«Η λογική των οριζόντιων ενισχύσεων, που υπήρχε με τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο του 2016, εξαλείφεται και εισάγεται το σύστημα των 13 πεδίων ενισχύσεων, που θα προσελκύσουν επενδυτές και θα δημιουργήσουν νέες και καλές θέσεις εργασίας. Κι αυτό γίνεται ήδη αντιληπτό, αφότου η χώρα ανέκτησε την αξιοπιστία της, καθότι, επί πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ελλάδα επενδύουν μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, όπως, η Microsoft, η Pfizer, η CISCOκι άλλες.»
Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, κατά την ομιλία του, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για το νέο αναπτυξιακό νόμο.
Ο Λαρισαίος πολιτικός,αναφερόμενος στους θεματικούς άξονες των ενισχύσεων, σημείωσε:
«Πρόκειται για ένανέο παραγωγικό μοντέλο, που θωρακίζει την εθνική οικονομία απέναντι σε ενδεχόμενες διεθνείς κρίσεις του μέλλοντος. Από τη μία, δίνουμε ώθηση στην ανάπτυξη της βιομηχανίας ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και τις αντοχές της οικονομίας μας και, από την άλλη, προάγουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, την πράσινη ανάπτυξη και τις νέες τεχνολογίες.
Ως Νέα Δημοκρατία, υποστηρίζαμε ανέκαθεν την έρευνα και την καινοτομία, την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιφέρειας και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του πρωτογενούς τομέα, που μπορούν, σε συνδυασμό με τη μεταποίηση και την εφοδιαστική αλυσίδα, να ενισχύσουν σε σημαντικό βαθμό την εξωστρέφειά μας. Γι’ αυτό, προβλέπονται οι αντίστοιχοι άξονες ενισχύσεων και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην περιφέρεια, εναρμονιζόμενοι με τον Χάρτη Περιφερειακών ενισχύσεων 2022-2027.
Ο νέος Χάρτης περιλαμβάνει αυξημένα ποσοστά χορήγησης ενισχύσεων κατά 5-25% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Τα νέα ποσοστά φτάνουν δυνητικά έως 60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 70% για τις μεσαίες και 80% για τις μικρές επιχειρήσεις. Η Θεσσαλία περιλαμβάνεται στις επιλέξιμες περιφέρειες».
Ο Χρήστος Κέλλας,απευθυνόμενος στον αν. Υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση, αναφέρθηκε στις προτάσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση του λογισμικού του πληροφοριακού συστήματος του αναπτυξιακού νόμου (ΠΣ-Αν.), την υπογραφή μελετών βιωσιμότητας από μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και την αύξηση της απασχόλησης ως κριτήριο υπαγωγής των σχεδίων στον νόμο.
Ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ επισήμανε, ακόμη, πως ο νέος νόμος αίρει γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, υπογραμμίζοντας:
«Το Υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθεί να απλοποιήσει τη νομοθεσία και να άρει γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, όπως γίνεται δηλαδή και με τον παρόντα αναπτυξιακό νόμο. Με το νέο κανονιστικό πλαίσιο, σκοπός είναι η ταχείααξιολόγηση των επενδύσεων, που ενώ πριν έφτανε ενίοτε και τα δύο χρόνια, τώρα, να μην ξεπερνά τις 60 μέρες.
Οι σταθεροί κύκλοι προκηρύξεων σε ετήσια βάσηεξορθολογίζουν τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης και η σύσταση επιτροπής αξιολόγησης επιταχύνει τις διαδικασίες, ενώ η εισαγωγή των ιδιωτών – ορκωτών ελεγκτών μειώνει το διοικητικό κόστος και εξοικονομεί χρόνο ως προς την ολοκλήρωση των ελέγχων και τη χρηματοδότηση των επενδύσεων».
Ο Βουλευτής της ΝΔ, κλείνοντας την ομιλία του, κάλεσε τους συναδέλφους του να υπερψηφίσουν με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, σημειώνοντας πως «ο νέος αναπτυξιακός νόμος αποτελεί τη βάση για τον μετασχηματισμό της οικονομίας,την αναβάθμιση της παραγωγικής βάσηςτης χώρας και την ανάπτυξη της περιφέρειαςστην μετά-covid εποχή».