Νίκος Καρδούλας: Ελπίδα πανελλαδικά – Κάτω από 20 κρούσματα στη Μαγνησία έως τις 16 Δεκεμβρίου


Σε ανάρτηση στον προσωπικό μου λογαριασμό του Facebook τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, καθώς και στην τηλεοπτική μου εμφάνιση στο ASTRA Θεσσαλίας την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου είχα αναφέρει: «Το αξιοπερίεργο με τα 1.251 κρούσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, είναι ότι το ποσοστό θετικότητας των τεστ ήταν 20,5%, ενώ ο μέσος όρος της προηγούμενης εβδομάδας ήταν 10,4%. Προφανώς τα ανακοινωθέντα κρούσματα δεν ήταν μόνο της Κυριακής και της Δευτέρας, αλλά πιθανόν να καταμετρήθηκαν και κρούσματα προηγούμενων ημερών».

Η παραπάνω υποψία μου επιβεβαιώθηκε με δημοσιεύματα της Τρίτης 8 Δεκεμβρίου, τα οποία ανέφεραν ότι στο νομό Κιλκίς, όπου καταγράφηκαν 102 κρούσματα τη Δευτέρα, ιδιωτικό εργαστήριο καθυστέρησε να κοινοποιήσει στον ΕΟΔΥ τα αποτελέσματα ελέγχων που διεξήγαγε σε 15 μέρες και το έπραξε αθροιστικά.

 

Επαλήθευση του μοντέλου μου και τη Δευτέρα 7/12 και την Τρίτη 8/12

Παρόλο όμως το παραπάνω αξιοπερίεργο φαινόμενο το μαθηματικό μου μοντέλο συνέχισε να επιβεβαιώνεται, αφού για τη Δευτέρα 7/12 προέβλεπε 115.664 – 118.570 συνολικά κρούσματα από την αρχή της πανδημίας και ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 116.721, ενώ για την Τρίτη προέβλεπε 116.237 – 119.760 κρούσματα και ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 118.045 και επί 37 συνεχόμενες ημέρες είναι αλάνθαστο.

 

Ελπίδα από το δείκτη θετικότητας των τεστ της Τρίτης 8 Δεκεμβρίου

Την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου υπήρξε ένα θετικό μήνυμα, αφού το ποσοστό θετικότητας των εργαστηριακών τεστ (δείκτης θετικότητας)υποχώρησε μετά από πολύ καιρό στο 7,1%.

Ο δείκτης θετικότητας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την εξέλιξη της πανδημίας, ο οποίος σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) πρέπει να είναι κάτω από 4%.

Εδώ θα ήθελα να επισημάνωένα λάθος που γίνεται από πολλά ΜΜΕ στον υπολογισμό του δείκτη θετικότητας των τεστ, τα οποία προσμετρούν και τα rapid tests για τον υπολογισμό του δείκτη θετικότητας, ενώ οι ημερήσιες εκθέσεις του ΕΟΔΥ αναφέρουν ρητά ότι τα κρούσματα που ανακοινώνονται είναι επιβεβαιωμένα εργαστηριακά και όχι με rapid tests.

Για παράδειγμα, την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου υπήρχαν δημοσιεύματα ότι ο δείκτης θετικότητας των τεστ της Δευτέρας ήταν 11,9%, ενώ στην πραγματικότητα ήταν 20,5%.

Κάτω από 20 κρούσματα στο Νομό Μαγνησίας έως τις 16 Δεκεμβρίου

Στις 9 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε προσομοίωση του μαθηματικού μου μοντέλου για τον επιφορτισμένο επιδημιολογικά ακόμα Νομό Μαγνησίας, η οποία παρουσιάζεται και τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι:

  • Την τρέχουσα εβδομάδα εκτιμάται ότι θα υπάρξει και στη Μαγνησία δραστική υποχώρηση των ημερήσιων κρουσμάτων και μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου προβλέπονται κάτω από 20 ημερήσια κρούσματα.
  • Για να επανέλθει η Μαγνησία στην κανονικότητα θα πρέπει ο δείκτης θετικότητας των τεστ να είναι μικρότερος από 4% και για να συμβεί αυτό, σύμφωνα με υπολογισμούς και ανάλογα με τον πληθυσμό της, θα πρέπει τα ημερήσια κρούσματα να είναι λιγότερα από 20, το οποίο εκτιμάται ότι θα συμβεί μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου.
  • Πιθανόν μετά τις 13 Δεκεμβρίου τα ημερήσια κρούσματα στη Μαγνησία να είναι κάτω από 20.

 

Γράφει ο Νίκος Καρδούλας, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία και Συνταγματάρχης ε.α.

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας στο νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ
Επόμενο άρθρο Σύλληψη ενός ατόμου για παραβίαση των μέτρων πρόληψης ασθενειών και παραβίαση σφραγίδας Αρχής