Δήλωση Μ. Χαρακόπουλου στην 17η Πανέβρια Αγροτική Έκθεση Φερών


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος εγκαινιάζοντας τη 17η Πανέβρια Αγροτική Έκθεση Φερών τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η αγροτική έκθεση πραγματοποιείται στις Φέρες, στον Έβρο, σε έναν τόπο με τεράστια γεωπολιτική σημασία. Είναι κάτι παραπάνω από την εσχατιά του ελληνικού κράτους. Είναι ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, οικονομικό, πολιτισμικό, πολιτικό. Ένας χώρος που ανοίγονται μπροστά του η Ανατολή, που περνά από την Πόλη και καταλήγει στον Καύκασο και ακόμη παραπέρα, αλλά και ο σλαβικός Βορράς που εκτείνεται στις ρωσικές στέπες. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι τα χνάρια της δικής σας αγροτικής έκθεσης, ως εμποροπανήγυρη, πάνε πολύ πίσω στο διάβα του χρόνου. Ξεπερνούν και την οθωμανική περίοδο και φθάνουν στα χρόνια του ένδοξού μας βυζαντινισμού, κατά τον ποιητή.

Έως πρόσφατα είναι αλήθεια αυτός ο καταπληκτικός τόπος, με το εύφορο έδαφος, τις πλούσιες καλλιέργειες, τα μεγάλα βοσκοτόπια, στη φαντασία των «πρωτευουσιάνων» παρέπεμπε σε κάτι αρνητικό. Ίσως και λόγω των δυσκολιών της στρατιωτικής θητείας στα σύνορα. Είχαμε καταστεί κοντόφθαλμοι και δεν βλέπαμε το προφανές. Και περισσότερο, βέβαια, οι πολιτικές ηγεσίες που έχουν την ευθύνη για την πορεία της χώρας. Το προφανές είναι ότι με τον υδροκεφαλισμό της Αθήνας και δυο-τριών πόλεων, το σώμα της πατρίδας θα αδυνάτιζε, η στρέβλωση της οικονομίας θα δημιουργούσε ένα τερατούργημα. Όπως και συνέβη.

Αλλά και τώρα, ακόμη ο Έβρος για πολλούς, είναι ο τόπος που διαβαίνουν, ή διάβαιναν πριν τα αποφασιστικά μέτρα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, χιλιάδες μετανάστες που γέμιζαν τα γκέτο της Αθήνας και των άλλων πόλεων.

Από αυτό, λοιπόν, το πολύτιμο σύνορο του Έβρου, θέλω να τονίσω ότι το ελληνικό κράτος και η ελληνική κοινωνία, επιθυμούν να αλλάξουμε κεφάλαιο, να ξεπεραστούν οι παθογένειες, να σταθούμε πάλι στα πόδια μας.

Για να γίνει αυτό πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα σε όλους τους τομείς, στον εθνικό, στον οικονομικό, στον κοινωνικό. Στον εθνικό, διότι καμία οικονομική κρίση, όσο βαθιά κι αν είναι δεν μπορεί να επηρεάζει στο παραμικρό την εθνική μας αποφασιστικότητα, την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων, την εθνική μας κυριαρχία, το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων και του ελληνικού λαού. Στον οικονομικό, για να αδράξουμε τα πλεονεκτήματα της γεωγραφίας ώστε να δούμε αλματώδη ανάπτυξη τόσο στην αγροτική παραγωγή όσο και στο εμπόριο. Στον κοινωνικό, για να μείνουν οι νέοι στο τόπο τους, και να έλθουν και άλλοι και να έχουμε επιτέλους αντιστροφή στις δημογραφικές τάσεις.

Επιτρέψτε μου να επαναλάβω και από εδώ, από τις Φέρες του Έβρου ότι είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Είμαι πεπεισμένος ότι η γεωργία και η κτηνοτροφία μπορούν να κερδίσουν το στοίχημα του μέλλοντος. Ο αγροτικός τομέας θα έχει καθοριστικό ρόλο στην υπέρβαση της κρίσης της ελληνικής οικονομίας. Η πεποίθησή μου ενισχύεται και από τη διοργάνωση της ίδιας της έκθεσης, τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, και πάνω απ’ όλα το δυναμισμό που αποπνέει, την εξωστρέφεια και την αισιοδοξία. Οι προϋποθέσεις της επιτυχίας υπάρχουν: και η τεχνογνωσία και οι άνθρωποι που θα φέρουν το νέο και το δημιουργικό στην παραγωγική δομή».

 

Νωρίτερα, ο κ. Χαρακόπουλος είχε συνεργασία με τους Προέδρους των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Έβρου, Διδυμότειχου, Κομοτηνής και Ορεστιάδας, ενώ μετά την περιήγησή του στην Έκθεση συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής.

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο «Αλλαγή έδρας ΠΕΕΠ Θεσσαλίας και εξεταστικού κέντρου»
Επόμενο άρθρο «1η Συνάντηση ερασιτεχνών δημιουργών στην αυλή των χρωμάτων»