Ειδήσεις

Κέλλας σε Βεσυρόπουλο: Αποκαταστήστε τις αδικίες για τις διακατεχόμενες ιδιοκτησίες


Την αποκατάσταση των αδικιών για οικείες, που είναι χτισμένες σε διακατεχόμενες ιδιοκτησίες και στον Νομό Λαρίσης, ζήτησε μετ’ επιτάσεως ο βουλευτής και αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Χρήστος Κέλλας, από τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, με τον οποίο ήρθαν σε έντονο διάλογο, κατά την επεξεργασία νομοσχεδίου για την εξαγορά κατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής,τόνισε ότι οικάτοχοι των διακατεχόμενων ιδιοκτησιώνσεΑλεξανδρινή, Καστρί – Λουτρό, Μεσάγγαλα, Κουλούρα, Σκλήθρα Στρίτζου, Αγιόκαμπο, Βελίκα και Σωτηρίτσα,αντιμετωπίζουν χρονίζον πρόβλημα με την κυριότητα των περιουσιών τους με υπαιτιότητα αποκλειστικά του Δημοσίου. Αντιδρώντας έντονα σε διάταξη του νομοσχεδίου, που προβλέπει εξαγορά οικοπέδων με αδιάλειπτη κατοχή τους επί 30 ή 40 έτη, εφόσον σε αυτά έχουν ανεγερθεί σπίτια μέχρι το 1991, σημείωσε πως πρόκειται για ρύθμιση που είναι έωλη και παράγει αδικίες, επισημαίνοντας:

«Ποιος απαίτησε να έχουν ανεγερθεί τα κτίσματα μέχρι τις 31/12/1991; Σίγουρα όχι το Συμβούλιο της Επικρατείας… Για ποιο λόγο ορίσατε αυτήν την ημερομηνία; Αυτά τα κτίσματα, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, αν όχι όλα, είναι χτισμένα και πριν και μετά το 1991 καιέχουν νομιμοποιηθεί με τη δήλωση περί αυθαιρέτων. Έχουν καταβληθεί τα αντίστοιχα πρόστιμα – παράβολα, έχουν πληρωθεί οι ασφαλιστικές και εργοδοτικές εισφορές και στην περιοχή υπάρχει ΣΧΟΟΑΠ.

Το νομοσχέδιο αφορά εξαγορά διακατεχόμενης γης. Μπορεί σήμερα κάποιος να εξαγοράσει γη και να χτίσει σπίτι το 2023 και εσείς δεν νομιμοποιείτε το υπάρχον ακίνητο που έχει νομιμοποιηθεί με τη δήλωση περί αυθαιρέτων; Η ημερομηνία για τα ακίνητα πρέπει να απαλειφθεί τελείως! Και μιλάμε για όλα τα παράλια του Νομού Λάρισας, τουλάχιστον».

Ο Χρήστος Κέλλας επανέλαβε το αίτημα, που είχε θέσει, προ ημερών, τόσο στον υπουργό και τον υφυπουργό Οικονομικών, όσο και στον γενικό γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, για μεταβατική ισχύ του ν. 2386/1996, ώστε να διευθετηθούν εκκρεμείς υποθέσεις, τονίζοντας:

«Από τις 975 αιτήσεις, που υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα, έχουν διεκπεραιωθεί μέχρι σήμερα μόλις 43. Οι υπόλοιπες εκκρεμούν, με αποκλειστική υπαιτιότητα του δημοσίου, και μόνο του δημοσίου!

Και έρχεστε τώρα και λέτε οι ιδιοκτήτες να υποβάλουν αίτηση με τον παρόντα νόμο, εξαναγκάζοντας τους να καταβάλουν δυσανάλογα υψηλό τίμημα εν συγκρίσει με τους 43, που εξαγόρασαν τις ιδιοκτησίες τους σε πολύ χαμηλότερες τιμές.Αυτό κι αν είναι άδικο!

Άποψή μας, αλλά και όλου του νομικού κόσμου, είναι να δοθεί παράταση στον ν. 2386/1996. Όποιος θέλει και μπορεί να εξαγοράσει με αυτόν τον νόμο, καθώς για τις εκκρεμότητες ευθύνεται το δημόσιο και όχι οι πολίτες! Λάβετε υπόψη σας ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία χαμηλής εισοδηματικής στάθμης και είναι μεγάλη αδικία αυτό που υφίστανται!»

Ο Λαρισαίος βουλευτής αναφέρθηκε, ακόμη, και στις διατάξεις που ρυθμίζουν τη διαδικασία εξαγοράς, υπογραμμίζοντας:

«Υποστηρίζετε ότι σκοπός του νομοσχεδίου είναι να δοθεί οριστική λύση.Συμφωνούμε απόλυτα. Γιατί εγείρονται, όμως, τόσα γραφειοκρατικά εμπόδια; Οι επιτροπές εξαγοράς θα αποτελούνται από συνταξιούχους δικαστικούς, εκπροσώπους του ΝΣΚ και εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών. Θα συνεδριάσουν ποτέ αυτές οι επιτροπές; Δείτε τι έγινε με τα δασικά…Πόσοι θα εξυπηρετηθούν από τους δικαιούχους;Το 5%;Το 7%; Το 10;

“Μήπως, αντί να λύσουμε, δημιουργούμε προβλήματα;».

Ο Χρήστος Κέλλας έκλεισε την ομιλία του, επιφυλασσόμενος να επανέλθει στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Προηγούμενο άρθρο Την πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψε ο Σύλλογος Γυναικών της Τ.Κ. Δοξαρά
Επόμενο άρθρο Αποκριάτικες εκδηλώσεις του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης