Η Ανώτερη Σχολή Χορού και η Δημοτική Σχολή Μπαλέτου με χαρά υποδέχονται τον κ. Γκες Μίχωφ, καλλιτεχνικό διευθυντή της Σχολής από το 1990 έως το 2017, για την πραγματοποίηση σεμιναρίου κλασικού χορού, από τις 14 έως και τις 27 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας υποψηφίων για τις Ανώτερες Σχολές Χορού, καθώς και σπουδαστών Ανώτερης Σχολής Χορού, των μαθητών της Δημοτικής Σχολής Μπαλέτου και άλλων ενδιαφερομένων που ασχολούνται με τον χορό, το οποίο διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού και Αθλητισμού –Τμήμα Χορού-.
Στόχος του σεμιναρίου είναι η μεταλαμπάδευση στους νεότερους της πολύτιμης γνώσης και της πολύχρονης εμπειρίας του Γκες Μίχωφ, ώστε κι εκείνοι να την υπηρετήσουν με έμπνευση και αφοσίωση.
Ο ΔΙΔΑΣΚΩΝ
Ο Γκες Μίχωφ γεννήθηκε στη Βουλγαρία. Σπούδασε κλασικό χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης της Σόφιας με τις σπουδαίες δασκάλες Βαλτατσέεβα, Μπαλάμπινα, Κομίσνικωφ.
Στη συνέχεια αποφοίτησε από την Ανώτατη Μουσική Ακαδημία της Σόφιας. Μετεκπαιδεύτηκε στη Βέρνη στον σύγχρονο χορό και στη τζαζ με δασκάλους τους Aλέν Μπερνάρ και Μίσα Μπεργκέζε.
Στο Μπαλέτο Arabesque της Σόφιας υπήρξε πρώτος σολίστ.
Το 1983 ξεκίνησε την εκπαιδευτική του καριέρα στην Ελλάδα. Από το 1990 διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Δημοτικής Σχολής Μπαλέτου και από το 1997-2017 και της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Δήμου Λαρισαίων.
Το 1997 δημιούργησε το Θεσσαλικό Μπαλέτο με στόχο την αναβίωση του κλασικού ρεπερτορίου καθώς τη δημιουργία πρωτότυπων καλλιτεχνικών παραγωγών.
Ήταν ο δάσκαλος των χορευτριών που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο 8ο GRAND PRIX EUROVISION 1999, Λυών (Μαρία Μπούμπουλη), στο 9ο GRAND PRIX EUROVISION 2001, Λονδίνο (Όλγα Τσιμούρτα, Τίνα Νασίκα), στο 10ο GRAND PRIX EUROVISION 2003, Άμστερνταμ (Ελενίνα Νικολάου) και στο 11ο GRAND PRIX EUROVISION 2005, (Ελεάνα Ανδρεούδη).
Μαθητές του έλαβαν υψηλές διακρίσεις σε Πανελλήνιους και Διεθνείς Διαγωνισμούς Χορού. Ενδεικτικά: Chausson d’ Or (Παρίσι, 2011), Sicilia Barocca (2006), Διεθνής Διαγωνσιμό Χορού της Ριέτης (2004), Διεθνής Διαγωνισμό Χορού του Brno (2003), Μεσογειακό Διαγωνισμός Χορού «Μία Αρμπάτοβα» (2000), Διεθνής Διαγωνισμός Χορού της Βάρνας και άλλοι πολλοί.
Ανέβασε πολλές, σπουδαίες παραστάσεις κλασικού ρεπερτορίου και δημιούργησε πρωτότυπες νεοκλασικές χορογραφίες. Ενδεικτικά: Ζιζέλ -Α’ και Β’ Πράξη-, Μπολερό, FORTUNA, Pas de Quatre, La Vivandiere , αποσπάσματα από τα μπαλέτα Suite en Blanc, Mπαγιαντέρα, Δον Κιχώτης, Κουρσάρος, variations και pas de deux από εμβληματικά και ιστορικά έργα κλασικού ρεπερτορίου.
Συνεργάστηκε καλλιτεχνικά με την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης της Σόφιας.
Επίσης, ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής της παράστασης νεοκλασικού μπαλέτου «…και η ψυχή κινείται» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών «Ο Ιπποκράτης- Η αέναη επιστροφή». Πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία περιοδείες ανά το πανελλήνιο και το εξωτερικό. Το 2014 τού απονεμήθηκε το Βραβείο «Τερψιχόρη» για τη μεγάλη του προσφορά στην τέχνη του χορού.
Σεμινάριο σύγχρονου χορού και αυτοσχεδιασμού
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, από 5 έως και 9 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό σεμινάριο σύγχρονου χορού/αυτοσχεδιασμού με διδάσκοντα τον Κωνσταντίνο Γεράρδο, χορογράφο, χορευτή, καθηγητή σύγχρονου χορού.
Το σεμινάριο προετοιμασίας στον σύγχρονο χορό/αυτοσχεδιασμό απευθύνεται στους υποψήφιους που θα λάβουν μέρος στις εισαγωγικές εξετάσεις για τις Ανώτερες Σχολές Χορού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και τους σπουδαστές της Ανώτερης Σχολής Χορού Δήμου Λαρισαίων, σε μαθητές της Δημοτικής Σχολής Μπαλέτου και σε άλλους ενδιαφερόμενους που ασχολούνται με τον χορό.
Ο ΔΙΔΑΣΚΩΝ
Ο Κωνσταντίνος Γεράρδος ξεκίνησε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ) στην Αθήνα σε ηλικία 11 χρονών και συνέχισε τις επαγγελματικές του σπουδές στην Ανώτερη σχολή χορού της Μοριάνοβα. Αποφοίτησε από την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού του δήμου Σταυρούπολης.
Από το 1989 μέχρι το 2004 υπήρξε μέλος του Χοροθεάτρου Θεσσαλονίκης του ΚΘΒΕ, λαμβάνοντας μέρος σε όλες του τις παραστάσεις. Το 2001 έλαβε το Α’ Κρατικό Βραβείο Χορού/Ερμηνείας για τον ρόλο του Κυανοπώγωνα στην παράσταση «Κυανοπώγων» σε χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου. Μετά από πρόσκληση της ομάδας χορού MACHINENOiSY με έδρα το Βανκούβερ του Καναδά συμμετείχε ως χορευτής στην παράσταση “Romantic Οld Horses” σε χορογραφία του Peter Bigham σε φεστιβάλ στο Βανκούβερ και στο Τορόντο.
Το Μάιο του 2001 ίδρυσε την Ομάδα Χορού Vis Motrix, με έδρα την Θεσσαλονίκη (VIS MOTRIX PERFORMANCE STUDIO) και είναι ο βασικός χορογράφος της ομάδας (In Dreams, Αποστάσεις Ασφαλείας, Pessoas, Ανάμεσα, Nocturne κ.α.). Η ομάδα παρουσιάζει από τότε παραστάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού (Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία). Τον Μάιο του 2015 χορογράφησε για το Χοροθέατρο Θεσσαλονίκης του ΚΘΒΕ την παράσταση “TAN”.
Παράλληλα με τη χορογραφική και χορευτική του εμπειρία, τα τελευταία 28 χρόνια έχει διδάξει κλασικό και σύγχρονο χορό, αυτοσχεδιασμό, Contact Improvisation, Partnering, Ensemble improvisation, σύνθεση/χορογραφία και performance σε επαγγελματικές και ερασιτεχνικές σχολές χορού.
Έχει συνεργαστεί με την Ανώτερη Επαγγελματική σχολή χορού του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Δήμου Σταυρούπολης, την Επαγγελματική Σχολή Καφαντάρη, την Επαγγελματική σχολή της Φιλλύς Μάντζιαρη, την Επαγγελματική Σχολή της Αμαλίας Στρινοπούλου και την Σχολή Χορού της Βίκυς Σιάνου στην Θεσσαλονίκη. Δίδαξε αυτοσχεδιασμό και χορογραφία στο 2ο και 3ο έτος του τμήματος Dance and Performance του πανεπιστημίου του Lincoln στην Αγγλία και σεμινάρια τεχνικής του σύγχρονου χορού και αυτοσχεδιασμό στην Ισπανία, Γερμανία και Καναδά.
Έχει συνεργαστεί με τον Chris Aiken (Contact Improvisation), Angie Houser (Improvisation), Kirstie Simpson (Improvisation – Partnering), Nita Little (Contact Improvisation), Ray Chung (Contact Improvisation) Eckhard Muller (Contact Improvisation), Gregor Weber (Butoh), Thomas Mettler (Physical theatre – Improvisation)
Η διδασκαλία του βασίζεται στην 25χρονη εμπειρία και έρευνά του πάνω στον σύγχρονο χορό και τον ιδιαίτερο τρόπο δουλειάς που έχει αναπτύξει με βάση την φυσική και οργανική κίνηση και τους φυσικούς νόμους που διέπουν την κίνηση (χρήση της βαρύτητας και της ορμής).
H έρευνα πάνω στις βασικές αρχές της ανθρώπινης κίνησης μέσα από τις δυνατότητες της αρχιτεκτονικής δομής και της ανατομίας του σώματος σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο τεχνικής έχει οδηγήσει στην δημιουργία της μεθόδου πάνω στον σύγχρονο χορό με το όνομα ‘FLOW IN MOTION’. Είναι εμπνευστής του προγράμματος επανεκπαίδευσης πάνω στον σύγχρονο χορό και την performance, ‘REDANCE – Dance & Performance Re-Education Program’.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν καθημερινά συμμετοχή στο τηλέφωνο 2410256464 –διεύθυνση: Γεωργιάδου 53, Μύλος του Παππά – ώρες 9.00-13.00 και 16.00-20.00.
Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.