Την Τετάρτη 03.11 έγινε στην αίθουσα ΑΙΓΛΗ η κεντρική εκδήλωση του συνδυασμού «Μένουμε Θεσσαλία Οικο- λογικά» με κεντρικό ομιλητή τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Καθηγητή κ. Δημήτρη Κουρέτα. Τα κύρια σημεία της ομιλίας είναι τα εξής:
«Οι αυτοδιοικητικές εκλογές λαμβάνουν χώρα κάτω από το βάρος της πρωτόγνωρης και πολύπλευρης κρίσης που περνά η χώρα. Σε μια κρίση στην οποία οδηγηθήκαμε μετά την αποτυχία όλων των καθιερωμένων πολιτικών και του μοντέλου στο οποίο βασίζονταν. Και η Ελλάδα δεν είναι παρά ένα από τα πρώτα θύματα του ίδιου αποτυχημένου παγκοσμίως μοντέλου.
Σ’ αυτό το αδιέξοδο που έχουμε οδηγηθεί λίγο πριν την Χρεοκοπία, λύσεις τύπου Μνημονίου δεν είναι παρά απεγνωσμένες κινήσεις του τύπου «ο πνιγμένος απ’ τα μαλλιά του πιάνεται», αν δεν υπάρξει ρήξη και αναγέννηση εκ βάθρων με βάση μια νέα πολιτική φιλοσοφία με επίκεντρο την βιώσιμη ανάπτυξη.
Σε αυτή τη συγκυρία χρειάζεται να απαντήσουμε με θετικές προτάσεις και θέσεις ώστε να δώσουμε στους Θεσσαλούς πολίτες προοπτική και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο γι αυτούς και τα παιδιά τους. Ένα αύριο που δεν αναφέρεται στο απώτερο μέλλον, ένα αύριο που δεν είναι αποτέλεσμα παλιών χιλιοειπωμένων συνταγών που το μόνο που κάνουν είναι να παρουσιάζουν τα ίδια και τα ίδια με διαφορετικό περιτύλιγμα ενώ η ουσία παραμένει η ίδια.
Ο συνδυασμός μας έγινε από ανθρώπους με διαφορετικές αφετηρίες και διαδρομές, αλλά με κοινή συνισταμένη τα πολλά χρόνια αγώνων για την Οικολογία και τη Βιώσιμη ανάπτυξη στη Θεσσαλία.
Όλοι εμείς θέλουμε από κοινού με τους πολίτες αυτής της ευλογημένης Θεσσαλικής γης να προτείνουμε ένα άλλο μοντέλο για την ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου που αναδεικνύει τη δυναμική του και βάζει στο επίκεντρο την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής..
Πρεσβεύουμε στον μετασχηματισμό της τωρινής οικονομικής δραστηριότητας με πράσινη στροφή σε όλα τα επίπεδα, με επίκεντρο το όφελος του παραγωγού και του καταναλωτή. Ανάμεσα στα άλλα προτείνουμε:
- Έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας στην οικιακή κατανάλωση, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μικρής κλίμακας , στις μεταφορές και την ανακύκλωση, στον εναλλακτικό τουρισμό και βέβαια στην παραγωγή και μεταποίηση ποιοτικών αγροτικών προϊόντων.
- Η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, συνδυασμένη με ήπιο τουρισμό και μικρής κλίμακας μεταποίηση, μπορούν να δώσουν ξανά ζωή στα χωριά της Θεσσαλίας.
Η παραγωγή αγροτικών προϊόντων ωστόσο είναι ανάγκη να λάβει υπόψη της και να προσαρμοστεί στις κλιματικές αλλαγές, στη μείωση της κατανάλωσης των υδάτινων πόρων, στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, στην ανάπτυξη τοπικών αγορών και στην αξιοποίηση των εδαφικών και κλιματικών πλεονεκτημάτων για τη παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.
- Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης για τη Βιολογική Γεωργία με στόχο την αύξηση του ποσοστού από 4% που είναι σήμερα σε 10% μέχρι το 2014.
- Ενίσχυση δικτύων εμπορίας βιολογικών προϊόντων σε νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, σχολεία, αθλητικές και Δημοτικές εκδηλώσεις αλλά και σε άλλες κοινωνικές ομάδες καταναλωτών
- Αναδιάρθρωση καλλιεργειών- νέες καλλιέργειες. Τέλος στις προβληματικές μονοκαλλιέργειες. Το παράδειγμα των φαρμακευτικών φυτών
Τα φυτά αποτελούν ιστορικά τη σημαντικότερη πηγή για την ανίχνευση νέων φαρμακευτικών ουσιών παρά την τεράστια πρόοδο που έχει συντελεστεί στη χημική σύνθεση νέων φαρμάκων. Από τα 520 νέα φάρμακα που εγκρίθηκαν τη δεκαετία 1983-1994, το 39% ήταν φυσικά προϊόντα ή προέρχονταν από φυσικά προϊόντα.
Το όραμα της ευρωπαικής οδηγίας ‘Διατροφή για Ζωή’ (nutrition for life) είναι ότι οι αλλαγές στη διατροφική αγωγή που βασίζονται στην ανάπτυξη της επιστήμης της διατροφολογίας και των νέων καινοτόμων μορφών προϊόντων (καινοφανή τρόφιμα), μαζί με τις συνακόλουθες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να έχουν μια σημαντική επίδραση στη βελτίωση της δημόσιας υγείας και να παρατείνουν την παραγωγική περίοδο της ζωής. Αυτές οι αλλαγές θα συμβάλλουν σημαντικά στη συνολική μείωση των εξόδων ιατρικής περίθαλψης.
Τα σημαντικότερα σημεία της δράσης που προτείνει η Περιφερειακή παράταξη ΜΕΝΟΥΜΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑ συνοψίζονται επιγραμματικά στις παρακάτω ενέργειες:
– Μελέτη φυτών της Μεσογειακής διατροφής και γεωργικής παραγωγής της Θεσσαλίας( περίπου 30 ενδημικά φαρμακευτικά φυτά ) με σκοπό την καλλιέργεια σε σχεδόν οικογενειακό επίπεδο.
– Παραγωγή εκχυλισμάτων πλούσιων σε βιοδραστικά συστατικά με υψηλή προστιθέμενη αξία από συνεταιριστικά εργαστήρια που μπορούν να προκύψουν εύκολα Η προώθηση τους είναι εύκολη στη διεθνή αγορά.
– Παραγωγή βιολειτουργικών τροφίμων εμπλουτισμένων με τα τυποποιημένα εκχυλίσματα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και τοπικές εταιρείες τροφίμων
– Μελέτη της βιοδραστικότητας των παραγομένων εκχυλισμάτων και της διατροφικής αξίας των τελικών εμπλουτισμένων προϊόντων για να υπάρξει ισχυρισμός υγείας σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία.
Από την δραστηριότητα αυτή θα προκύψει σημαντική γνώση για την προώθηση των τοπικών προιόντων με προστιθέμενη αξία στη Θεσσαλία.
Άλλες προτάσεις του συνδυασμού:
- Ναι στις ομάδες παραγωγών και στην ίδρυση μικρών μονάδων μεταποίησης από αυτές
- Δημιουργία τοπικής πράσινης ετικέτας κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
- Θεωρούμε ότι οι απαντήσεις στο υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας βρίσκονται στην εξοικονόμηση νερού και στη ριζική αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. Επιμένουμε και αναμένουμε τα αποτελέσματα των σε εξέλιξη μελετών διαχείρισης λεκανών απορροής
Παράλληλα η ανάπτυξη του δευτερογενή τομέα στη μεταποίηση θα δώσει στα προϊόντα αυτά την απαιτούμενη υπεραξία
- Υποστήριξη της μεταστροφής του βιομηχανικού τουρισμού σε υπεύθυνο τουρισμό με ανάδειξη του πλούτου και της πολιτιστικής κληρονομιάς
- Αναβάθμιση των συλλογικών αγαθών στις πόλεις μας και την ύπαιθρο
Θέλουμε νέα πρότυπα ευημερίας, στηριγμένα κυρίως στην ποιότητα ζωής, ως δικαίωμα για όλους. Ζητάμε επενδύσεις στη βελτίωση της δημόσιας συγκοινωνίας, την αναβάθμιση των δημόσιων χώρων, την επιστροφή της φύσης στην πόλη, τις κοντινές καθαρές παραλίες. Θα εργαστούμε για να δώσουμε σε όλους μας τη δυνατότητα να περπατάμε σε αξιοπρεπείς συνθήκες και να κάνουμε ποδήλατο με ασφάλεια στις καθημερινές μας διαδρομές.
- Δημιουργία πόλων συνεργασίας και καινοτομίας σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ερευνητικούς φορείς με ενίσχυση και ενθάρρυνση νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών
Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από ένα διαφορετικό ρόλο της επιστήμης. Η επιστήμη πλέον δεν είναι τόσο μια εκδοχή της αλήθειας, όσο μια υπόθεση που διαμορφώνεται σαν επιλογή μέσα από την πίεση διαφόρων κοινωνικών επιταγών. Έτσι αναδύεται ένας νέος ρόλος του επιστήμονα της εποχής μας, όπου είναι σημαντική η παρουσία του στον τομέα της κοινωνικής διαβούλευσης σε θέματα όπως είναι η ανάπτυξη, η καινοτομία, με ταυτόχρονο συνδυασμό την ανάδειξη και διατήρηση του τοπικού περιβαλλοντικού πλούτου.
Προτείνεται η ανάπτυξη ενός δικτύου με επιστήμονες σε όλη τη Θεσσαλία (πιλοτικά για όλη τη χώρα), με σκοπό την ανάδειξη και ταυτόχρονη ενημέρωση σε τομείς, όπου η σύγχρονη τεχνολογία θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικοποίησης (σε αντιδιαστολή με την παγκοσμιοποίηση). Με αφορμή το ρόλο της σύγχρονης βιοτεχνολογίας των τροφίμων, θα γίνει ανάπτυξη του σκεπτικού ( concept ), πώς οι νέες τεχνολογίες (μοριακή γενετική και βιοτεχνολογία, μοριακή γαστρονομία, βιολειτουργικά τρόφιμα), μπορούν να δημιουργήσουν υψηλή προστιθέμενη αξία σε τοπικά αγροτικά προϊόντα, τα οποία θα αποτελέσουν εργαλεία ανάπτυξης τοπικών οικονομιών.
Ταυτόχρονα θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα τοπικό δίκτυο επιχειρηματιών, οι οποίοι θα πεισθούν πως υπάρχει ενδιαφέρον να στηρίξουν την τάση της διαφοροποίησης της τοπικής παραγωγής. Έτσι θα αναπτυχθούν μέσα σε μια διετία , τοπικά δίκτυα με τη συμμετοχή νέων αγροτών, νέων γεωπόνων και άλλων επιστημόνων και πρωτοπόρων επιχειρηματιών, με σκοπό την οργάνωση τοπικών πόλων καινοτομικών δράσεων, στον τομέα των καινοτόμων τροφίμων.
Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να αποτελέσει τάση ανάπτυξης, ειδικά στους νομούς της Θεσσαλίας, με το άνοιγμα των συνόρων στις νέες χώρες.
Βέβαια ο απλός πολίτης ρωτά: θα μπορέσει επιτέλους να ενεργοποιηθεί η ανθρώπινη ποιότητα, να αφυπνισθούν αποναρκωμένες δυνάμεις κοινωνικής αυτοπροστασίας, να λειτουργήσουν κριτήρια ρεαλιστικής καταδίκης των επίορκων διαχειριστών του κοινού βίου ?
Όλοι μας πρέπει να ενεργοποιηθούμε για να δώσουμε μια απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα και μια πρώτη ευκαιρία είναι με την επιλογή των κατάλληλων ανθρώπων της αυτοδιοίκησης στις ερχόμενες εκλογές.