Ειδήσεις

Θεατρική Παράσταση για τα παιδιά και τις οικογένειες των πλημμυροπαθών την Κυριακή 26 Μάη


Το Εργατικό Κέντρο Ν.Λάρισας από κοινού με τις Επιτροπές Αγώνα Πλημμυροπαθών Εργ.κατοικιών Γιάννουλης, Αγ.Θωμά-Φιλλιπούπολης, Ν.Σμύρνης, ΑΤΑ, Φαλάνης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κουλουρίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ν.Σμύρνης οργανώνουν Θεατρική Παράσταση για τα παιδιά και τις οικογένειες των πλημμυροπαθών την Κυριακή 26 Μάη, στις 11 το πρωί, στο Αμφιθέατρο του 33ου Δημοτικού Σχολείου στην Ν.Σμύρνη (Αρβατνιτοπούλου & Σκοπιάς-πίσω από το Σ/Μ ΓΑΛΑΞΙΑΣ). Η παράσταση αφορά το έργο «Η Σολομώντεια Λύση» του Γιάννη Καλατζόπουλου από την Θεατρική Ομάδα MATI CAPI-Θίασος Λαϊκού θεάτρου. Κρατήσεις θέσεων θα γίνουν μέχρι 24/5/2024 στα τηλέφωνα που έχει η αφίσα.

Πρόκειται για μία διαδραστική παιδική παράσταση με ζωντανή μουσική, γεμάτη συμβολισμούς. Μέσα από το γέλιο και την αισιόδοξη ματιά της, έρχεται να προτείνει σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή, την αληθινή αγάπη, την ανιδιοτέλεια, την αλληλεγγύη και το δίκιο των πολλών, ως μόνα αντίδοτα στη ματαιοδοξία και τον ατομικισμό.

Λίγα λόγια

Όταν δύο αδέρφια μαλώνουν για μια κούκλα, τότε ο παππούς τους αποφασίζει να τους πει μια ιστορία…

«Μια φορά κι έναν καιρό, σ’ έναν πόλεμο, μια υπηρέτρια έσωσε το παιδί της βασίλισσάς της, όταν εκείνη το εγκατέλειψε προκειμένου να πάρει τις γούνες και τα χρυσαφικά της. Το έσωσε και το μεγάλωσε με κίνδυνο της ζωής της κι έτσι ανάμεσά τους αναπτύχθηκε μια σχέση αληθινής αγάπης. Μετά από χρόνια, όταν το παιδί γίνεται κληρονόμος μιας αμύθητης περιουσίας, η βασίλισσα γυρίζει με σκοπό να το διεκδικήσει.»

Σε ποιον ανήκει όμως ένα παιδί;

Σε ποιον το γάλα για να μεγαλώσει;

Σε ποιον πόλεμο βρισκόμαστε άραγε και πόσοι έγιναν πριν από αυτόν;

Ένας παράξενος δικαστής δίνει τη λύση στο γρίφο, μέσω ενός κύκλου με κιμωλία.

Το κείμενο είναι βασισμένο στο κινέζικο έργο του Λι Ξινγκντάο (13ος αι. μ.Χ.) «Ο Κύκλος με την Κιμωλία», από το οποίο εμπνεύστηκε και ο Μπέρτολτ Μπρεχτ το ομώνυμο αριστούργημά του.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης είναι εξ’ ολοκλήρου φτιαγμένα από ανακυκλωμένα υλικά που βρίσκει κανείς σε αφθονία στο σπίτι και συνήθως καταλήγουν στα σκουπίδια: Χαρτόκουτα, ρετάλια από υφάσματα, καπάκια και κουμπιά είναι μόνο μερικά από αυτά.

Ακριβώς επειδή η αφήγηση του μύθου ξεκινά ως θεατρικό παιχνίδι από το σπίτι του παππού της ιστορίας, καθημερινά αντικείμενα όπως η τηλεόραση, το ψυγείο, ο πάγκος, ακόμη και ένα χαλασμένο νάυλον, μετατρέπονται σε παλάτι, αγροτόσπιτο, γέφυρα και ποτάμι, βάζοντας φωτιά στη φαντασία των μικρών θεατών. Έτσι τα παιδιά παίρνουν ιδέες για να στήσουν αντίστοιχα παιχνίδια αξιοποιόντας αντικείμενα που έχουν στο δικό τους σπίτι.

Στη συγκεκριμένη παράσταση, η μουσική έχει ρόλο πρωταγωνιστικό, αφού είναι πρωτότυπη και ζωντανή επί σκηνής, το ίδιο και οι μικροί θεατές από τους οποίους – στο διαδραστικό μέρος της – ζητείται να δώσουν λύση στον αιώνιο γρίφο.

 

Ο Θίασος MATICAPI με στόχο την καλύτερη κατανόηση των μηνυμάτων του έργου και με όχημα το παιχνίδι και τη δημιουργία, έχει επιμεληθεί ένα ολοκληρωμένο θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα βασισμένο στην παράσταση.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από θεατροπαιδαγωγό και μουσικοπαιδαγωγό, είναι προσαρμοσμένο ανά ηλικία και μπορεί να πραγματοποιηθεί στο χώρο του σχολείου.

Η παράσταση μπορεί να ενταχθεί στα πλαίσια των δράσεων των εργαστηρίων δεξιοτήτων “Ενδιαφέρομαι & Ενεργώ” και “Φροντίζω το περιβάλλον”.

Σ Υ Ν Τ Ε Λ Ε Σ Τ Ε Σ

 

Κείμενο: Γιάννης Καλατζόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Τσαγκαράκης
Σκηνικά / Κοστούμια: Βικτώρια Νταρίλα
Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Θεοφάνους
Σχεδιασμός φωτισμού: Γιώργος Ζιώγαλας
Μουσική διδασκαλία: Αμέρισσα Φτούλη
Φωτογραφίες/Trailer: Άκης Βαλεργάκης
Γραφιστικά: Αριάδνη Μιχαηλάρη
Σχεδιασμός θεατροπαιδαγωγικού εργαστηρίου: Νίκη Κάβουρα, Νατάσσα Μουσάδη
Υπεύθυνη Παραγωγής: Νατάσσα Μουσάδη
Προβολή και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου – We Will

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Αντώνης Γουγής, Γιώργος Ζιώγαλας, Νίκη Κάβουρα, Φαίδρα Παπανικολάου, Γιώργος Τσαγκαράκης

Μουσικοί επί σκηνής:

Αντώνης Γουγής, Γιώργος Ζιώγαλας

 

Προηγούμενο άρθρο Εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ την Κυριακή 26 Μάη, στις 6.30 μμ στο Χατζηγιάνειο Πνευματικό Κέντρο
Επόμενο άρθρο Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις των πολιούχων Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Συκούριο ο Δήμαρχος Τεμπών