Ειδήσεις

ΣΘΕΒ: Η ασφαλής και εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων είναι ευθύνη όλων μας


Το νέο πλαίσιο ασφαλούς και εύρυθμης λειτουργίας των επιχειρήσεων, η οργάνωσης της εργασίας σε συνθήκες πανδημίας και η παρουσίαση καλών πρακτικών βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενημερωτικής διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο ΣΘΕΒ, την Τρίτη 10 Νοεμβρίου, στην οποία συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες από τον χώρο της υγείας, εκπρόσωποι οργανώσεων, φορέων και επιχειρήσεων, αναπτύχθηκαν κρίσιμα ζητήματα τα οποία αφορούν την καθημερινότητα των επιχειρήσεων αλλά και τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνουν οι επιχειρήσεις για την ασφάλεια, πρωτίστως, των εργαζομένων τους.

«Η πανδημία και το πώς συμπεριφερόμαστε μέσα σ’ αυτή είναι θέμα το οποίο αφορά όλους και πρέπει να ενωθούμε σε αυτήν την εθνική προσπάθεια.  Ο ΣΘΕΒ ως θεσμικός Επιχειρηματικός φορέας δεν θα μπορούσε να είναι απών από την ενδυνάμωση της προσπάθειας αυτής»,  τόνισε η κα Έλενα Καματέρη, Γενική Διευθύντρια, που συντόνισε και την εκδήλωση.

Στη σύντομη τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης, αφού ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές, τόνισε πως «…Η εκδήλωση εντάσσεται στην προσπάθεια του Συνδέσμου για έγκαιρη και συνεχή ενημέρωση των επιχειρήσεων μελών του αλλά και της περαιτέρω αφύπνισης της Κοινωνίας για τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου καθώς και για την επέκταση των μέτρων της Πολιτείας με την απόδοση πόρων ή υπηρεσιών για τη θωράκιση των ελληνικών επιχειρήσεων και βιομηχανιών…Η πανδημία του COVID-19 αποτελεί μια σημαντική πρόκληση, με συνέπειες για την υγεία των πολιτών, το σύστημα υγείας αλλά και την οικονομία της χώρας. Η ελαχιστοποίηση της οικονομικής επίπτωσης σε κάθε επιχείρηση απαιτεί σωστές στρατηγικές επιλογές και αξιοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό των μέτρων που έχουν θεσπιστεί από την κυβέρνηση».

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ιδιωτικού τομέα, που αγωνιά και μεριμνά καθημερινά για την προάσπιση της υγείας των εργαζομένων, καταβάλλει εξ’ ολοκλήρου το κόστος πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας.  Διαπιστώνουμε ότι τα προγράμματα στήριξης από το Covid – ΕΣΠΑ έχουν σημαντικό περιθώριο αξιοποίησης των πόρων τους, κατέληξε ο κ. Νταβέλης.

Στο σύντομο χαιρετισμό της η Senior Advisor του Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ κα Κατερίνα Δασκαλάκη αναφέρθηκε στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τη δεδομένη περίοδο όπως ο ψηφιακός τους μετασχηματισμός, η τηλεργασία και η ασφάλεια των εργαζομένων και οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα διαμορφώνοντας νέα δεδομένα για την επιχειρηματική κοινότητα.

Ο  κ. Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας και Ένταξης στην Εργασία του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρθηκε στα νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων καθώς και στο πλαίσιο της τηλεργασίας και της άμεσης νομοθετικής οδηγίας που αναμένεται να ανακοινωθεί.

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της Προέδρου του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. κ. Στέργιος Νάρης αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, τις νέες εργασιακές συνθήκες που έχουν προκύψει λόγω του covid-19 και για τους υπάρχοντες – αναδυόμενους κινδύνους στους χώρους εργασίας.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου κ. Ηλίας Μόσιαλος, έκανε εκτενή ενημέρωση  για τα μέχρι στιγμής επιστημονικά επιτεύγματα, για την εξέλιξη των εμβολίων και τα πρώτα δείγματα γραφής τους, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την αντιμετώπιση του ιού. Επιπλέον, επισήμανε πως υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες στην ελληνική οικονομία και αναμένονται νέα προγράμματα στήριξης τόσο της υγείας όσο και του τομέα περιβάλλοντος. Τέλος, επεσήμανε ότι μόνο το 5% στην Ελλάδα εφαρμόζει την τηλεργασία ενώ στη Σουηδία το ποσοστό φτάνει και το 60%.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κρίσεως για τα ΒΑΕ Υπ. Εργασίας Ιατρός κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, αναφέρθηκε στην εργασία στη μετά-κορωνοϊό εποχή τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη για προστασία της δημόσιας υγείας και τη μείωση των βιολογικών παραγόντων κινδύνου. «Ο κορωνοιός διδάσκει και θα στέλνει μηνύματα για πολύ ακόμα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος κ. Αντώνης Σιάρκος αναφέρθηκε για τις ενέργειες που έχουν γίνει από τις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο αντιμετώπισης  της πανδημίας καθώς και στα απαραίτητα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρούνται σε αυτές από παραγωγούς και εκκοκιστές.

Τέλος, η Διευθύντρια Τμήματος Ανθρωπίνου Δυναμικού «ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ ΑΒΕΕ» κα Έφη Μήλα παρουσίασε τις καλές πρακτικές που σχεδίασαν και εφάρμοσαν με επιτυχία στην εταιρία καθώς και τις απαιτούμενες προσαρμογές, προκειμένου να «θωρακιστεί» η επιχείρηση και οι εργαζόμενοι και μοιράστηκε την εμπειρία της.

 

Προηγούμενο άρθρο 164 νέα θετικά κρούσματα covid στην Π.Ε. Λάρισας
Επόμενο άρθρο Έναρξη ετήσιας απογραφής ζωικού κεφαλαίου εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και χοίρων