Πρωτοσέλιδο

Πρεμιέρα την Τρίτη για τους εμβολιασμούς στη Θεσσαλία


Ιδιαίτερα σημαντική μέρα η Τρίτη 29 Δεκεμβρίου για τη Θεσσαλία καθώς θα αρχίσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του covid.
Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν, λοιπόν, την Τρίτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας όπου έχουν στηθεί δυο εμβολιαστικά κέντρα.
Στις 4 Ιανουαρίου θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός των υγειονομικών στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Θεσσαλίας και των Κέντρων Υγείας, όπως και σε αυτά της Καρδίτσας.
Υπενθυμίζουμε ότι στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας θα λειτουργήσουν συνολικά 144 εμβολιαστικά κέντρα.


Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, το εμβόλιο θα φυλάσσεται στον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Καρδίτσας και από εκεί θα πραγματοποιείται η διανομή προς στα εμβολιαστικά κέντρα της 5ης ΥΠΕ.
Η φύλαξη του θα γίνεται σε ειδικά ψυγεία (θερμοκρασία -70 βαθμούς Κελσίου) και θα μεταφέρεται από ειδικές εταιρίες που μεταφέρουν φαρμακευτικά σκευάσματα.
Όλες οι λεπτομέρειες για τον εμβολιασμό
Πώς θα μάθουμε αν είμαστε στις ομάδες προτεραιότητας
Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με το σχέδιο Ελευθερία, ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:
• Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα https://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.
• Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
Προγραμματισμός ραντεβού
Από τον Ιανουάριο 2021, ο πολίτης μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:
• Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα https://emvolio.gov.gr.
• Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
• Για τους Πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.
Ο Πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.
Τρεις (3) ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο Πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.
Πώς θα εντοπίζονται τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες
Σύμφωνα κυβερνητικούς παράγοντες, υπάρχουν επαρκή στοιχεία σε ότι αφορά τον ΑΜΚΑ, όμως υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία στον εντοπισμό των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες λόγω χρόνιων νοσημάτων.
Σε αυτήν την περίπτωση, θα αξιοποιηθούν τα δεδομένα από την άυλη συνταγογράφηση, καθώς κάθε φάρμακο συνοδεύεται από έναν κωδικό που αφορά την πάθηση για την οποία χορηγείται.
Σε ότι αφορά άτομα τα οποία είναι κλινήρη στα σπίτια τους και δη σε απομονωμένες περιοχές της επικράτειας, ακόμη σχεδιάζεται η μέθοδος και το σχέδιο για την εμβολιαστική κάλυψη τους, λόγω και της ιδιαιτερότητας του μοναδικού, έως τώρα, εγκεκριμένου εμβολίου για την Ελλάδα και της συντήρησης του σε βαθιά κατάψυξη.
Πώς εμβολιαζόμαστε
Ο Πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού.
Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.
Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί. Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση.
Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του Πολίτη. Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης. Εφόσον απαιτείται, η εφαρμογή ενημερώνει τον γιατρό για την ημερομηνία και ώρα της επανάληψης.
Η σειρά… προτεραιότητας
Υπενθυμίζεται ότι επειδή οι παραδόσεις των εμβολίων θα γίνονται σταδιακά, κρίθηκε απαραίτητη η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.
Σύμφωνα με το σχέδιο Ελευθερία:
• Στην πρώτη φάση θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και το προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, οι διαμένοντες και το προσωπικό οίκων ευγηρίας, οι διαμένοντες, ασθενείς και το προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης και το προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης.
• Στην δεύτερη φάση θα εμβολιαστούν τα άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Πρόκειται για: Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω, 80 ετών και άνω, 75 ετών και άνω, 70 ετών και άνω. Επίσης, ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με κοροναϊό ανεξαρτήτως ηλικίας, προσωπικό προτεραιότητας για τις κρίσιμες λειτουργίες του κράτους, άτομα 60 έως 69 ετών ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων και για ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με κοροναϊό.
• Στην τρίτη φάση, το εμβόλιο θα κάνουν άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Γιατί πρέπει να κάνω το εμβόλιο έναντι της COVID-19;
Για δύο λόγους. Ο ένας αφορά την ατομική προστασία. Ο καθένας όταν εμβολιάζεται προστατεύει τον εαυτό του από την πιθανότητα σοβαρής νόσησης. Δύο μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού, κάθε άτομο που εμβολιάζεται θα βγαίνει από την εξίσωση της πιθανής εισαγωγής στο νοσοκομείο, νοσηλείας σε ΜΕΘ και διασωλήνωσης. Ο άλλος λόγος είναι ότι εάν εμβολιαστούμε αρκετοί, θα προστατευθεί το κοινωνικό σύνολο, αφού θα δημιουργηθεί η ανοσία αγέλης, συνθήκη αναγκαία για να απαλλαγούμε για τα καλά από τους κοινωνικούς περιορισμούς.
Ποιες είναι οι παρενέργειες των εμβολίων έναντι της COVID-19;
Οι παρενέργειες των εμβολίων είναι οι αναμενόμενες, γνωστές σε όλους και από τα εμβόλια της γρίπης, και έχουν καταγραφεί πλήρως στις κλινικές μελέτες. Αφορούν κυρίως πόνο, πρήξιμο και κοκκίνισμα στο σημείο της ένεσης. Eπιπλέον, μπορεί να προκαλέσουν ήπια συμπτώματα γρίπης όπως μυαλγίες, κεφαλαλγία, κόπωση, πυρετό έως 38,5 βαθμούς Κελσίου, τα οποία διαρκούν έως 48 ώρες. Επίσης, μετά την έγκριση του εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και την έναρξη των εμβολιασμών, καταγράφηκαν κάποια περιστατικά σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης σε άτομα με γνωστό ιστορικό έντονων αλλεργικών αντιδράσεων. Για αυτά τα άτομα ο Βρετανικός και ο Αμερικάνικος Οργανισμός Φαρμάκων συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη χορήγησή των εμβολίων, αλλά δεν την απαγορεύουν. Για τις περισσότερες και συνηθισμένες αλλεργίες του πληθυσμού, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Σε κάθε περίπτωση, μετά τον εμβολιασμό, το άτομο παραμένει στο εμβολιαστικό κέντρο για 15 έως 30 λεπτά ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα ενδεχόμενη αλλεργική αντίδραση.
Εάν κάνω το εμβόλιο, κινδυνεύω να κολλήσω τον ιό και αντίστοιχα να τον μεταδώσω;
Αυτό που έχουν δείξει οι μελέτες για τα εμβόλια που θα κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα είναι ότι προστατεύουν από τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης. Το εμβόλιο είτε παρεμποδίζει πλήρως την είσοδο του ιού στον οργανισμό είτε σημαντικά. Ετσι, ίσως κάποιοι εμφανίσουν συμπτώματα, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό και άρα μπορούν να τον μεταδώσουν. Η πιθανότητα μετάδοσης από ένα εμβολιασμένο άτομο θα είναι μικρότερη σε σχέση με ένα μη εμβολιασμένο, αφού θα έχει κατά τεκμήριο χαμηλότερο ιικό φορτίο.

Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις. Εάν ξεχάσω να κάνω τη δεύτερη δόση, έχω προστασία;
Από τη δημοσίευση των αναλυτικών αποτελεσμάτων της μελέτης του εμβολίου που θα φτάσει πρώτο στη χώρα, προκύπτει ότι ήδη, δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της 1ης δόσης, τέσσερα στα πέντε άτομα είχαν αναπτύξει υψηλή ανοσία. Βέβαια, για να έχουμε την πλήρη κάλυψη και προστασία του εμβολίου, θα πρέπει να ληφθούν και οι δύο δόσεις.

Εάν νοσώ από COVID-19 ή έχω νοσήσει στο παρελθόν, πρέπει να κάνω το εμβόλιο;
Η νόσηση δεν είναι αντένδειξη. Εάν κάποιος που νοσεί κάνει το εμβόλιο, πιθανόν να μην επηρεαστεί ή στην καλύτερη περίπτωση θα ενισχυθεί η φυσική του ανοσία.

Πόσο διαρκεί η προστασία που παρέχει το εμβόλιο;
Αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί ακόμα με βεβαιότητα. Οι ενδείξεις είναι ότι η ανοσία διαρκεί για αρκετούς μήνες. Μια αισιόδοξη υπόθεση είναι ότι θα χρειαζόμαστε τον εμβολιασμό κάθε δύο, ίσως και τρία χρόνια.

Στην οικογένειά μου έχουν εμβολιαστεί όλα τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Χρειάζεται να το κάνω κι εγώ;
Βέβαια. Είναι απαραίτητο να το κάνει ο καθένας για να προστατεύσει τον εαυτό του. Ο κορωνοϊός έχει δείξει ότι μπορεί να προκαλέσει μεγάλες βλάβες και σε άτομα που δεν ανήκουν σε ευπαθή ομάδα πληθυσμού. Δυστυχώς, ακόμα δεν έχουμε τρόπο να γνωρίζουμε εκ προοιμίου ποια είναι αυτά τα άτομα. Ετσι λοιπόν καθένας από εμάς καλό είναι να θεωρεί τον εαυτό του δυνητικά ευάλωτο στη νόσο.

Αφού κάνω το εμβόλιο, θα συνεχίσω να λαμβάνω μέτρα ατομικής προστασίας;
Τα μέτρα είναι το μέσο που μας διασφαλίζει, σήμερα και τους επόμενους μήνες, την προστασία τη δική μας και του κοινωνικού συνόλου. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι το εμβόλιο υποκαθιστά τα μέτρα, τα οποία θα συνεχίσουν να είναι μαζί μας μέχρι να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία.

Προηγούμενο άρθρο Συστάσεις της Δ/νσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας για περιορισμό στη χρήση τζακιών και ξυλόσομπων
Επόμενο άρθρο Νίκος Καρδούλας: Οι ειδικοί και ο ΕΟΔΥ απέτυχαν - Είναι πλέον η ώρα γενναίων πολιτικών αποφάσεων