«Η έλευση του πρωθυπουργού στον κάμπο, με την κεντρική εκδήλωση που έχουμε στη Λάρισα, στο Κλειστό γήπεδο του Αλκαζάρ, την Παρασκευή το απόγευμα στις έξι και μισή, εγκαινιάζει ουσιαστικά, τον προεκλογικό αγώνα σε επίπεδο Θεσσαλίας. Νωρίτερα, σε διευρυμένη σύσκεψη με φορείς, ο πρωθυπουργός να παρουσιάσει το έργο που έχει συντελεστεί σε επίπεδο Θεσσαλίας από την κυβέρνηση και τα έργα που έχουν δρομολογηθεί για τη νέα τετραετία. Νομίζω είναι μια ευκαιρία να επικοινωνήσουμε το σημαντικό έργο που έγινε σε αυτή την τετραετία, ολοκληρώνεται ουσιαστικά ο τετραετής κύκλος της πρώτης κυβέρνησης Μητσοτάκη, με μια σειρά από παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις, που ουσιαστικά έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών, εν μέσω μιας συγκυρίας ιδιαίτερα επιβαρυμένης, με αλλεπάλληλες κρίσεις». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας την εκπομπή «Πρωινή Επισκόπηση» στο Κανάλι της Βουλής και στους δημοσιογράφους κ. Λάμπρο Πέγκο και κα Λουκία Γκάτσου.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, ερωτηθείς για την πιθανότητα υποψηφιότητας του πρωθυπουργού στη Λάρισα, απάντησε ότι «θα είναι τιμή και θα καταδείξει και το ενδιαφέρον που σηματοδοτεί η υποψηφιότητα του πρωθυπουργού στον κάμπο, στη μεγαλύτερη αγροτική περιφέρεια της χώρας. Και στο παρελθόν έχει ξαναγίνει, το 2009 ο Κώστας ο Καραμανλής είχε ηγηθεί του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας στη Λάρισα. Για εμάς θα είναι αναμφίβολα, τιμή να είμαστε στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τον πρωθυπουργό».
Στηρίζουμε τον αγροτικό τομέα
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υποστήριξε ότι «στον αγροτικό τομέα έχει δώσει εξετάσεις η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι αποζημιώσεις που έχουν δοθεί στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους αυτή την περίοδο διακυβέρνησης, δεν έχουν προηγούμενο. Θα μου πείτε ότι ήταν και οι ζημιές πρωτόγνωρες, αλλά αν αναλογιστείτε, ότι ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ, του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, από τις εισφορές των αγροτών και κτηνοτρόφων, τα ασφάλιστρα είναι της τάξεως των 160 εκατομμυρίων και πέρυσι δόθηκαν αποζημιώσεις που ξεπέρασαν τα 340 εκατομμύρια ευρώ, καταλαβαίνετε, πόσο η πολιτεία, έμπρακτα στήριξε τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο, την ώρα της δοκιμασίας. Είχαμε τις αρρυθμίες στην αγορά, λόγω της πανδημίας αρχικά και εν συνεχεία, είχαμε την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, λόγω των συνεπειών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση, με σχέδιο, με πρόγραμμα, με βάση πάντα βέβαια, τον δημοσιονομικό χώρο και τις δυνατότητες της οικονομίας -για να μην ξανακατρακυλήσει η χώρα στις περιπέτειες που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα με τα μνημόνια- στηρίζει τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο έμπρακτα και νομίζω ότι αυτό αναγνωρίζεται. Η πόρτα που Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πάντοτε ανοιχτή -είμαι συχνά με εκπροσώπους παραγωγών, εκπροσώπους αγροτών, κτηνοτρόφων, συνεταιρισμών στο Υπουργείο, έχουμε ευήκοα ώτα και δρομολογούνται λύσεις στο μέτρο του δυνατού».
Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πλειστηριασμοί
Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς, ο κυβερνητικός βουλευτής σημείωσε ότι «υπάρχει ένα έντονο κοινωνικό πρόβλημα, δεν χωρεί αμφιβολία, αλλά θα πρέπει να το προσεγγίζουμε όλοι με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα και να αποφεύγουμε λαϊκισμούς. Ακούω δηλαδή την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης και λέω: έλεος πια! Και ο τελευταίος πολίτης θυμάται ότι επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν πάνω από 30 χιλιάδες πλειστηριασμοί. Επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, καθιερώθηκε ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός, επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, δόθηκε η δυνατότητα μεταβίβασης των δανείων από τις τράπεζες σε funds χωρίς να ενημερώνεται καν ο πολίτης που έχει λάβει το δάνειο. Επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε ιδιώνυμο η παρακώλυση πραγματοποίησης πλειστηριασμών. Θυμόσαστε τις αντιδράσεις που υπήρχαν και από πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που πρωτοστατούσαν σε προσπάθειες να διακοπούνε εν εξελίξει πλειστηριασμοί, επίδοση από δικαστικούς κλητήρες κλπ. Αυτοί, λοιπόν, που επί των ημερών τους, τα κόκκινα δάνεια φτάσανε στο 45%, δεν μπορεί να είναι τιμητές σήμερα των πραγμάτων».
Στήριξη των ευάλωτων πολιτών
Σχετικά με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση υπογράμμισε ότι «από την πρώτη στιγμή που πήρε αυτή την ‘‘καυτή πατάτα’’, των κόκκινων δανείων, προσπάθησε να στηρίξει ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους. Και όταν μιλούμε για πιο ευάλωτους, μιλούμε για την πρώτη κατοικία και αυτούς που δεν είχαν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, γιατί άλλαξε άρδην το περιβάλλον. Εκεί που είχαν ένα συγκεκριμένο ύψος μισθολογικής αμοιβής, ή συντάξεων, αυτά μειώθηκαν την περίοδο των μνημονίων, για αυτό και ανέλαβε δέσμευση έναντι των ευάλωτων συμπολιτών μας, με την κρατική αρωγή, την κρατική ουσιαστικά στήριξη για την αποπληρωμή των δανείων και σε ένα εύλογο διάστημα, δεκαετίας, ο πολίτης, ο ιδιοκτήτης που κατοικεί σε αυτό το σπίτι, στο οποίο αδυνατεί όμως να δώσει τη δόση του δανείου του, με ένα τίμημα εν είδει μισθώματος, μπορεί, μετά από την παρέλευση της δεκαετίας, να επανεξαγοράσει την κατοικία του. Και βεβαίως, προχωρήσαμε στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, που είναι πάρα πολύ σημαντικό μέτρο. Πάνω από τρεισήμισι χιλιάδες συμπολίτες μας κάνανε τη χρήση των ευνοϊκών αυτών ρυθμίσεων, ρυθμίστηκαν δάνεια περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και θα πρέπει να πούμε ότι και τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες με δανειολήπτες που ξεπερνούν τα 27 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία είναι τα δάνεια που έχουν ρυθμιστεί για 590 χιλιάδες δανειολήπτες. Σήμερα, θα κατατεθεί νέα ρύθμιση, τροπολογία, που βελτιώνει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών».
Η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις
Ερωτηθείς για τη δυνατότητα αυτοδυναμίας στις επικείμενες εκλογές, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη Κυριακή μάς άφησε την νάρκη της απλής αναλογικής. Αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρξει και θα αναγκαστούμε να πάμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Αλλά ας μην παρασυρθούν οι πολίτες. Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση είναι πάρα πολύ κρίσιμη. Από την πρώτη εκλογή θα προδικασθεί, αν θέλετε, η δυνατότητα να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, χρειάζεται ισχυρές κυβερνήσεις με τις κρίσεις που έχουμε μπροστά μας. Καλή η συζήτηση περί συνεργασιών. Η εμπειρία που έχουμε στην Ελλάδα δεν μας κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους και τα προβλήματα, οι κρίσης που έχουμε, επίσης, επιβάλλουν ισχυρές κυβερνήσεις, γρήγορα αντανακλαστικά. Φανταστείτε να έχουμε την απόπειρα εισβολής στον Έβρο που ζήσαμε το Φεβρουάριο-Μάρτιο του 20 και να έχουμε μία κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία ενδεχομένως να υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις στο μεταναστευτικό. Ο καθένας να υπολογίζει σε κάθε περίπτωση το λεγόμενο πολιτικό κόστος. Ενώ, αν υπάρχει μία υπεύθυνη κυβέρνηση, μια σταθερή κυβέρνηση νομίζω ότι αντιμετωπίζει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά τέτοιες κρίσεις. Και ζούμε σε μία περίοδο διαρκών κρίσεων».