Εγκαταλείπεται ο Ε65


 

Κινητοποίηση όλων των Θεσσαλικών δυνάμεων αναμένεται να προκαλέσει η πληροφορία που αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της τεχνικής εταιρίας ΓΕΚ – Τέρνα κ. Γιώργος Περιστέρης μιλώντας στο συνέδριο για την ανάπτυξη που διοργάνωσαν η «International Herald Tribune» και η «Καθημερινή», ότι σχεδιάζεται εγκατάλειψη του αυτοκινητόδρομου Ε65, ο οποίος θα δώσει άλλη αναπτυξιακή προοπτική στη Θεσσαλική περιφέρεια.

«Δεν υπάρχει πίσω σ’ αυτό το έργο. Ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε-65 πρέπει να ολοκληρωθεί γιατί το κοινωνικο-οικονομικό όφελος είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με το κόστος», δήλωσε χθες βράδυ στην εφημερίδα «Ελευθερία», από το Στρασβούργο όπου βρίσκεται για τη συνέλευση περιφερειαρχών και δημάρχων στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.

«Δεν το χωρά ο νους μου ότι μπορεί να σταματήσει ένα τέτοιο έργο», πρόσθεσε και προανήγγειλε ότι θα θέσει το θέμα στον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Χαν κατά τη συνάντηση που θα έχουν μεθαύριο στην Αθήνα, ενώ θα έχει νέο γύρο συζητήσεων και με τους αρμόδιους υπουργούς.

«Τα μεγάλα έργα θέλουν ρήξεις και πολιτική γενναιότητα. Οι τρεις περιφερειάρχες Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου έχουμε στείλει κοινή επιστολή στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά επισημαίνοντας ότι ο Ε-65 είναι έργο εθνικής σημασίας και κορυφαίας προτεραιότητας», υπενθύμισε ο κ. Κ. Αγοραστός προειδοποιώντας ότι αν παρ’ ελπίδα δεν προχωρήσει το έργο, οι αντιδράσεις θα είναι δυναμικές σ’ όλα τα επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι την σύμφωνα με όσα αποκάλυψε για τα κυβερνητικά σχέδια ο κ. Περιστέρης (η ΓΕΚ-Τέρνα έχει αναλάβει το έργο μαζί με τις ισπανικές εταιρίες ACS και Ferrovial), «Το υπουργείο Ανάπτυξης σκέπτεται να καταβάλλει αποζημιώσεις τάξεως ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για να εγκαταλείψει το έργο, όταν με τα ίδια χρήματα θα το ολοκλήρωνε. Πρόκειται για απόφαση που δεν έχει οικονομική και αναπτυξιακή λογική», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Περιστέρης ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών, από την οποία δεν υπήρξε αντίδραση.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στο συνέδριο ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ – Τέρνα, τυχόν ματαίωση της Ε-65 θα οδηγήσει στην καταβολή αποζημιώσεων ύψους 850 – 980 εκ. ευρώ από εθνικούς πόρους και, άρα, στην αύξηση του ελλείμματος, τη διαρροή πόρων της τάξης των 800 εκ. ευρώ στο εξωτερικό, την απαξίωση υλοποιημένων εργασιών ύψους 400 εκ. ευρώ και σε αύξηση της ανεργίας. Παράλληλα, θα διαιωνιστεί η αύξηση του κόστους μετακίνησης κατά 40% λόγω της υποχρεωτικής χρήσης εναλλακτικών διαδρομών, θα προκληθεί απώλεια φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και θα απομακρυνθεί κάθε πιθανότητα καταβολής επιδότησης για το έργο στο μέλλον.

Αν, αντίθετα, προχωρήσει η κατασκευή του Ε-65, αυτό θα οδηγήσει σε πλήρη εκμετάλλευση μη απορροφημένων πόρων του ΕΣΠΑ ύψους 750 εκ. ευρώ, θα φέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% και θα ενισχύσει τους δημοσιονομικούς δείκτες, θα εξασφαλίσει την αξιοποίηση υλοποιημένων εργασιών, ύψους 400 εκ. ευρώ, θα ενισχύσει την απασχόληση κατά 15.000 θέσεις εργασίας και θα βελτιώσει την ποιότητα των μεταφορών. Παράλληλα, θα οδηγήσει σε φθηνότερο κόστος μετακίνησης, ανάπτυξη κι ανάδειξη της «καρδιάς» της Ελλάδας και μείωση της επιδότησης στο μέλλον.

«Ο Άξονας Κεντρικής Ελλάδας είναι ένα καθαρά αναπτυξιακό έργο (γι’ αυτό και είχε προβλεφθεί επιδότησή του), καθώς διασχίζει την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας και πέραν των υπολοίπων προσφέρει πρόσβαση σε τουριστικούς προορισμούς (Μετέωρα, Λίμνη Πλαστήρα, κ.λπ.)», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Περιστέρης και πρόσθεσε με νόημα:

«Από την ημέρα που μας χτύπησε η κρίση, στα χείλη όλων βρίσκεται κυρίως μία λέξη: ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Το κακό είναι ότι, όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα, όταν όλοι μιλάνε για κάτι, συχνά κανένας δεν κάνει τίποτα. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: Δύο τρόποι υπάρχουν να φέρουμε ανάπτυξη στην χώρα.

Ο ένας τρόπος είναι να σταματήσουμε να μπλοκάρουμε οτιδήποτε βρίσκεται ήδη στο τραπέζι κι έχει δρομολογηθεί. Αυτή είναι η επανεκκίνηση στην οποία αναφέρεται διαρκώς και ο πρωθυπουργός.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τι συμβαίνει στις παραχωρήσεις των αυτοκινητοδρόμων, οι οποίες όπως ξέρετε έχουν παγώσει εδώ και δυόμισι χρόνια. Όταν το πρόβλημα ήταν ακόμη μικρό και εύκολα διαχειρίσιμο, η πολιτική ηγεσία κορόιδευε κυριολεκτικά την κοινή γνώμη ότι με έναν μαγικό τρόπο και τα διόδια θα μειωθούν και οι δρόμοι θα γίνουν παρά τις δυσκολίες χρηματοδότησης και τις τεράστιες καθυστερήσεις του ελληνικού Δημοσίου. Δυόμισι χρόνια μετά δεν έχει σημειωθεί ιδιαίτερη πρόοδος. Ακόμα περιμένουμε ένα περίγραμμα λύσης υπό σαφώς πιο δύσκολες συνθήκες και κινδυνεύουμε να χάσουμε ένα πρόγραμμα συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, το οποίο είχε προ διετίας απολύτως εξασφαλισμένα ιδιωτικά κεφάλαια για την χρηματοδότησή του.

Έχει υπολογιστεί από τον κ. Στουρνάρα ότι αν τα έργα ήταν σε εξέλιξη, η ύφεση θα μπορούσε να είναι έως και 2% του ΑΕΠ χαμηλότερη, με 70.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Τι άλλο σημαίνει αυτό το πακέτο των 8 δισ. ευρώ; Σημαίνει 95% εγχώρια προστιθέμενη αξία, η οποία αφορά κυρίως σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς και μισθούς για δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, ασφαλιστικές εισφορές για τα ταμεία, φόρους για το Δημόσιο κ.ά.

Εμείς, δυστυχώς, ακόμα περιμένουμε τη λύση, ειδικά τώρα που όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές της Πολιτείας στεγάζονται σε ένα κοινό υπουργείο και δεν υπάρχει η έλλειψη συνεννόησης του παρελθόντος. Με την πολιτική που ακολουθείται, όμως, προσλήψεις στα έργα και οικονομική δραστηριότητα δεν θα δούμε μάλλον ούτε μέσα στη χρονιά της μεγάλης κοινωνικής έντασης, όπως θα είναι το 2013 αν δεν δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Αντί να πιάσουμε το νήμα της λύσης από εκεί που είχε μείνει πριν τη διπλή εκλογική αναμέτρηση και να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο του ΕΣΠΑ για την ταχύτερη υλοποίηση των έργων, ακολουθείται δυστυχώς μία πολιτική μέσω της οποίας το ελληνικό Δημόσιο είναι πιθανότερο να αναγκαστεί να καταβάλλει υπέρογκες αποζημιώσεις, να επιστρέψει κονδύλιο στην Ε.Ε. και τα έργα να μην γίνουν ποτέ».

 

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση με ΔΗΜΑΡ είχε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος
Επόμενο άρθρο Έρχονται στη Λάρισα τα ισραηλινά F-16