Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων με τίτλο έργου: Youth and the Environment: “Green” Skills Development, πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία στην Λάρισα από τις 23 έως 30 Σεπτεμβρίου 2012, όπου διοργάνωσε ο Ελληνικός Οργανισμός Περιβάλλοντος – ΕΟΠ, στα πλαίσια μιας γενικότερης προσπάθειας για την ευρύτερη και ουσιαστικότερη ενημέρωση του πολίτη για τα περιβαλλοντικά με συμμετέχοντες νέους από την Τουρκία και την Ελλάδα.
Μέσα από τις άτυπες μορφές μάθησης είχαν την δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις, να συζητήσουν, να συμμετέχουν σε εργαστήρια, ομαδικές συζητήσεις, παρουσιάσεις, χρησιμοποιώντας κάθε είδους μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Ο κυριότερος στόχος του ΕΟΠ, άλλωστε είναι να αποκτήσουμε οικολογική συνείδηση, να υιοθετήσουμε πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, να γίνει στάση ζωής.
Εκτός από τις καθημερινές δραστηριότητες καθοριστικό ρόλο για τον σκοπό της δράσης συνέβαλαν και οι συμμετοχές αξιόλογων ομιλητών.
Την σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και του εθελοντισμού σε καιρούς έντονης οικονομικής κρίσης, ανέδειξε ο κ. Γκουντάρας Αντώνης, Δήμαρχος Αγιάς – Πρόεδρος ΦοΔΣΑ Λάρισας, μέσα από παραδείγματα που έχουν ήδη λάβει χώρα στον Δήμο Αγιάς ενώ παραχώρησε πληροφοριακό υλικό για την διαχείριση των αστικών απορριμμάτων.
Στην συνέχεια, η κα Παπαϊωάννου Ειρήνη, Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λάρισας «ξενάγησε» τους συμμετέχοντες στις ομορφιές της Θεσσαλίας μέσα από εικόνες. Ανέδειξε τα ιστορικά μέρη που αξίζει να δεις κανείς στην περιοχή μας συνδυάζοντας τις ανέσεις που προσφέρει η σημερινή εποχή.
Ο Αντιδήμαρχος Λάρισας σε θέματα Πρασίνου, κ. Γαλάτος Άρης, με το παράδειγμα του Λαχανόκηπου έδωσε έμφαση πως η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλει σε μια βιώσιμη κοινωνία που συνδυάζει την προστασία του περιβάλλοντος, την καταπολέμηση της ανεργίας αλλά και την προσφορά στους ανθρώπους με οικονομικές δυσκολίες.
Μέσα από μια δραδραστική παρουσίαση ο κ. Κλήμης Λαζαρίδης – Περιβαλλοντολόγος, προβλημάτισε τους νέους για την ιδιαίτερη σημασία που έχει η περιβαλλοντική εκπαίδευση. Ο στόχος της ανάπτυξης περιβαλλοντικής συνείδησης ξεκινά από εκεί, από την γνώση.
Μεταφέροντας μια άλλη διάσταση της προστασίας του περιβάλλοντος σε σχέση με την οικονομική ανάπτυξη, ο κ. Μπλιάτσιος Κωνσταντίνος, Γεωπόνος, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της Γεωργικής Ανάπτυξης ΑΕ και Μέλος ΔΣ ΕΟΠ, χαρακτήρισε δύο δρόμους παράλληλους, την αειφόρο ανάπτυξη με την οικονομική δραστηριότητα όταν κινείται στις σωστές προδιαγραφές.
Ο κ. Κομήτσας Ρίζος, Δήμαρχος Νίκαιας, με χιουμοριστική διάθεση, μέσα από ένα γλαφυρό τρόπο παρουσίασης χρησιμοποιώντας παροιμίες και ρήσεις προέβαλε την σημαντικό ρόλο της βιοποικιλότητας σε σχέση με τον τοπικό πολιτισμό.
«Η κρίση της κλιματικής αλλαγής δεν αποτελεί μόνο απειλή αλλά και πρόκληση για αλλαγή τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς μας ιδιαίτερα του σύγχρονου νέου πολίτη. Δεν αρκεί πια να μας δώσουν ένα ψάρι για σήμερα, δεν αρκεί να μάθουμε να ψαρεύουμε, είναι απαραίτητο να αναμορφώσουμε ολόκληρη τη διαδικασία της παγκόσμιας βιομηχανίας αλιείας», σχολίασε ο κ. Ανδρεόπουλος Ανδρέας, Ειδικός Επικοινωνίας Περιβάλλοντος, μέλος του Παγκόσμιου Σώματος Εκπαιδευτών για την Κλιματική Αλήθεια υπό την ηγεσία του Αλ Γκορ, πρ. μέλος Διεθνούς Συντονιστικού Συμβουλίου STATE OF WORLD FORUM.
Η πρόεδρος του ΔΣ ΕΟΠ, κα Παρασκευούδη Θέκλα, δίνοντας τα πιστοποιητικά συμμετοχής Youthpass, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους νέους που της μετέφεραν τις ευχαριστίες τους για την διεξαγωγή του προγράμματος. Μεταξύ άλλων σχολίασε: «Το αποτέλεσμα σας αποδεικνύει πως οφείλουμε να υποστηρίζουμε ανάλογες προσπάθειες που ενθαρρύνουν την προώθηση της ενεργούς συμμετοχής των νέων, την ανταλλαγή απόψεων γύρω από τις παγκόσμιες περιβαλλοντικές προκλήσεις ενώ «μετατρέπεστε» σε φορείς του οικολογικού μηνύματος σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο».
Για την πόλη της Λάρισας και για τις πράσινες παρεμβάσεις του Δ. Λαρισαίων είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από την επίσκεψη στο Δημαρχείο, όπου τους υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος Λάρισας κ. Μπαρμπούτης Σπύρος, προσφέροντας τους αναμνηστικά της πόλης.
Παράλληλα, με την συνεργασία του Δήμου Αγιάς και του Spitaki Fun Club οι συμμετέχοντες νέοι επισκέφτηκαν τα παράλια, ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν από τον κ. Ντάγκα Νίκο για τις εναλλακτικές μορφές άθλησης στην φύση.
Η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων ΕΟΠ και υπεύθυνη του προγράμματος κ. Κακαργιά Στέλλα, το μέλος του ΕΟΠ και υπεύθυνη για τις μεταφράσεις κ. Ευγενία Λογιωτάτου καθώς και ο υπεύθυνος της Τούρκικης ομάδας κ. Feza Sencer Cortoglu – Καθηγητής του Πανεπιστημίου Άγκυρας, Υπεύθυνος του Ερευνητικού Κέντρου σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ενοποιήσουν το υλικό της δράσης, το οποίο θα μεταφραστεί στα Ελληνικά, Αγγλικά και Τούρκικα και θα δημοσιευτεί.
Με τις καλύτερες εντυπώσεις και με την υπόσχεση πως θα συνεχιστούν αντίστοιχες δράσεις έκλεισε το πρόγραμμα.