«Ο πρώτος νόμος που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση και όπως έχει προαναγγείλει θα ψηφιστεί πριν τη διάλυση των εργασιών της Βουλής για τις θερινές διακοπές θα είναι ένα νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει σειρά μέτρων με έντονο οικονομικό αποτύπωμα στηρίζοντας την ελληνική κοινωνία έτι περαιτέρω. Γιατί οι δυσκολίες είναι εδώ, υπάρχουν, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Αλλά νομίζω ότι το στίγμα που έδωσε ο πρωθυπουργός με την χθεσινή ομιλία κατά την έναρξη της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων είναι ότι η χώρα μπαίνει σε μία νέα εποχή, σε μία εποχή ταχύτερου εκσυγχρονισμού, σε μία εποχή που με ταχείς ρυθμούς θα προχωρήσουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που είναι ώριμες στην ελληνική κοινωνία και βεβαίως με ρυθμούς ταχύτερης ανάπτυξης που δίνουν τη δυνατότητα το κοινωνικό αυτό μέρισμα να αντανακλάται σε όλους, όχι μόνο τους ευάλωτους αλλά και στη μεσαία τάξη, σε όλη την ελληνική κοινωνία, σε κάθε νοικοκυριό». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας 93,6 και την δημοσιογράφο κ. Δέσποινα Θεοδώρου.
Η δημοκρατία χρειάζεται αξιωματική αντιπολίτευση
Κληθείς να σχολιάσει την έναρξη της νέας Βουλής ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ότι «με το καλημέρα δεν είχαμε τις εντάσεις που πολλοί προδίκαζαν ότι θα συμβούν με την οκτακομματική αυτή σύνθεση της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. Μακάρι το κλίμα αυτό να επικρατήσει καθ’ όλη την διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου. Στις προγραμματικές δηλώσεις, ουσιαστικά, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τις προγραμματικές της θέσεις, τις προεκλογικές της υποσχέσεις -αν θέλει να είναι συνεπής, βεβαίως, με όσα προεκλογικά είπε. Και η κυβέρνηση Μητσοτάκη το απέδειξε και κατά την προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης, υλοποιώντας σχεδόν το 99% των προεκλογικών της δεσμεύσεων του 2019. Ομοίως και τώρα από το Βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός σύμφωνα με τον κανονισμό διάβασε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και σήμερα και αύριο αναμένεται αυτές να εξειδικευτούν έτι περαιτέρω όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα και τα ακριβή μέτρα από τους αρμόδιους υπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς. Και η αντιπολίτευση, βεβαίως, περιορίστηκε και αυτή στον δικό της λόγο, δεν ήτανε τόσο καταγγελτικός, όσο θα αναμέναμε. Βεβαίως υπάρχει το σοκ του εκλογικού αποτελέσματος, το οποίο αιφνιδίασε θα έλεγα όλους μας. Ακόμη και εμείς, που πιστεύαμε ότι η ΝΔ θα ήταν με μεγάλη διαφορά πρώτη, δεν περιμέναμε ότι οι διαφορές θα είναι διπλάσιες από τα ποσοστά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι πρωτόγνωρο στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Το αποτέλεσμα προκάλεσε σεισμό και διεργασίες και στα κόμματα, πρωτίστως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού κ. Τσίπρα, τη δρομολόγηση αλλαγής ηγεσίας. Τελούν υπό αυτό το σοκ, το αποτέλεσμα. Θα βρουν πιστεύω τον βηματισμό τους γιατί η δημοκρατία χρειάζεται αξιωματική αντιπολίτευση και χρειάζεται και συγκροτημένο λόγο από τα κόμματα της αξιωματικής και της ήσσονος αντιπολίτευσης. Όχι απλά καταγγελίες, αλλά χρειάζεται και προτάσεις και αυτό βοηθάει τη λειτουργία του κοινοβουλευτισμού, της δημοκρατίας, του πολιτεύματος».
Στήριξη νοικοκυριών
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «μετά από 14 χρόνια θα έχουμε από 1ης Ιανουαρίου 24, για πρώτη φορά αυξήσεις στις αποδοχές, τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Φέτος για πρώτη φορά είχαμε αύξηση στις συντάξεις μετά από 12 χρόνια και θα υπάρχουν και πάλι αυξήσεις των συντάξεων ανάλογα με τους ρυθμούς ανάπτυξης που θα έχει η χώρα. Ομοίως προσβλέπουμε όπως είπαμε μέσα στη τετραετία να ανέβει ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός να διαμορφωθεί στα 1.500 ευρώ. Το market pass εχθές ανακοινώθηκε ότι θα επεκταθεί στους επόμενους μήνες προκειμένου να στηριχθεί το μέσο ελληνικό νοικοκυριό, γιατί πράγματι αντιστέκεται ο πληθωρισμός των τροφίμων, είναι σημαντικός, δεν μπορεί να κρύβεται κάνεις πίσω από το δάχτυλό του -όσοι τουλάχιστον μπαίνουν στο σούπερ μάρκετ το συνειδητοποιούν- και μία σειρά άλλων μέτρων που έχουν να κάνουν με την άμβλυνση των φορολογικών επιπτώσεων, με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τα οποία στόχο έχουν τη στήριξη του μέσου ελληνικού νοικοκυριού».
Αναβάθμιση ΕΣΥ
Ο έμπειρος κοινοβουλευτικός υπογράμμισε ότι «στόχος είναι, όπως ειπώθηκε από τα χείλη του πρωθυπουργού χθες, η ανεργία να περιοριστεί στο 8%, η μείωση της ανεργίας σε νούμερα προ κρίσεων. Η δρομολόγηση αυξήσεων, η μείωση της φορολογίας, η αύξηση της απασχόλησης δημιουργούν νέες ευκαιρίες στην ελληνική κοινωνία σε κάθε νέο που φιλοδοξεί να εργαστεί, να απασχοληθεί στη χώρα. Και ταυτόχρονα δεν περιορίστηκε εχθές -γιατί οι προγραμματικές δηλώσεις είναι μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι μέσα στην τετραετία-, αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα ο πρωθυπουργός, και ιδιαίτερα στην υγεία, όπου είναι στόχος η αναμόρφωση του ΕΣΥ. Η πανδημία έδωσε σε όλους τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσουν, ακόμα και όσοι είχαν αστερίσκους και ερωτηματικά για την αξία της Δημόσιας Υγείας, πόσο σημαντικό είναι να στηριχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα αναμορφωθεί το ΕΣΥ, θα στηριχτούν και θα ανακαινιστούν εκατοντάδες Κέντρα Υγείας, δεκάδες νοσοκομεία στη χώρα, θα προσληφθεί νέος κόσμος, μιλήσαμε για 10.000 νέες προσλήψεις στο χώρο της υγείας -έγινε πολλή συζήτηση κατά την προεκλογική περίοδο. Επίσης, θα στηριχθεί και ο θεσμός του ΕΚΑΒ γιατί πράγματι δεν είναι στο επίπεδο που όλοι θα θέλαμε. Η Ελλάδα έχει τις ιδιαιτερότητές της, λόγω της νησιωτικότητας, λόγω των ορεινών όγκων, της διασποράς του πληθυσμού σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η πολιτεία δεν πρέπει να στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης, να είναι δίπλα σε κάθε πολίτη, παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε όλους. Και προς αυτή την κατεύθυνση χθες ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα ο Πρωθυπουργός για την ενοικίαση, τη μίσθωση εναέριων μέσων για τις διακομιδές ασθενών, για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ με επιπλέον προσλήψεις μέσα στην τετραετία, αλλά και άμεση ενίσχυση του ΕΚΑΒ με εξειδικευμένο προσωπικό από τις Ένοπλες Δυνάμεις και επιπλέον 800 προσλήψεις για τη στήριξη του ΕΚΑΒ».
Αναγκαία τα επιδόματα
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «την κριτική για τα pass θα την περίμενα από τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας όχι από τα αριστερά της ΝΔ. Υποτίθεται ότι η αριστερά πάντοτε ήταν αυτή που πίστευε σε μέτρα ενίσχυσης, στήριξης των κοινωνικά αδύναμων. Αλλά είναι αναγκαία τα επιδόματα επειδή ακριβώς περνούμε μία περίοδο έντονων αναταράξεων, από εξωγενείς κρίσεις. Δεν είναι κρίσεις που προκλήθηκαν από λάθη της ελληνικής κυβέρνησης -όλα αυτά που ζούμε είναι εξωγενείς κρίσεις. Η πανδημία αρχικά και στη συνέχεια ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση, η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και κατ’ επέκταση του πληθωρισμού σε όλη την Ευρώπη. Τις συνέπειες αυτές καλούμαστε να διαχειριστούμε και για αυτό αναγκαζόμαστε να λαμβάνουμε και στοχευμένα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών. Είχαμε και κατά την προεκλογική περίοδο αυτή τη συζήτηση κατά πόσο πρέπει να μειωθεί ή όχι ο ΦΠΑ.
Δεν είμαστε μόνοι μας τον κόσμο και δεν χρειάζεται κάθε φορά να ανακαλύπτουμε τον τροχό. Τα μέτρα αυτά, της μείωσης δηλαδή του ΦΠΑ ή και της κατάργησης, της μηδένισής του σε κατηγορίες αγαθών και τροφίμων εφαρμόστηκαν και σε άλλες χώρες. Εφαρμόστηκαν για παράδειγμα στην Ισπανία που παρουσιάζεται ως πρότυπο από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ελασσόνα αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ, και δεν απέδωσαν. Στην Ισπανία ο πληθωρισμός των τροφίμων, που σε μας είναι 9,8%, είναι πολύ μεγαλύτερος, είναι 12,5%. Επομένως, να φέρουμε ένα μέτρο το οποίο θα αποδώσει έσοδα στους επιχειρηματίες και δεν θα περάσει στον καταναλωτή δεν έχει κανένα νόημα. Μηδένισαν τον ΦΠΑ στα τρόφιμα στην Ισπανία και η μείωση που πέρασε στο ράφι ήταν της τάξεως του 0,3%. Δηλαδή το κράτος έχασε έσοδα από την μηδένιση του ΦΠΑ που ήταν 11%, έχασε δισεκατομμύρια εσόδων, και η μείωση που πέρασε στον καταναλωτή από τη μείωση των τιμών στο ράφι ήταν μηδαμινή, επομένως δεν έχει κανένα νόημα. Αντιθέτως, με το market pass που θα επεκταθεί η χρήση του και τους επόμενους μήνες, το κέρδος για μία τετραμελή οικογένεια είναι 52 ευρώ το μήνα. Αντιλαμβάνομαι το πρόβλημα είναι δομικό, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, είναι ευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Έχει να κάνει με τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, τη ρωσική εισβολή. Είναι μία μεγάλη χώρα η Ουκρανία, είναι μία πλουτοπαραγωγική χώρα, παράγει τρόφιμα, παράγει δημητριακά, παράγει ενέργεια, εισάγουμε ενέργεια. Το φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Όλ’ αυτά επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής, το κόστος ενέργειας και επηρεάζουν μία σειρά από υπηρεσίες και προϊόντα. Δεν είναι ελληνική μόνον η λύση. Δυστυχώς, φαίνεται ότι πάμε σε μια “παγωμένη σύρραξη” πια στην Ουκρανία -δεν προβλέπεται το αμέσως επόμενο διάστημα να λήξει από αυτός ο πόλεμος. Τον πρώτο καιρό οι αντιδράσεις ήταν βραχυπρόθεσμες, ευελπιστώντας ότι θα τελειώσει η σύρραξη. Από τη στιγμή, όμως, που πάμε σε μία “παγωμένη” εντός εισαγωγικών σύρραξη θα πρέπει συνολικότερα ως ΕΕ, αλλά και ως δυτικός κόσμος, να δούμε τι μέτρα μπορούμε να λάβουμε για την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών αυτής της κρίσης».
Πλειοδοσία αντισυστημικής συμπεριφοράς στα δεξιά της ΝΔ
Σχετικά με τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ ο κυβερνητικός βουλευτής σημείωσε ότι «ήδη βλέπουμε κάποια εντός εισαγωγικών “τζαρτζαρίσματα”, κατά τον ποδοσφαιρικό όρο. Γιατί βλέπουμε μία αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων που βρίσκονται δεξιότερα ημών. Σε μία πλειοδοσία αντισυστημικής συμπεριφοράς, ποιο θα κερδίσει τις εντυπώσεις, ποιο θα μπορέσει να παγιοποιηθεί στον χώρο. Γιατί γίνεται αυτό; Διότι η μεταπολίτευση δείχνει ότι αυτά τα κόμματα διαμαρτυρίας είναι κατά κανόνα αναλώσιμα. Δεν έχουν βιωσιμότητα σε βάθος χρόνου, είναι βραχύβια σχήματα, δεν επιβιώνουν μετά από μία δύο τετραετίες. Και γίνεται μία προσπάθεια κάποια εξ αυτών να καταλάβουν ζωτικό χώρο. Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η αντιπαράθεση αν θα είναι ευγενής άμιλλα ή αν θα έχει χτυπήματα κάτω από τη ζώνη».