Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δύο κύκλοι επιμορφωτικών εργαστηρίων στην παραδοσιακή τέχνη του αργαλειού που πραγματοποιήθηκαν στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας σε σύμπραξη με το Επιμελητήριο Λάρισας στις 8, 9, 13 και 17 Φεβρουαρίου.
Συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχει ως στόχο την ανάδειξη του μαλλιού του προβάτου ως σημαντικού φυσικού πόρου για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, το Επιμελητήριο Λάρισας προμηθεύτηκε 12 σύγχρονους αργαλειούς, τους οποίους παραχώρησε στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας για την υλοποίηση των εργαστηρίων υφαντικής, αλλά και για περαιτέρω διοργάνωση εκπαιδευτικών εργαστηρίων ανάδειξης και αξιοποίησης της παραδοσιακής τεχνικής.
Αρχικά, οι εκπαιδευόμενοι γνώρισαν την παραδοσιακή τέχνη του αργαλειού, καθώς και όλα τα στάδια επεξεργασίας του μαλλιού ωσότου μετατραπεί σε στημόνι και υφάδι.
Ενημερώθηκαν στο θεωρητικό μέρος για τη σύνδεση με τη λαογραφία, για την ιστορία και την εξέλιξη της τεχνικής και εν συνεχεία, είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στη λειτουργία των νέων αργαλειών.
Εξασκήθηκαν στην τεχνική και μυήθηκαν στους τρόπους με τους οποίους μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους υφάσματα. Ολοκληρώνοντας την εκπαίδευσή τους, πήραν μαζί τους το δικό τους μοναδικό έργο.
Στόχος του προγράμματος ήταν η αναβίωση της παραδοσιακής τέχνης της χειροκίνητης μηχανής ύφανσης και η γνωριμία των εκπαιδευόμενων με την τέχνη αυτή και τις νέες δυνατότητες που μπορεί να δώσει η ενασχόληση με τον αργαλειό.
Τους δόθηκε η δυνατότητα να μάθουν πώς μπορεί η τέχνη να χρησιμοποιηθεί σήμερα για την παραγωγή χειροποίητων έργων στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και μέσα από την παραδοσιακή οικοτεχνία να αναδειχθεί η σημαντικότητα και αναγκαιότητα της σωστής και πλήρους ανάπτυξης της νέας αστικής οικοτεχνίας του μαλλιού του σήμερα.
Οι αργαλειοί θα αξιοποιηθούν ξανά από το Μουσείο για εργαστήρια υφαντικής, που θα πραγματοποιηθούν σύντομα.