Το όραμα της ¨Θεσσαλών Δύναμη¨ για την ανάπτυξη της Ελασσόνας παρουσίασε σήμερα στο πλαίσιο της Κεντρικής του ομιλίας, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Απόστολος Παπατόλιας. Ο κ. Παπατόλιας άσκησε κριτική στον ανθυποψήφιό του της ΝΔ, στον οποίο καταλόγισε έλλειψη προγράμματος, σχεδίου και διοικητικής ικανότητας. Μάλιστα ο κ. Παπατόλιας έθεσε και το μεγάλο διακύβευμα των επικείμενων εκλογών σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
«Το μεγάλο λοιπόν διακύβευμα των επικείμενων εκλογών για την ανάδειξη της πρώτης αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης στον τόπο μας τη Θεσσαλία, το μεγάλο κρίσιμο ερώτημα που θα απαντηθεί, είναι σε ποιους θα αναθέσουν οι συμπολίτες μας την ευθύνη να κάνουν πράξη το νέο θεσμό, βάζοντας έτσι τα θεμέλια για την πρωτόγνωρη στον τόπο και τη χώρα μας Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση;
Σ’ αυτούς που διαθέτουν διοικητική ικανότητα και αυτοδιοικητική εμπειρία, ή σ’ εκείνους που δεν έχουν συνδέσει το όνομά τους με καμιά πρωτοβουλία, κανένα μικρό ή μεγάλο έργο στην περιοχή μας;
- § Σ’ αυτούς που συνδέονται με πολλές τοπικές επιτυχίες, ή σ’ εκείνους που συνδέονται με πολλές εθνικές αποτυχίες;
- § Σ’ αυτούς που καταθέτουν συγκεκριμένο Πρόγραμμα με αρχές, δεσμεύσεις και προτάσεις ή σ’ εκείνους που ο προγραμματικός τους λόγος εξαντλείται σε κομματικά συνθήματα, αοριστολογίες και λαϊκίστικες υποσχέσεις για άσχετα θέματα;
- § Σ’ αυτούς που τους διακρίνει η συνέπεια και η προσήλωση στον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των εκλογών, ή σε εκείνους που με μεγάλη ευκολία συναλλάζουν το βουλευτικό με το αυτοδιοικητικό «κουστούμι»;».
Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κατά την κεντρική του ομιλία στην επαρχία Ελασσόνας σημείωσε μεταξύ άλλων :
¨Φίλες και φίλοι,
Οι εκλογές της 7ης Νοέμβρη, δε θα αναδείξουν απλά έναν Περιφερειάρχη ή μια Παράταξη. Στην ουσία θα κρίνουν αυτό το ίδιο το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, της Θεσσαλίας, θα βάλουν τα θεμέλια του νέου θεσμού της εκλεγμένης Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Αυτοί που καταψήφισαν αυτήν την μεγάλη μεταρρύθμιση, πώς θα μπορέσουν να την υλοποιήσουν; Είναι προφανές ότι δεν τους ενδιαφέρει να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό, διότι τα μόνα που τους ενδιαφέρουν είναι το ποσοστό του κόμματός τους και η εξέλιξή τους σ’ αυτό.
Για να κατακτηθεί όμως το επιθυμητό επίπεδο περιφερειακής συνείδησης δεν υπάρχει άλλο εργαλείο πέρα από την επεξεργασία πολιτικών που δημιουργούν την ελπίδα μιας κοινής αναπτυξιακής προοπτικής.
Εμείς το έχουμε αυτό το Πρόγραμμα. Δυστυχώς, είμαστε οι ΜΟΝΟΙ που έχουμε Πρόγραμμα.
Καταθέτοντας την Προγραμματική μας Πρόταση για τη Θεσσαλία, επισημάναμε ότι η πραγματική Ανάπτυξη εμπεριέχει το όραμα και την προοπτική μιας δίκαιης κοινωνίας.
Μόνο ένα συνεκτικό και εύληπτο πολιτικό όραμα για την ισόρροπη και δίκαιη ανάπτυξη της Θεσσαλίας είναι ικανό να φέρει μία «ειρηνική επανάσταση» στις συνειδήσεις και να ανατρέψει τα αναχρονιστικά στερεότυπα. Στο πλαίσιο αυτό, οι πολιτικές που προτείνουμε για ζητήματα όπως είναι για παράδειγμα η δικτύωση των θεσσαλικών τουριστικών και πολιτιστικών προορισμών ή η κοινή ιεράρχηση των έργων διαχείρισης των υδατικών πόρων, μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιφερειακής συνείδησης και να επηρεάσουν καθοριστικά την περιφερειακή ανάπτυξη.
Σήμερα δεν υπάρχουν πολίτες που να μην κατανοούν ότι τα Μετέωρα, η λίμνη Πλαστήρα, ο Όλυμπος, ο Πηνειός, η Κάρλα, το νησιώτικο σύμπλεγμα των Σποράδων, το λιμάνι του Βόλου, το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου ή το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, είναι στοιχεία της κοινής κληρονομιάς των Θεσσαλών και συγχρόνως τα βασικά ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα για ένα κοινό μέλλον ευημερίας και προόδου.
Για εμάς, κεντρικός στόχος είναι ο αγροτικός τομέας της Θεσσαλίας, και ιδίως ο αγροδιατροφικός τομέας να κατακτήσει νέες διεθνείς αγορές. Πιστεύουμε στους νέους επαγγελματίες αγρότες. Θα προσπαθήσουμε να ταυτίσουμε τα θεσσαλικά προϊόντα με τα ποιοτικά προϊόντα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ποιες είναι οι δικές τους προτάσεις; Τι θα κάνουν για τους αγρότες;
Το δικό τους όραμα είναι οι επιδοτήσεις του Χατζηγάκη που τώρα τις ζητάει πίσω η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το δικό τους όραμα είναι τα περιβόητα «Γαλάζια Άλογα».
Πολιτικές και πρακτικές που μας γυρνούν πίσω, που αποτελούν ντροπή για τον περήφανο Θεσσαλό αγρότη.
Όσοι συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιό μας διακρίνονται για την ηθική τους ακεραιότητα. Μπορούν και αυτοί να ισχυρισθούν το ίδιο;
Η νέα αιρετή Περιφέρεια θα αποτελεί «στρατηγείο» προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος της Θεσσαλίας.
Εμείς στο Πρόγραμμά μας αναλύουμε το σχεδιασμό μας:
- § Για την περιβαλλοντική Χάρτα της Θεσσαλίας. η οποία θα αποτελέσει μια κοινή συμφωνία, αναφορικά με μία σειρά μεγάλων περιβαλλοντικών θεμάτων που απασχολούν και τους τέσσερις Νομούς της Περιφέρειας όπως είναι:
- § Ο Όλυμπος: ήπια αγροτουριστική ανάπτυξη, αξιοποίηση του πολιτισμού του βουνού των μύθων, για την ανάπτυξη όλης της παραολύμπιας περιοχής.
Στο πρόγραμμά μας περιλαμβάνεται το «Ειδικό πλαίσιο αξιοποίησης του Ολύμπου», σύμφωνα με το οποίο:
Η περίπτωση του Ολύμπου δεν εμπίπτει στη λογική της συμβατικής στήριξης των ορεινών όγκων. Ο Όλυμπος κατέχει μια ιστορική και φυσική μοναδικότητα. Εκτός από μνημείο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αποτελεί ταυτόχρονα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτιστικό απόθεμα. Χαρακτηριστικά του γνωρίσματα είναι η διαχρονία και ακτινοβολία που εκπέμπει σε διεθνές επίπεδο.
Γι’ αυτό και ο χαρακτήρας της επιδιωκόμενης τουριστικής ανάπτυξης στον Όλυμπο, δεν μπορεί παρά να είναι ήπιος και οικολογικός.
Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται να κατακτήσει τη θέση που του αναλογεί στην τουριστική αγορά, και το τουριστικό προϊόν του να ενισχυθεί με τις απαραίτητες και κατάλληλες παρεμβάσεις.
Δεν αναφερόμαστε μόνο στην ανάδειξη του οικιστικού περιβάλλοντος (πλατείες, όψεις κτιρίων, κρήνες κοκ), ή στη χάραξη μόνο διαδρομών και αξιοποίησης των ευρωπαϊκών μονοπατιών, αλλά αναδεικνύουμε και άλλου τύπου παρεμβάσεις που μπορούν να αποτελέσουν πραγματικό κίνητρο επισκεψιμότητας. Είναι άλλωστε το στοιχείο που λείπει σήμερα, παρά το γεγονός της παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας του Ολύμπου.
Έτσι, κεντρική θέση στον σχεδιασμό μας έχει η δημιουργία Αρχαιολογικού Πάρκου. Πρόκειται για μια ρεαλιστική προσέγγιση που αφορά σε έναν συνδυασμένο ανασκαμμένο αρχαιολογικό χώρο και φυσικού πάρκου με μικρές επεμβάσεις ενημέρωσης για τον επισκέπτη στην περιοχή της άλλοτε Περραιβίας, η οποία μέχρι σήμερα έχει δώσει πλούσια ευρήματα, σημαντικότατης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας.
Μια ακόμη παρέμβαση, στο πλαίσιο της παραπάνω λογικής, είναι η αταλάντευτη θέση μας για δημιουργία ενός Κέντρου Μυθολογίας και Ιστορίας του Ολύμπου. Πρόκειται για μια δομή με στόχο την αποτελεσματική ανάδειξη της μυθολογίας, της ιστορικής ιδιαιτερότητας και της μοναδικότητας του Ολύμπου.
Βασικό μέλημα του παραπάνω Κέντρου είναι η αναφορά του στην τουριστική αγορά με την «πώληση» του τουριστικού προϊόντος «Μύθος του Ολύμπου». Στις προθέσεις μας είναι η παρουσίαση του «Μύθου» να γίνεται με τη χρήση σύγχρονων τεχνικών εικονικής πραγματικότητας, ώστε να αποτελέσει το ίδιο το Κέντρο ισχυρό πόλο έλξης επισκεπτών. Παρενθετικά αξίζει να τονισθεί ότι, για τη δημιουργία του προϊόντος, προϋπόθεση είναι η συγγραφή και απεικόνιση ενιαίου σεναρίου, μέσα από ανοιχτό και δημόσιο διαγωνισμό, με αξιόλογες ποιοτικές προδιαγραφές, ώστε το προϊόν να είναι και αξιόλογο και διεισδυτικό.
Η δημιουργία επίσης του ΔΑΣΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ στα όρια του Νομού Λάρισας και του Νομού Τρικάλων (Αντιχάσια) θα δώσει άλλη διάσταση στη σύνδεση της Καλαμπάκας με την Ελασσόνα και στη συνέχεια μέσω Ολύμπου με τα παράλια της Λάρισας.
Για το λιγνίτη, επισημάναμε ότι στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής μας για την βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη της Θεσσαλίας σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούμε οποιαδήποτε πρόταση σχετίζεται με την αξιοποίηση του λιγνίτη στην περιοχή της Ελασσόνας, καθώς θέτει σε κίνδυνο όχι μόνον την περιβαλλοντική ισορροπία της περιοχής και την οικολογική ακεραιότητα του Ολύμπου, ως μνημείου παγκόσμιας φυσικής και κληρονομιάς αλλά και την βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής στην κατεύθυνση της παραγωγής υψηλής ποιότητας κτηνοτροφικών και διατροφικών προϊόντων. (ΕΔΩ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΣΑΜΑΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΣΚΕΥΑΣΕ)……..
Επιδιώκουμε ακόμη για την Ελασσόνα, την προβολή και ανάδειξη της πλούσιας κληρονομιάς της, με τα αμέτρητα Βυζαντινά μνημεία, όπως: το Μοναστήρι της Ανάληψης Συκεάς, τη Μονή Παναγιάς Τσιούμα Ελευθεροχωρίου, το Βυζαντινό Δομένικο, το Μοναστήρι Ολυμπιώτισσας,του Σπαρμού, του Βαλέτσικου, του Αγίου Αθανασίου Τσαριτσάνης, των Κανάλλων Καρυάς και τόσων άλλων.
Θέλουμε την προβολή και ανάδειξη των Αρχαιολογικών χώρων της Ελασσόνας, του Σαραντάπορου, της Μηλέας του Αζωρου, του Πύθειου, του Δομενίκου, καθώς και τη δημιουργία του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΥΔΡΟΚΙΝΗΣΗΣ στο Βρυζόστι Ποταμιάς με την αξιοποίηση του ανακατασκευασμένου Νερόμυλου. Την παράλληλη ακόμη προώθηση αντίστοιχων δράσεων που θα προβάλλουν και θα αναδείξουν την πλούσια κληρονομιά του τόπου σε πέτρινα γεφύρια, παραδοσιακές βρύσες και πηγάδια, Δριστέλλες (υδροτριβείων).
Η ολοκλήρωση της κατασκευής του φράγματος Αγιονερίου και όλων των παράπλευρων απαιτούμενων έργων είναι για μας ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ και δεν θα ανεχτούμε καθυστερήσεις και παλινωδίες από ΚΑΝΕΝΑ.
Άλλωστε, στο πρόγραμμά μας και στην ενότητα με τίτλο «Τα μεγάλα έργα της Θεσσαλίας» γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στην κατασκευή και ολοκλήρωση των φραγμάτων Πύλης, Παλαιοδερλίου, Νεοχωρίου, Γυρτώνης, Αγιονερίου Ελασσόνας και Ενιππέα.
Η πρόταση μας δε για τη δημιουργία του Θεσσαλικού καλαθιού διατροφής στο οποίο ξεχωριστή θέση έχουν αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα της Ελασσόνας θα υποστηριχθεί από δράσεις της περιφέρειας που θα στοχεύουν:
- Στην ανάπτυξη και στήριξη βιολογικών καλλιεργειών και βιολογικής κτηνοτροφίας.(πχ Σαραντάπορο)
•Στην παραγωγή προϊόντων με κατοχυρωμένη την Ονομασία Προέλευσης.(Φέτα, Αρνάκι -Κατσικάκι Ελασσόνας-Αμύγδαλα Δομενίκου Σαρανταπόρου ,Αμπέλια και κρασιά όλης της περιοχής )
- Στα σχέδια Βελτίωσης ζωικής παραγωγής
- Στην αναβάθμιση των Κέντρων Γενετικής Βελτίωσης.
Για μας δεν χρειάζεται να κλείσουν τα Τέμπη για να αντιληφθούμε την σημασία του οδικού Άξονα ΠΑΘΕ – ΕΛΑΣΣΟΝΑ – ΕΓΝΑΤΙΑ.
Άλλωστε, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λάρισα, ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Μαγκριώτης ανακοίνωσε ότι: για τον οδικό άξονα Λάρισας – Ελασσόνας – Κοζάνης, βρίσκονται σε εξέλιξη οι μελέτες που εκτελούνται από την ΔΜΕΟ. Το τμήμα που βρίσκεται στο νομό Λάρισας εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μελετητικά στο τέλος του 2011 και η κατασκευή του θα χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο.
Παράλληλα το Υπουργείο προχωρεί στις διαπραγματεύσεις στα πλαίσια της αναθεώρησης των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών, για τον συνολικό οδικό άξονα Φλώρινα – Νίκη – Κοζάνη – Λάρισα.
Για τον οδικό άξονα Τύρναβος – Ελασσόνα – όρια Νομών Λάρισας και Κοζάνης, η συνολική κατασκευή μαζί με τις απαλλοτριώσεις έχει κόστος περίπου 250 εκατ. ευρώ. Ο άξονας αυτός θα έχει δυο λωρίδες ανά κατεύθυνση, 17 μ. πλάτος, με διαχωριστική νησίδα ασφάλειας, δηλαδή θα έχει χαρακτηριστικά αυτοκινητόδρομου.
Στη αναφορά του για την παράκαμψη Ελασσόνας ο Υφυπουργός επεσήμανε ότι «η νέα μελέτη για την παράκαμψη Ελασσόνας, έχει ανάδοχο και περιμένουμε την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να υπογράφει η σύμβαση. Προχωρήσαμε στη νέα μελέτη γιατί θεωρήσαμε αδιανόητο αυτό που είχε γίνει την προηγούμενη περίοδο, όταν το έργο αυτό είχε μελετηθεί με πλάτος 8 μ. Δηλαδή ο οδικός άξονας θα έφτανε από τον Τύρναβο στην Ελασσόνα με 17 μ. πλάτος και ξαφνικά θα περιοριζόταν στα 8μ. Το ίδιο θα συνέβαινε και από τα βόρεια, από την πλευρά της Κοζάνης. Αυτό ήταν απολύτως επικίνδυνο για την οδική ασφάλεια και καταστροφικό για την Ελασσόνα. Στο έργο αυτό περιλαμβάνεται και η σήραγγα της Μελούνας.
Φίλες και Φίλοι,
Εμείς δρούμε, έχουμε γνώσεις και εμπειρίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Προσπαθήσαμε να κάνουμε 100 πράγματα, αποτύχαμε στα 30, είχαμε σημαντική πρόοδο στα 40 από αυτά και απόλυτη επιτυχία στα υπόλοιπα 30.
Ας μας πει ο κ. Αγοραστός με ποιο μεγάλο ή μικρό έργο στη Θεσσαλία έχει συνδέσει το όνομά του;
Ανερυθρίαστα καμώνεται τον εξοργισμένο σήμερα για το μνημόνιο. Αλήθεια τι έκανε ο ίδιος όταν η κυβέρνηση του βούλιαζε τη χώρα και την οικονομία; Δεν ήταν αυτός, μαζί με τον κ. Αλογοσκούφη, εισηγητής των χειρότερων εθνικών προϋπολογισμών που έστειλαν τη χώρα στις δαγκάνες του ΔΝΤ;
Εμείς είμαστε πανέτοιμοι. Έχουμε συγκεκριμένη προγραμματική πυξίδα: Γνωρίζουμε τι ακριβώς πρέπει να γίνει στη Θεσσαλία και, κυρίως, γνωρίζουμε τους τρόπους με τους οποίους θα το πετύχουμε.
Ο κ. Αγοραστός και η παράταξή του, δεν διαθέτουν ούτε πρόγραμμα, ούτε σχέδιο, αλλά ούτε και διοικητική ικανότητα.
Η Θεσσαλία διαθέτει πλούτο στην αγροτική οικονομία, στη μεταποίηση, στον τουρισμό, στο περιβάλλον. Η νέα Αιρετή Περιφέρεια θα διαχειριστεί πάνω από 2 δις. ευρώ. Το μεγάλο λοιπόν διακύβευμα των επικείμενων εκλογών για την ανάδειξη της πρώτης αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης στον τόπο μας τη Θεσσαλία, το μεγάλο κρίσιμο ερώτημα που θα απαντηθεί, είναι σε ποιους θα αναθέσουν οι συμπολίτες μας την ευθύνη να κάνουν πράξη το νέο θεσμό, βάζοντας έτσι τα θεμέλια για την πρωτόγνωρη στον τόπο και τη χώρα μας Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση;
Σ’ αυτούς που διαθέτουν διοικητική ικανότητα και αυτοδιοικητική εμπειρία, ή σ’ εκείνους που δεν έχουν συνδέσει το όνομά τους με καμιά πρωτοβουλία, κανένα μικρό ή μεγάλο έργο στην περιοχή μας;
- § Σ’ αυτούς που συνδέονται με πολλές τοπικές επιτυχίες, ή σ’ εκείνους που συνδέονται με πολλές εθνικές αποτυχίες;
- § Σ’ αυτούς που καταθέτουν συγκεκριμένο Πρόγραμμα με αρχές, δεσμεύσεις και προτάσεις ή σ’ εκείνους που ο προγραμματικός τους λόγος εξαντλείται σε κομματικά συνθήματα, αοριστολογίες και λαϊκίστικες υποσχέσεις για άσχετα θέματα;
- § Σ’ αυτούς που τους διακρίνει η συνέπεια και η προσήλωση στον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των εκλογών, ή σε εκείνους που με μεγάλη ευκολία συναλλάζουν το βουλευτικό με το αυτοδιοικητικό «κουστούμι»;
Φίλες και φίλοι,
Η νέα τοπική πολιτική ηγεσία θα πρέπει να συνεργασθεί με όλους τους κοινωνικούς εταίρους της περιοχής, να διαχειριστεί θετικά τα νέα οικονομικά δεδομένα, να προκαλέσει συμφωνίες και συγκλίσεις.
Απαιτείται λοιπόν πολυμερής συγκρότηση μεταρρυθμιστικών ομάδων με τη συμμετοχή της αιρετής ηγεσίας, των υπηρεσιακών στελεχών, της κοινωνίας των πολιτών και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, καθώς και συγκρότηση μεταρρυθμιστικών δικτύων, όπως είναι τα νέα όργανα και οι θεσμοί διαβούλευσης και συμμετοχής, που θα σχεδιάζουν και υλοποιούν περιφερειακές πολιτικές.
Αυτά για τον κ. Αγοραστό είναι λέξεις και έννοιες άγνωστες
Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι αυτό που εμφανίζει η ΝΔ, αν θα πρέπει να φύγει ή όχι το ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση αλλά ποια πολιτική αντίληψη μπορεί να οδηγήσει τις Περιφέρειες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ελλάδας στο δρόμο της τόσο αναγκαίας ανάπτυξης, ποια πολιτική μπορεί να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της Νέας Εποχής. Στις εκλογές δεν κρίνεται ποιο κόμμα πρέπει να φύγει ή να έρθει στην κυβέρνηση, αλλά ποια πολιτική χρειάζεται ο τόπος μας. Το πραγματικό δίλημμα είναι η αντίθεση ανάμεσα στις δυνάμεις που θέλουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στον τόπο μας και σ’ αυτές που αναζητούν το ρεβανσισμό και την καταστροφολογία. Ο σύγχρονος πολιτικός λόγος πρέπει να είναι ουσιαστικός, να περιέχει πολύ λιγότερα «θα» και να βασίζεται σε προτάσεις και προγράμματα με οράματα, ιδέες που έχουν προοπτική, που αντέχουν στο χρόνο, έργα που μπορούν να πραγματοποιηθούν με την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων. Θέλουμε να γίνει η Θεσσαλία το Κέντρο της Ελλάδας, το Επίκεντρο της Ανάπτυξης και μπορούμε, με τη δική σας θέληση και συμμετοχή, να την κάνουμε τον τρίτο ισχυρότερο διοικητικό και οικονομικό πόλο της χώρας¨.