφορούν σε καναπέδες, τραπεζάκια, καρέκλες, πολυθρόνες, ηχητικά συστήματα, κλιματιστικά, εξοπλισμό κουζίνας κ.λπ. ισάριθμων καταστημάτων.
Οι οφειλές προέρχονται από απλήρωτα τέλη για ενοικίαση δημοτικών χώρων, όπου έχουν τοποθετηθεί «τραπεζάκια έξω», αλλά και μη απόδοση του δημοτικού φόρου 2% (πλέον έχει μειωθεί στο 0,5%), που έχουν όμως εισπράξει οι καταστηματάρχες από τους πελάτες τους. Εντυπωσιακού μεγέθους είναι τα οφειλόμενα ποσά από επιχειρηματίες που αδιαφορούν εντελώς στις διαρκείς οχλήσεις του δήμου:
– Καφέ μπαρ της πλατείας Ταχυδρομείου οφείλει 267.000 ευρώ.
– Άλλο μαγαζί επίσης στην Ταχυδρομείου χρωστάει 134.000 ευρώ.
– Κατάστημα εστίασης, περιφερειακά του κέντρου, δεν έχει πληρώσει 33.000 ευρώ κ.ο.κ..
Πρόκειται για χρωστούμενα όχι της δύσκολης οικονομικά τρέχουσας περιόδου αλλά για απλήρωτα τέλη από το 2005, ακόμη και εντεύθεν. Συνολικά οι οφειλές των επιχειρηματιών υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Πρακτικά, οι καταστηματάρχες εκμεταλλεύονται επί χρόνια τους δημοτικούς χώρους δωρεάν, έχοντας φυσικά εισπράξει πολλαπλάσια κέρδη.
Οι μεγαλοοφειλέτες συνήθως δεν διαθέτουν ακίνητα περιουσιακά στοιχεία στο όνομά τους και αδιαφορούν προκλητικά απέναντι σε κάθε ενόχληση ή πίεση των υπηρεσιών. Βέβαια, πολλοί οφειλέτες καταστηματάρχες ανταποκρίνονται κατά καιρούς στα ειδοποιητήρια του δήμου, σπεύδοντας να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις και διακανονισμό των χρεών τους. Ορισμένοι από αυτούς, έχοντας εξασφαλίσει φορολογική ενημερότητα, πληρώνουν την α΄, β΄ δόση κι ύστερα εξαφανίζονται ξανά. Και τα χρέη τους εκτοξεύονται στα ύψη.
Το ακόμη πιο προκλητικό στην υπόθεση είναι ότι τα καταστήματα των οποίων εκπλειστηριάζονται τώρα η επίπλωση και ο εξοπλισμός, συνεχίζουν να λειτουργούν, χρησιμοποιώντας τα, παρότι πρακτικά ανήκουν πλέον στον Δήμο, αφού έχουν κατασχεθεί. Γι’ αυτό και η υπηρεσία προχωρά στη δημόσια δημοπράτησή τους, με σκοπό να τα πουλήσει σε ενδιαφερόμενους και έτσι να τους τα στερήσει, ελπίζοντας ότι θα θορυβηθούν και θα πληρώσουν.
Από τη «zougla»