Περιφερειακή Στρατηγική Δια Βίου Μάθησης


 Το Κέντρο Ενημέρωσης και Επιμόρφωσης «ΔΗΜΗΤΡΑ», αναγνωρίζοντας την επιτακτική ανάγκη για επικαιροποίηση και διαρκή αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα WISAR «Περιφερειακές οικονομικά προσανατολισμένες στρατηγικές για τη Δια Βίου Μάθηση». Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη μιας τοπικής στρατηγικής για τη δια βίου μάθηση η οποία:

  • Είναι σχετική και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιοχής, της τοπικής οικονομίας και των επιχειρήσεων,
  • Έχει συντονισμένα διαμορφωθεί με την εμπλοκή των τοπικών οικονομικών παραγόντων και των διαμορφωτών της δια βίου μάθησης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, ο οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κ.Ε.Ε. Α.Ε. υλοποίησε με επιτυχία δύο κύκλους συναντήσεων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας (Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Οργανισμοί τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης – κατάρτισης, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι ενώσεων εργοδοτών και εργαζομένων, υπηρεσίες απασχόλησης κλπ.). Μέσω της εν λόγω ενέργειας προέκυψε κείμενο για την «Περιφερειακή Στρατηγική Δια βίου Μάθησης στην Περιφέρεια Θεσσαλία», το οποίο αποτυπώνει:

  • Τις Ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και την Εθνική πολιτική για τη Δια Βίου Μάθηση.
  • Τα χαρακτηριστικά της τοπικής οικονομίας, τα δυνατά και αδύνατα σημεία και τους τομείς προτεραιότητας για την ανάπτυξη της Περιφέρειας.
  • Την ποιότητα και ποσότητα του ανθρώπινου δυναμικού της περιφέρειας, καθώς και των φορέων παροχής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
  • Τον τρόπο με τον οποίο θα υπάρξει εναρμόνιση της Εθνικής πολιτικής Δια Βίου Μάθησης με την Περιφερειακή πολιτική.

Στο αμέσως προσεχές διάστημα, ο οργανισμός μας εφαρμόζοντας τη μέθοδο έρευνας Delphi (Δελφική μέθοδος), μέσα από την αποστολή ερωτηματολογίων σε παράγοντες της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, θα οριστικοποιήσει το κείμενο στρατηγικής που εκπονήθηκε με στόχο να υπάρξει ταύτιση των αναγκών της αγοράς εργασίας, με τα προγράμματα σπουδών και τις ειδικότητες που παρέχονται από τους φορείς εκπαίδευση και κατάρτισης.  

Το πρόγραμμα WISAR συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του ευρύτερου ευρωπαϊκού προγράμματος Leonardo da Vinci, ενώ συμμετέχουν πέραν του Κ.Ε.Ε. «ΔΗΜΗΤΡΑ», οργανισμοί από  την Αυστρία, την Πολωνία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία.  

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με την εταιρία  «ΔΗΜΗΤΡΑ» ΚΕΕ ΑΕ, κ. Βασίλη Αβραμούδη,  Παλαιολόγου 19 Λάρισα,  τηλ. 2410 554026, https://www.dimitra.gr/.

Προηγούμενο άρθρο Ο Κώστας Αγοραστός σε εντυπωσιακή συγκέντρωση στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Σταμάτησαν οι βροχές, ξεκίνησε η συγκομιδή