«Ας μην παρασυρθούν κάποιοι, λέγοντας ότι αφού δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση, δεν πειράζει κι αν δεν πάμε να ψηφίσουμε, ας πάμε μία βόλτα το Σαββατοκύριακο. Γιατί από το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής θα κριθεί το αποτέλεσμα της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης. Έχει μεγάλη σημασία να ξεκινήσουμε με ένα ισχυρό αποτέλεσμα, από έναν ισχυρό βατήρα εκκίνησης που θα καθορίσει και τις επόμενες εξελίξεις». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας και τη δημοσιογράφο κ. Δέσποινα Θεοδώρου.
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «η γενική εικόνα είναι ότι, η κυβέρνηση σε μια περίοδο πρωτόγνωρων, αλλεπάλληλων εξωγενών κρίσεων, όχι μόνο στάθηκε όρθια, αλλά κατά γενική ομολογία ανταποκρίθηκε σε αυτές τις προκλήσεις. Η Ελλάδα από ‘‘μαύρο πρόβατο’’ της Ευρώπης που ήταν, και κινδύνευε με έξοδο από την Ε.Ε. και από τη ζώνη του ευρώ, είναι πρωταγωνιστής, σήμερα, στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης ευρωπαϊκών ζητημάτων».
Το δίλημμα των εκλογών είναι ή σταθερότητα ή επανάληψη του τυχοδιωκτισμού
Στο ερώτημα ποιο πιστεύει ότι είναι το δίλημμα των εκλογών, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος απάντησε ότι «δεν πιστεύω ότι πρέπει να μπούμε σε μία περίοδο και πάλι αστάθειας. Και γι’ αυτό από την πρώτη Κυριακή, από την πρώτη κάλπη, πρέπει να είναι τέτοιο το αποτέλεσμα που να είναι μία ισχυρή αφετηρία για την επίτευξη της αυτοδυναμίας και κατ’ επέκταση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα. Το βασικό δίλημμα είναι αυτό. Αν η χώρα θα συνεχίσει να πορεύεται με σταθερότητα και ασφάλεια, με ανάπτυξη ή θα διολισθήσει και πάλι σε αχαρτογράφητα νερά. Αν θα έχουμε κυβερνήσεις συνεργασίας παράταιρων εταίρων, αν θα ξαναϋπάρξει πάλι δυνατότητα το δίδυμο που ζήσαμε της προηγούμενης διακυβέρνησης Τσίπρα-Βαρουφάκη να αναλάβει και πάλι την ευθύνη της χώρας. Ζήσαμε τα τυχοδιωκτικά δημοψήφισμα, τις κωλοτούμπες, τα capital controls, τις περικοπές συντάξεων, μισθών, τις αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Λοιπόν, αυτά είναι ένας εφιάλτης που αποτελεί ένα πάθημα που έγινε μάθημα στον ελληνικό λαό».
Εμείς επιλέγουμε την θετική ατζέντα
Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και την αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισής τους από την κυβέρνηση ο κυβερνητικός βουλευτής σημείωσε ότι «εγώ δεν λέω ότι δεν υπήρξαν και αστοχίες, σε μία πορεία 3,5 ετών, αλλά νομίζω ότι ο απολογισμός αυτής της κυβέρνησης είναι θετικός. Και αυτό θα επιδιώξουμε εμείς. Τη σύγκριση ανάμεσα στο έργο που επιτέλεσε αυτή η κυβέρνηση σε πρωτόγνωρες συνθήκες εξωγενών κρίσεων και τις ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της τριάδας Τσίπρας-Καμμένος-Βαρουφάκης. Και νομίζω ότι οι πολίτες θα βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα. Είναι, όμως, εμφανές ότι οδεύουμε σε εκλογές οι οποίες θα έχουν πρωτόγνωρη ένταση και τοξικότητα. Βλέπουμε τον κύριο Πολάκη που δίνει τον τόνο στην αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο. Νομίζω ότι θα επιμείνουμε στην θετική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας. Το έργο που έχει κάνει και κυρίως την προγραμματική της πρόταση».
Με ευχολόγια δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στηλίτευσε τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκλήθηκε στη Βουλή από τον πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη να του πει κοστολογημένα πόσο στοιχίζουν όλα αυτά τα μέτρα που λέει -να μηδενιστεί ο ΦΠΑ, που ζητάει στα τρόφιμα, να καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα- να μας πει. Εμείς τα κοστολογήσαμε και είναι στα 45 δισεκατομμύρια. Από πού θα βρεθούν αυτά; Και οι πολίτες που μας ακούν ας θυμούνται τι έλεγε και με το παράλληλο πρόγραμμα, τι έλεγε με το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης πριν τις εκλογές του 15, και σε ποιο καλάθι αχρήστων πήγαν. Αυτά γιατί σας τα λέω; Κάθε μέτρο πρέπει να είναι κοστολογημένο. Ξέρετε πόσο εύκολα γίνομαι και εγώ ευχάριστος; Αν αρχίζουμε να μηδενίζουμε; Στο ΦΠΑ , γιατί να υπάρχει ΦΠΑ; Γιατί να εισπράττουμε φόρους; Βεβαίως και είναι άδικοι οι έμμεσοι φόροι. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μία πιο σίγουρη δυνατότητα είσπραξης φορολογικών εσόδων η οποία μετά σου δίνει τη δυνατότητα στοχευμένα να στηρίξεις πιο ευάλωτες, πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Η πολιτική κρίνεται στο τέλος της ημέρας από το αποτέλεσμα. Αυτό να το έχουμε υπόψη μας. Εγώ κατανοώ τους πολίτες που διαμαρτύρονται σε ένα βαθμό, αλλά δεν μπορώ να δείξω καμία κατανόηση στην αξιωματική αντιπολίτευση, στα κόμματα που διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας και τα έκαναν μούσκεμα, τα έκαναν θάλασσα. Γιατί με ευχολόγια δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα».
Χρειαζόμαστε ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση
Για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας ο Λαρισαίος πολιτικός ξεκαθάρισε ότι «ζητούμε ισχυρή εντολή και αυτοδύναμη διακυβέρνηση. Γιατί οι προκλήσεις είναι τέτοιες, που η μία διαδέχεται την άλλη. Φανταστείτε να έχουμε την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, με την οργανωμένη προσπάθεια παράτυπων μεταναστών, με τη συνδρομή των τουρκικών αρχών στον Έβρο τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2020, και να έχουμε μία συγκυβέρνηση στην Ελλάδα που να έχει διαφορετικές προσεγγίσεις στα ζητήματα αυτά. Πώς θα αντιδράσει; Θα διαβουλευόμαστε την ώρα που θα πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα, που χρειάζεσαι γρήγορα αντανακλαστικά; Γι’ αυτό επιμένουμε ότι χρειάζεται αυτοδυναμία. Μακάρι να υπήρχε ο κουλτούρα της συνεργασίας. Δεν έχει πετύχει στη χώρα μας. Στο μέλλον ίσως. Αλλά αυτή την ώρα, εν μέσω αυτών των προκλήσεων και των κρίσεων χρειαζόμαστε αυτοδύναμη, ισχυρή κυβέρνηση».