Συνέντευξη Βασίλη Έξαρχου


 Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Για τον κ. Πάγκαλο και όσα ανέφερε περί αναδιάρθρωσης του χρέους, το θεώρησε πελώριο πολιτικό ζήτημα το οποίο όμως φωτογραφίζει και το κυβερνητικό χάος. «Ανέντιμο είναι η άρνηση της Κυβέρνησης να ανασκευάσει τις δηλώσεις του Πάγκαλου» είπε ο κ. Σαμαράς, οι οποίες επιτείνουν τη δική μας υποψία για μια κρυφή ατζέντα. Το αν όντως υπάρχει κρυφή ατζέντα ή όχι, θα έχουμε την ευκαιρία μαζί με πολλά άλλα να τα συζητήσουμε με τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Βασίλη Έξαρχο που έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή.

                   Καλή σας μέρα κ. Έξαρχε.

Β. ΕΞΑΡΧΟΣ: Καλή σας μέρα κα Ζαφειριάδου, καλημέρα στις ακροάτριες και τους ακροατές.

Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Να ξεκινήσουμε από ένα άλλο θέμα που όμως είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για το παρ’ ολίγον πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα χτες. Τι θα μπορούσε να σημαίνει, ποιες θα ήταν οι συνέπειες για τη χώρα και αν τέλος πάντων υπάρχει ελπίδα εξάρθρωσης της τρομοκρατίας στην Ελλάδα ξανά.

Β. ΕΞΑΡΧΟΣ: Αποφεύχθηκε, θα έλεγα, ένα πολύ ισχυρό τραύμα που θα υπήρχε για τη χώρα μας σε ό,τι αφορά το κύρος της στο εξωτερικό και σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία μας, στην οποία δίνουμε ιδιαίτερο βάρος αυτή την περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι αυτή η δουλειά που γίνεται από τις Υπηρεσίες Ασφαλείας, από την Ελληνική Αστυνομία και από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πρέπει να συνεχιστεί, με σχέδιο να φτάσουμε στην πλήρη εξάρθρωση της τρομοκρατίας από όπου κι αν προέρχεται.

Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Αποφεύχθηκε ωστόσο τυχαία κ. Έξαρχε λόγω της παρατηρητικότητας μιας υπαλλήλου στις ταχυμεταφορές.

Β. ΕΞΑΡΧΟΣ: Αποφεύχθηκε και λόγω της παρατηρητικότητας της υπαλλήλου, αλλά και λόγω της παρουσίας της Αστυνομίας με το πρόγραμμα «ΔΙΑΣ», που όπως ξέρετε λειτουργεί σε όλη την Αθήνα πλέον. Άρα φαίνεται ότι είμαστε στο σωστό δρόμο, χρειάζεται όμως πολύ σοβαρή δουλειά και συνεχής εγρήγορση, θα έλεγα.

Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Μάλιστα. Πάμε στην πολιτική επικαιρότητα, είχαμε χτες μια συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος εκτίμησε ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα πάει τώρα σε εκλογές, καθώς έχει μπροστά του τον προϋπολογισμό, έχει την τρίτη δόση του δανείου, την αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν ακούγεται αρκούντως λογικό όλο αυτό;

Β. ΕΞΑΡΧΟΣ: Ο Πρωθυπουργός ήταν πολύ σαφής και πολύ ειλικρινής, κα Ζαφειριάδου. Τι είπε ο Πρωθυπουργός; Ο Πρωθυπουργός είπε ότι όλη αυτή την περίοδο βλέπουμε την Αντιπολίτευση- με προεξάρχουσα τη Νέα Δημοκρατία- να καλεί τους πολίτες, σας λέω χαρακτηριστικές εκφράσεις του κ. Σαμαρά, «να μας στείλει αδιάβαστους», εννοώντας την Κυβέρνηση, να καταδικάσουν δηλαδή την κυβερνητική πολιτική.

Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Να ζεματιστείτε.

Β. ΕΞΑΡΧΟΣ: Και πολλές άλλες εκφράσεις, οξύτατες θα έλεγα. Δεν άρθρωσε κάποιο λόγο αυτοδιοικητικό και πώς θα μπορούσε άλλωστε, όταν τον “Καλλικράτη” , το μεγάλο αυτό νόμο – τομή για την ελληνική Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση η Νέα Δημοκρατία δεν τον ψήφισε στη Βουλή. Όπως βεβαίως θέλω να υπενθυμίσω στις ακροάτριες και στους ακροατές, κανένα νόμο για τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση, είτε ήταν ο “Καποδίστριας” είτε ήταν η θεσμοθέτηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, δεν τον ψήφισε η Νέα Δημοκρατία. Άρα είναι χαρακτηριστικό ότι δεν είναι προνομιακό πεδίο η Αυτοδιοίκηση για τη Νέα Δημοκρατία.

                   Όταν λοιπόν ο Πρωθυπουργός είπε με σαφήνεια ότι η ψήφος στις εκλογές δεν είναι ψήφος διαμαρτυρίας, δεν είναι χαλαρή ψήφος, είναι ψήφος αυξημένης ευθύνης και -θα πρόσθετα-  ότι είναι ψήφος της καρδιάς και του μυαλού, είναι ψήφος για την έξοδο από την κρίση, αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται δυσκολίες στη Νέα Δημοκρατία και δεν μπορεί να κατανοήσει ότι ο Πρωθυπουργός δεν θέλει να παραμείνει στη θέση του Πρωθυπουργού γιατί έχει μια εξουσιολαγνεία. Το έχει πει με πολύ σαφήνεια.

                   Θέλει να είναι Πρωθυπουργός, θέλει να υπηρετήσει από αυτό το μεγάλο αξίωμα τη χώρα, θέλει το ΠΑΣΟΚ να είναι στην Κυβέρνηση για να προχωρήσει τις αλλαγές και υπενθύμισε αυτό που επίσης είναι σαφές ότι αυτές οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση δεν έχουν καμία ομοιότητα με προηγούμενες εκλογές για την Αυτοδιοίκηση -γιατί κι αυτό το ακούμε- γιατί υπάρχει μια κρίσιμη τομή που θα δοκιμαστεί από την 1η του Γενάρη του νέου έτους, που είναι ο “Καλλικράτης”. Είναι οι νέες αρμοδιότητες που έχουμε πλέον για τους Δήμους, είναι οι νέοι πόροι που υπάρχουν για τους Δήμους, είναι ότι για πρώτη φορά θα έχουμε αιρετό Περιφερειάρχη, άρα θα προσαρμοστούμε και εμείς σε ό,τι ισχύει στην Ευρώπη, αλλά υπενθύμισε επίσης ότι σε σχέση και με άλλες φορές, η χώρα βρίσκεται σε οικονομική κρίση. Δεν έχουμε βγει από το τούνελ της κρίσης.

                   Και είναι οξύμωρο αυτοί οι οποίοι έχουν την ευθύνη που η χώρα μπήκε στο τούνελ της κρίσης και αναφέρομαι στις Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, με συγχωρείτε, να ζητούν και τα ρέστα, επιτρέψτε μου να το πω έτσι λαϊκά.

Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Πάντως αν μου επιτρέπετε η Νέα Δημοκρατία δεν κατηγορεί τον Γιώργο Παπανδρέου ότι θέλει να γαντζωθεί στην καρέκλα, το τελείως αντίθετο. Τον κατηγορεί ότι θέλει να δραπετεύσει από τη θέση του Πρωθυπουργού.

Β. ΕΞΑΡΧΟΣ: Μα ο κ. Παπανδρέου έχει πει ότι δεν φιλοδοξεί να αντιγράψει τις πρακτικές του κ. Καραμανλή.

Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Ποιος είναι ο πήχης κ. Έξαρχε; Δηλαδή τι θα θεωρούσατε ήττα ικανή που θα μας οδηγούσε σε εθνικές εκλογές;

Β. ΕΞΑΡΧΟΣ: Το είπε ο Πρωθυπουργός. Εμείς θέλουμε την 1η Κυριακή το βράδυ, να υπάρχει αίσθημα σιγουριάς στη χώρα, να μην δημιουργηθούν συνθήκες αστάθειας. Είπε επίσης με σαφήνεια ότι δεν είναι στις προθέσεις μας να πάμε σε εκλογές, αλλά το αποτέλεσμα των εκλογών είναι σαφές ότι θα αξιολογηθεί στο εξωτερικό. Διότι, κα Ζαφειριάδου, είμαστε συνεχώς στο μικροσκόπιο των εταίρων μας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά, θα έλεγα, και παγκοσμίως. Δεν έχουμε φύγει από το κάδρο της κρίσης.

                   Θα αξιολογηθεί στο εσωτερικό της χώρας από τις πολιτικές δυνάμεις, από τα άλλα Κόμματα, θα δημιουργηθεί ένα κλίμα στην κοινωνία. Εμείς τι θέλουμε; Εμείς θέλουμε να μην δημιουργηθεί κλίμα αστάθειας στη χώρα, για να μπορέσει η Κυβέρνηση να προχωρήσει τις μεγάλες αλλαγές και έχουμε προσδιορίσει ποιο θα είναι το πεδίο αυτών των αλλαγών για το 2011.

Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Άρα το κριτήριο, μου λέτε, ότι είναι τα εθνικά ποσοστά στον 1ο γύρο.

Β. ΕΞΑΡΧΟΣ: Ακριβώς, βεβαίως. Θα συναθροιστεί το σύνολο του αποτελέσματος και στις Περιφέρειες και στους μεγάλους Δήμους, διότι κυρίως εκεί βγαίνουν τα πολιτικά συμπεράσματα, τα ευρύτερα, όπως συμβαίνει κάθε φορά. Θέλουμε να υπάρχουν συνθήκες να προχωρήσουμε γρήγορα τις αλλαγές. Αλλαγές, οι οποίες δεν θα φορτώσουν άλλα βάρη στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν πληρώσει αυτά τα οποία… και μάλιστα και με το παραπάνω θα έλεγα.

                   Αλλά θέλουμε να προχωρήσουν οι αλλαγές για να μην έχουμε σπατάλες στα Νοσοκομεία, να μην έχουμε σπατάλες στα ασφαλιστικά Ταμεία, να μην έχουμε κακοδιοίκηση σε δημόσιους Οργανισμούς, οι οποίοι είναι βαρέλι δίχως πάτο, επιτρέψτε μου την έκφραση, ορισμένες φορές ορισμένοι Οργανισμοί- έτσι όπως κατάντησαν τα τελευταία 6 χρόνια με την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Θέλουμε να νοικοκυρέψουμε τον τόπο.

                   Ο στόχος μας είναι σαφής, ότι θέλουμε να μειώσουμε τα δημοσιονομικά ελλείμματα στη χώρα, να νοικοκυρέψουμε τον τόπο αλλά ταυτοχρόνως και συγχρόνως, καθώς αποδίδουν τα μέτρα, θέλουμε να μειώσουμε και το έλλειμμα κοινωνικής δικαιοσύνης που υπάρχει στη χώρα και γι’ αυτό δεν καταλαβαίνω… Δηλαδή είχαμε διαπιστώσει κι εμείς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είχε διαπιστώσει και ο Πρωθυπουργός στις συναντήσεις του με τους κοινωνικούς φορείς ότι υπήρχε ένα πρόβλημα με τους χαμηλοσυνταξιούχους. Ήρθε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και αναγνώρισε με ειλικρίνεια και είπε: «Κοιτάξτε, εδώ έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχει πρόβλημα, θα ενισχύσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της ζωής».

                   Τώρα λοιπόν μας κατηγορούν διότι -λέει- δήθεν το κάνουμε προεκλογικά. Μα πρέπει να συμφωνήσουμε σε αυτή τη χώρα ότι η προσπάθειά μας για την έξοδο από την κρίση πρέπει να συνεχιστεί, αλλά να συμφωνήσουμε, όχι γιατί έτσι αρέσει στο ΠΑΣΟΚ, γιατί έτσι διαπιστώνουν και οι διεθνείς Οργανισμοί, έτσι διαπιστώνουν οι εταίροι μας, έτσι διαπιστώνουν και σοβαροί αναλυτές στη χώρα ότι έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα ελπιδοφόρα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας που έκανε ο ελληνικός λαός μαζί με την Κυβέρνηση αυτό το χρόνο.

Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Γι’ αυτή την έξοδο από την κρίση δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά ένα ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους; Εννοώ το έχουμε λίγο δαιμονοποιήσει, αλλά πολλοί οικονομολόγοι διεθνούς εμβέλειας το θεωρούν σχεδόν αναπόφευκτο.

Β. ΕΞΑΡΧΟΣ: Εμείς έχουμε απαντήσει σε αυτό. Για να βγούμε από το Μνημόνιο, αυτό δεν θα γίνει με πυροβολισμούς στον αέρα ή με εύκολες κουβέντες ή με μαγικές συνταγές σαν αυτές που όψιμα ανακάλυψε ο κ. Σαμαράς ότι θα μηδενίσει το έλλειμμα- δήθεν- μέσα σε ενάμιση χρόνο. Και διερωτώμαι: αυτές τις μαγικές συνταγές ο κ. Σαμαράς τις είχε προτείνει στον κ. Καραμανλή όταν ήταν Υπουργός στις Κυβερνήσεις του; Τις είχε προτείνει και δεν τις αποδέχτηκε ο Πρωθυπουργός; Δεν γνώριζε πλήρως τα στοιχεία, όπως λέει; Επιτέλους πρέπει να απαντήσει πολύ συγκεκριμένα σε αυτά τα ερωτήματα.

Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Νομίζω ότι χτες ο κ. Σαμαράς κάλεσε τον κ. Καραμανλή να μιλήσει παρ’ ότι εσείς τον ταυτίζετε μαζί του, εκείνος μάλλον αποστασιοποιήθηκε λίγο.

Β. ΕΞΑΡΧΟΣ: Μα ήταν Υπουργός της Κυβέρνησής του, της τελευταίας Κυβέρνησής του. Άρα δεν μπορεί να κατηγορεί εμάς, την τότε Αντιπολίτευση, ότι -δήθεν- γνωρίζαμε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και ο ίδιος που ήταν Υπουργός της Κυβέρνησης του κ. Καραμανλή, να λέει ότι δεν γνώριζε. Αυτά, είναι αντιφάσεις, τις οποίες κατανοεί ο μέσος πολίτης. Άρα είναι σαφές στη χώρα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Η δήθεν αντι-μνημονιακή ψήφος για την οποία καλεί τους πολίτες την Κυριακή ο κ. Σαμαράς, δεν μας βγάζει από την κρίση, κα Ζαφειριάδου.

                   Από την κρίση θα βγούμε υλοποιώντας το πρόγραμμα με σταθερότητα και με συνέπεια, προχωρώντας αυτό που εμείς θεωρούμε μεγάλης προτεραιότητας ζήτημα: την επίσπευση των αναπτυξιακών μέτρων μέσα στο 2011 και των μεταρρυθμίσεων, να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα…

Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Αν δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση εξουσίας «απειλείτε» με εκλογές εκ του ασφαλούς;

Β. ΕΞΑΡΧΟΣ: Κατ’ αρχήν, εμείς δεν απειλούμε κανέναν.

Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Ήταν εντός εισαγωγικών.

Β. ΕΞΑΡΧΟΣ: Βεβαίως, ούτε εντός εισαγωγικών ούτε εκτός εισαγωγικών. Ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής ότι θέλουμε θετική ψήφο, θέλουμε ψήφο για την επίσπευση των αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα. Τις έχει ανάγκη αυτές τις αλλαγές από χρόνια, τα τελευταία 6 χρόνια η χώρα με τις Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας έκανε βήματα προς τα πίσω και τώρα πρέπει να τρέξουμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα, για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Άρα λοιπόν θέλουμε θετική ψήφο, επαναλαμβάνω, θέλουμε ψήφο αυξημένης ευθύνης, θέλουμε ψήφο της καρδιάς και του μυαλού, κα Ζαφειριάδου.

Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Και μια τελευταία ερώτηση ως Βασίλης Έξαρχος περισσότερο, γνωρίζοντας τους βουλευτές νυν και πρώην του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύετε ότι ο Γιάννης Δημαράς αποτελεί το δούρειο ίππο της Νέας Δημοκρατίας;

Β. ΕΞΑΡΧΟΣ: Κατ’ αρχάς, με όσα ακούμε τις τελευταίες μέρες φαίνεται ότι και ο κ. Δημαράς και ο κ. Σαμαράς είχαν συναντήσεις, δεν ξέρω σε ποιο βαθμό οι άλλοι αρχηγοί γιατί άκουσα για συναντήσεις στο πόδι -δεν ξέρω τι σημαίνει βέβαια συναντήσεις στο πόδι. Και βεβαίως, δεν είναι πειστικές αυτές οι εξηγήσεις ότι -δήθεν- οι συναντήσεις αυτές έγιναν για τα γενικότερα πολιτικά θέματα και για θέματα ιδιωτικά, όπως άκουσα ότι είπε ο κ. Σαμαράς. Φαντάζομαι, όπως φαντάζεται ο μέσος πολίτης ότι είχαν να κάνουν με πιθανή στήριξη στις εκλογές. Οφείλουν να δώσουν τις απαντήσεις.

                   Σε κάθε περίπτωση εμείς έχουμε καταστήσει σαφές ότι ο Περιφερειάρχης Αττικής που θα εκλεγεί στις εκλογές πρέπει να γνωρίζει τα θέματα. Κυρία Ζαφειριάδου, θα διοικήσει 4 εκ. ανθρώπους, άρα δεν φτάνει απλώς να έχει μια παρουσία στην πολιτική, πρέπει να γνωρίζει πώς εκτελούνται τα έργα, πρέπει να έχει γνώση των χρηματοδοτήσεων που υπάρχουν και πώς λειτουργούν τα κοινοτικά προγράμματα και το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς.

                   Πρέπει να έχει μια παρουσία στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, απαραίτητη, και γι’ αυτό εμείς θεωρούμε ότι η υποψηφιότητα του Γιάννη Σγουρού είναι μια ισχυρή υποψηφιότητα, δεν είναι στενά κομματική, είναι μια υποψηφιότητα με αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά -έχει έργο στην Αττική ο Γιάννης Σγουρός. Σε κάθε περίπτωση ο Γιάννης Δημαράς έχει κάνει τις επιλογές του, που κινούνται σε άλλη κατεύθυνση σε ό,τι μας αφορά.

Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Μάλιστα. Κύριε Έξαρχε να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ γι’ αυτή την κουβέντα.

Β. ΕΞΑΡΧΟΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ.

Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Να είστε καλά. Καλημέρα σας.

Β. ΕΞΑΡΧΟΣ: Καλή σας μέρα. Καλημέρα στις ακροάτριες και τους ακροατές σας.

Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Γεια σας.

Προηγούμενο άρθρο “Υπεκφεύγει η υπουργός να τοποθετηθεί για τον Αχελώο”
Επόμενο άρθρο Ομιλία του Δημήτριου Κουρέτα για το Νομό Τρικάλων