Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Ελασσόνας για την 100η επέτειο από την Απελευθέρωση της Ελασσόνας και της ευρύτερης περιοχής.
Η αυλαία των εκδηλώσεων έπεσε χθες, Κυριακή, στο Χάνι Χατζηγώγου, όπου επίσημοι και κοινό είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την αναπαράσταση της Μάχης του Σαρανταπόρου.
Το Σάββατο 6 Οκτωβρίου στην Ελασσόνα τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στην κεντρική πλατεία της πόλης χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ελασσόνας κ.κ. Βασιλείου.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δήμαρχος Ελασσόνας, κ. Γιώργος Πασχόπουλος παρουσία των πολιτικών και των στρατιωτικών αρχών και πλήθους κόσμου.
Η μεγαλειώδης παρέλαση πραγματοποιήθηκε στην παραποτάμια οδό προσδίδοντας στην επέτειο ιδιαίτερη λαμπρότητα και έντονο πανηγυρικό χαρακτήρα παρουσία του εκπροσώπου της Κυβέρνησης, Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μαξ. Χαρακόπουλου, του εκπροσώπου της Βουλής κ. Χρ. Κέλλα,
του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Παν. Καράμπελα, του βουλευτή και πρώην υφυπουργού κ. Φιλ. Σαχινίδη, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστού,
της αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένας Καραλαριώτου,
του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγου κ. Κων. Γκίνη, του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχου κ. Ευαγγ. Τουρνά, του Γενικού Αστυνομικού Διοικητή Περιφ. Θεσσαλίας κ. Βασ. Χαλάτση, του διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Λάρισας αντιπύραρχου κ. Αντ. Πούλιου,
του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας κ. Ριζ. Κομήτσα,
του Δημάρχου Ελασσόνας κ. Γιώργου Πασχόπουλου, του Δημάρχου Τυρνάβου κ. Νικ. Μαλάκου, εκπροσώπων της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων και πλήθους κόσμου.
Ο Δήμος Ελασσόνας ευχαριστεί θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην άψογη διοργάνωση των εκδηλώσεων και ιδιαίτερα την 1η Στρατιά για την καθοριστική συμβολή της στις εκδηλώσεις της επετείου των 100 χρόνων.
ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
κ. ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΣΧΟΠΟΥΛΟ
ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ 100 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Γιορτάζουμε σήμερα τον αγώνα και τις θυσίες των προγόνων μας που μας κληροδότησαν μια Ελεύθερη Πατρίδα.
Υποκλινόμαστε ευλαβικά στο μεγαλείο της ψυχής, στο θάρρος στην αυταπάρνηση, στην ανιδιοτέλεια.
Αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες του 1912, στους ήρωες της 1ης Στρατιάς.
Υπάρχουν στιγμές που αναγκάζουν την ιστορία να κρατήσει για λίγο το άρμα της, που ακατάπαυστα τρέχει στο διάβα της ζωής. Οι Βαλκανικοί πόλεμοι είναι γεμάτοι από τέτοιες στιγμές. Είναι η αρχή μιας προσπάθειας για την δικαίωση των πόθων του λαού μας. Το 1912 έρχεται μετά από αρκετά χρόνια να συναντήσει το 1821 και να ολοκληρώσει τη μεγάλη εθνική προσπάθεια της επανάστασης.
Δε γιορτάζεται σήμερα μόνο η χαρά μιας πολεμικής νίκης.
Δε γιορτάζεται η Απελευθέρωση μιας ακόμη ελληνικής πόλης, ή περιοχής, από τον τουρκικό ζυγό.
Γιορτάζονται μαζί τα επιτεύγματα μιας συλλογικής προσπάθειας λαού-στρατού και της κυβέρνησης υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που είχαν στόχο, όχι μόνο την απελευθέρωση του υπόλοιπου ελληνικού πληθυσμού, όχι μόνο την κατάργηση της μακραίωνης Τουρκικής κυριαρχίας στα Βαλκάνια αλλά και την συγκρότηση του νέου ελληνικού κράτους με σημαντική παρουσία στην διεθνή σκηνή.
Η ώρα της Βαλκανικής εξορμήσεως για την εκδίωξη των Τούρκων από την Ευρώπη είχε φθάσει. Αναμενόταν από καιρό, αλλά η πραγματοποίησή της αναβαλλόταν για να γίνουν οι αναγκαίες συμφωνίες μεταξύ των Βαλκανικών κρατών, αλλά και για να οργανωθούν οι στρατιωτικές τους δυνάμεις, ώστε να είναι αξιόμαχες.
Το έθνος μετά από αρκετές ταπεινώσεις άρχισε να αποκτά αυτοπεποίθηση, θάρρος και γόητρο.
Στις 30 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα, η Σερβία και η Βουλγαρία απηύθυναν στην Τουρκία διακοίνωση υπό μορφή τελεσιγράφου και ζητούσαν διοικητικές μεταρρυθμίσεις. Η Τουρκία χαρακτήρισε το τελεσίγραφο θρασεία προσπάθεια επέμβασης στα εσωτερικά της αυτοκρατορίας, το απέρριψε και ανακάλεσε τους πρεσβευτές της από τη Σόφια το Βελιγράδι και την Αθήνα. Το Μαυροβούνιο είχε ήδη κηρύξει τον πόλεμο την 25η Σεπτεμβρίου. Στις 27 του ιδίου μήνα συγκροτήθηκε ο στρατός της Θεσσαλίας, για την συγκρότηση του οποίου σύμφωνα με την φράση του Βενιζέλου «κλήθηκε πάσα η ζώσα δύναμις του έθνους».
Σ’ όλη την χώρα ο ενθουσιασμός ήταν διάχυτος. Ποτέ ο πόλεμος δεν έγινε αποδεκτός με τόση προθυμία. Η Ελλάδα η Σερβία και η Βουλγαρία κηρρύσουν τον πόλεμο εναντίον της Τουρκίας στις 5 Οκτώβρη. Καθώς περνούσαν οι ώρες, η μέρα εκείνη, δονούνταν από τον παλμό του πολέμου.
Η μεγάλη εθνική εξόρμηση δικαιωνόταν. Ενθουσιασμένα τα ελληνικά τάγματα έτρεχαν να καταλάβουν την Ελασσόνα. Η κατάληψη της Ελασσόνας προμηνούσε την απελευθέρωση της Μακεδονίας.
Οι κάτοικοί της βγήκαν να προϋπαντήσουν τους ελευθερωτές. Ζητωκραύγαζαν και πετούσαν τα φέσια τους στον αέρα, οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούσαν ασταμάτητα. Ολόκληρη η πόλη καλύφθηκε από ελληνικές σημαίες.
Την κατάληψη της Ελασσόνας ο αρχηγός Γ. Δαγκλής κατέστησε γνωστή στη κυβέρνηση με το εξής τηλεγράφημα.
«Μετά από 4ωρο αγώνα η 1η μεραρχία εξεδίωξε τον εχθρό εκ των παρά την Ελασσόνα οχυρωμάτων και κατέλαβεν ταύτην».
Στο μεταξύ γίνεται γνωστό, ότι άφησε την τελευταία του πνοή ο ανθυπολοχαγός, Μαυροδήμος Ιωάννης, που είχε τραυματιστεί το πρωινό της 6ης Οκτωβρίου. Ήταν ο πρώτος νεκρός αξιωματικός των Βαλκανικών Πολέμων. Η Ελασσόνα θα τον τιμά πάντα με ιδιαίτερη συγκίνηση.
Με αρχηγό του Στρατού τον διάδοχο Κωνσταντίνο η εκπόρθηση των στενών του Σαρανταπόρου μετά από φονική μάχη άνοιξε τις πύλες για την απελευθέρωση ολόκληρης της Μακεδονίας και έδωσε τη δυνατότητα στο Στρατό μας να εισέλθει νικητής στην πόλη της Θεσσαλονίκης, έγκαιρα και να προλάβει τις άλλες δυνάμεις.
Παράλληλα με τις πολεμικές επιχειρήσεις στην περιοχή μας αξιοθαύμαστη υπήρξε η πολεμική δραστηριότητα στη Ήπειρο αλλά και στα νησιά του Β. Αιγαίου. Κάτω από μια πανίσχυρη ηγεσία στρατού και λαού με αξιοθαύμαστη σύμπνοια και συνεργασία έγινε το θαύμα της νίκης.
Με τις νίκες αυτές εκπληρώθηκε ο διακαής πόθος για απελευθέρωση των υποδούλων Ελλήνων. Ιερά συγκίνηση κατείχε το πανελλήνιο. Αλλά και οι ξένοι διπλωμάτες και στρατιωτικοί άρχιζαν να αλλάζουν γνώμη για την μαχητικότητα και την ικανότητα του Έλληνα στρατιώτη. Δίκαια λοιπόν πανηγυρίζουν μαζί μας και αγάλλονται και οι ψυχές των ηρώων των βαλκανικών πολέμων.
Η Ελλάδα διανύει σήμερα την μακρότερη περίοδο ειρήνης της νεότερης ιστορίας. Η θέση της χώρας μας στον Παγκόσμιο χάρτη, η ένταξή της στη Ευρωπαϊκή Ένωση, η πάγια πολιτική μας υπέρ της ειρήνης, η συνεχής προσπάθεια για βελτίωση των σχέσεων με όλες τις χώρες προσδίδουν στην πατρίδα μας, κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων.
Καλείται, λοιπόν, η χώρα μας να παίξει το ρόλο του παράγοντα σταθερότητας και του εγγυητή της τήρησης των κανόνων του διεθνούς δικαίου για την επίλυση των διαφόρων προβλημάτων.
Κυρίες και κύριοι
Η 6η Οκτώβρη 1912 αποτέλεσε αρχή νικηφόρων πολέμων.
Η σημερινή 100η επέτειος, ας αποτελέσει ένα σταθμό για την αρχή αγώνων ειρήνης, φιλίας, ανάπτυξης στη χώρα μας, στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη περιοχή και σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Ας αποτελέσει αφετηρία στοχασμού και περισυλλογής, έτσι ώστε αναλογιζόμενοι τις ευθύνες μας, να σχεδιάσουμε το μέλλον μας, να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας δίνοντας τη δική μας «μάχη» προσωπική και συλλογική συνεχίζοντας την πλούσια παράδοσή μας.
Να επαναφέρουμε και να αναδείξουμε αξίες όπως είναι η αλληλεγγύη, η κατανόηση, η συνεργασία.
Αξίες απαραίτητες για την έξοδο από την κρίση και τη δημιουργία μιας νέας πετυχημένης πορείας.
Οφείλουμε να παραδειγματιστούμε από το παρελθόν μας θα αναζητήσουμε την κινητήρια δύναμη, να αντισταθούμε και να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν, να ξαναδώσουμε στους νέους μας την ελπίδα και την προοπτική και να τους καταστήσουμε πρωταγωνιστές.
Να ανασυντάξουμε τις σκέψεις και τις δυνάμεις μας.
Να αποδείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Να εμπνευστούμε από το αγωνιστικό φρόνημα εκείνης της εποχής.
Να επιλέξουμε τον δρόμο της ανάπτυξης της περιοχής οδηγώντας την σε «νικηφόρα» πορεία.
Η επέτειος των 100 χρόνων μπορεί να αποτελέσει μια νέα αφετηρία για την Ελασσόνα δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη και ανάταση, με όργανο τη συλλογικότητα και τη μεθοδικότητα, το σωστό σχεδιασμό.
Με όραμα και στόχο μια πόλη και μια περιοχή που δεν θα έχει τίποτε να ζηλέψει από ένα σύγχρονο δυναμικό κέντρο.
Η έννοια της Ελευθερίας και της Ανεξαρτησίας παίρνουν σήμερα άλλες διαστάσεις και αυτές οφείλουμε να διερευνήσουμε δίνοντας τη διάσταση και την προοπτική που επιθυμούμε για τον τόπο μας για την πατρίδα μας.
Διατηρώντας τις αξίες, διατηρώντας την ανθρώπινη υπόσταση, την Ελληνική Ψυχή που ξέρει να παλεύει, να μάχεται να μεγαλουργεί.
Για μια πατρίδα Ελεύθερη και Ανεξάρτητη.
ΖΗΤΩ Η 6 ΟΚΤΩΒΡΗ 1912!
ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ!
Το Γραφείο Τύπου