Το έτος που διανύουμε συμπίπτει με την εκκίνηση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), η οποία αποτελεί προϊόν μιας εκτενούς, πανευρωπαϊκής συζήτησης για την επικαιροποίηση και τον εκσυγχρονισμότου προηγούμενου πλαισίου. Μεταξύ των στόχων της, για την περίοδο 2023-2027, είναι η παροχή στήριξης στις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, η διαμόρφωση συνθηκών ευελιξίας στα κράτη – μέλη της ΕΕ, προκειμένου να προσαρμόσουν την αγροτική πολιτική στις τοπικές ιδιαιτερότητές τους, καθώς και η ανάδειξη της γεωργίας ως καταλύτη στη προώθηση των στόχων της Ένωσης για το περιβάλλον και το κλίμα. Κομβικό ρόλο στην επίτευξη αυτών των στόχων έχει η έννοια της «έξυπνης γεωργίας», της αξιοποίησης, δηλαδή, των ψηφιακών τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα, ώστε να επιτευχθεί η μείωση του κόστους παραγωγής, η αύξηση της ποσότητάς της, καθώς και η βελτίωση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων.
Η Ελλάδα, με σκληρή δουλειά, πέτυχε την έγκριση του Στρατηγικού Σχεδίου της και διασφάλισε 19,3 δισ. ευρώ από τη νέα ΚΑΠ, για την υλοποίηση μιας σειράς προγραμμάτων και δράσεων. Επιπλέον, έχει εξασφαλίσει πάνω από 2 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και περίπου 500 εκατ. ευρώ από το Ε.Π. Αλιείας, Υδατοκαλλιεργειών και Θαλασσών.
Η μεγάλη πρόκληση για τη χώρα και ειδικότερα για τη Λάρισα, είναι να αξιοποιήσουμε σωστά αυτά τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις δράσεις που σχεδιάζονται, για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, αλλά και να δώσουμε νέα πνοή και δυναμισμό στον πρωτογενή τομέα.
Μέσω του Προγράμματος Νέων Αγροτών, συνολικού ύψους 525 εκατ. ευρώ, έχουμε την ευκαιρία να στηρίξουμε τη νέα γενιά αγροτών, εξασφαλίζοντας ενισχύσεις ως και 40.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης που έχει προκηρυχθεί μέχρι σήμερα και οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι αγρότες της Λάρισας θα επωφεληθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Μέσω του προγράμματος βιολογικής παραγωγής, συνολικού ύψους 705 εκατ. ευρώ, μπορούμε να ενισχύσουμε την παραγωγή βιολογικών, εξαγώγιμων γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, με υψηλή προστιθέμενη αξία για τους ίδιους τους παραγωγούς, αλλά και για την τοπική μας οικονομία. Για πρώτη φορά, μάλιστα, οι ενισχύσεις αφορούν και τις δενδρώδεις καλλιέργειες και τη μελισσοκομία.
Μέσω του προγράμματος Υδωρ 2.0 έχουμε τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε νέα αρδευτικά έργα και σύγχρονες, αποτελεσματικές λύσεις στο υδατικό πρόβλημα που απασχολεί τον αγροτικό κόσμο της Λάρισας.
Μέσω των προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, μπορούμε να αξιοποιήσουμε πόρους για δράσεις και έργα που αναβαθμίζουν συνολικά τη λειτουργία του πρωτογενή τομέα: σχέδια βελτίωσης, αγροτική οδοποιία, μικρά αρδευτικά, δράσεις ενίσχυσης της ποιότητας στην παραγωγή κ.ά.
Οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες που δημιουργούνται για τον πρωτογενή τομέα, μέσω της νέας ΚΑΠ, του Ταμείου Ανάκαμψης και των άλλων ευρωπαϊκών ταμείων, είναι σημαντικές. Δική μας υποχρέωση, είναι να διεκδικήσουμε με σοβαρότητα και να αξιοποιήσουμε με γνώση τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να υλοποιήσουμε στοχευμένες και αποτελεσματικές δράσεις.
Στα επόμενα χρόνια, μπορούμε και πρέπει να φέρουμε το Νομό Λάρισας στο επίκεντρο των αποφάσεων για το μετασχηματισμό και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Με αποτελεσματική εκπροσώπηση, με τη συνεργασία και τη συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων, έχουμε τη δυνατότητα να πετύχουμε τους στόχους μας.