Ειδήσεις

4η Συνάντηση Παραδοσιακών Χορωδιών


Η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας διοργανώνει την 4η Συνάντηση Παραδοσιακών Χορωδιών , «…στου Ολύμπου την αυλή, τραγουδάμε παραδοσιακούς σκοπούς», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Ελασσόνας,  την Τρίτη 18Ιουνίου 2024 και ώρα 8.30 μ.μ. , στην Ελασσόνα, στην Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Β. Φαρμάκη».

Συμμετέχουν οι Χορωδίες: Της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας, Του Εργαστηρίου Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής «Μελωδία» και του Συλλόγου Γυναικών Τσαριτσάνης.

Η 4η Συνάντηση Παραδοσιακών Χορωδιών , «…στου Ολύμπου την αυλή, τραγουδάμε παραδοσιακούς σκοπούς» είναι αφιερωμένη στον Μάριο Σαρακατσιάνο.

Είναι ένα μουσικό οδοιπορικό στην Ελλάδα περνώντας μέσα από τη ζωή και το έργο του αγαπημένου και αξέχαστου Μάριου Σαρακατσιάνου…

Του δικού μας Μάριου…

Η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας καλεί όλους τους φίλους της και τους φίλους του Μάριου Σαρακατσιάνου να παραβρεθούν στην εκδήλωση , σαν φόρος τιμής στον Μάριο που έφυγε άδοξα τόσο νωρίς.

Μάριος Σαρακατσιάνος

Γεννήθηκε στη Λάρισα το Μάϊο του 1988 και από την ηλικία των επτά  χρόνων ασχολήθηκε με την παραδοσιακή και βυζαντινή μουσική. Ήταν μαθητής του μουσικού γυμνασίου-λυκείου Λάρισας. Στη συνέχεια, σπούδασε στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής έχοντας ειδικότητα στο λαούτο, κατοχυρώνοντας μέσω των σπουδών, την απαραίτητη παιδαγωγική επάρκεια και κατάρτιση για την ιδιότητα του δασκάλου. Μαθήτευσε δίπλα στον μεγαλύτερο λαουτιέρη της Ελλάδας Χρήστο Ζώτο. Εκτός από το πτυχίο τριτοβάθμιου ιδρύματος, ήταν κάτοχος Διπλώματος Βυζαντινής μουσικής με άριστα, καθώς και Πτυχίου Αρμονίας, Αντίστιξης, Φυγής (Fuga). Υπήρξε εισηγητής σε διάφορα σεμινάρια της Ελλάδος και του εξωτερικού με θέμα την παραδοσιακή μουσική, το λαούτο και το παραδοσιακό τραγούδι. Ήταν από τους πιο δραστήριους μουσικούς στην περιοχή της Θεσσαλίας, συμμετέχοντας σε πολλές εκδηλώσεις και παραστάσεις ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό με θέμα τη λαϊκή παράδοση και πολιτισμό. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές δισκογραφικές δουλειές όπως: Δύο λαούτα μια φωνή, Των αγγέλων το κρασί, Παραδοσιακά τραγούδια της Καρδίτσας και της ευρύτερης περιοχής, Η ξενιτιά σε χαίρεται κι εγώ έχω τον καημό σου κ.α.

Μερικά από τα παραδοσιακά τραγούδια που θα ακουστούν είναι:

  • Άσπρο καΐκι στη Νέα Πέραμο
  • Του παραδείσου λεμονιά
  • Τα μαύρα σου τα μάτια
  • Να τα ταξιδέψω θέλω
  • Αμπελοκούτσουρα – Ικαριώτικος
  • Μανώλαρος – Πυργούσικος Χίου
  • Τέσσερα μάτια δυο καρδιές
  • Καρσιλαμάς του «παπού» – Μαργούδι
  • ¨ανοιξαν τα δέντρα
  • Ξενιτεμένο μου πουλί
  • Γιατζηλαριανή
  • Μενεξέδες και ζουμπούλια
  • Ρουμπαλιά

 

Χορωδία Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας

Το τμήμα Παραδοσιακού τραγουδιού ξεκίνησε το 2013 με υπεύθυνο τον κ. Μάριο Σαρακατσιάνο – μουσικό, πτυχιούχο του τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής. Έχει ως στόχο τη διατήρηση, την παρουσίαση και την προαγωγή της παραδοσιακής μουσικής και των τραγουδιών και αποτελείται από περίπου 35 άτομα. Το ρεπερτόριο της είναι παραδοσιακά τραγούδια απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας και έχει εμφανισθεί σε αρκετές εκδηλώσεις στην Ελασσόνα, στη Λάρισα, στο Φεστιβάλ Χορωδιών του Πολιτιστικού Συλλόγου Χάλκης, στο Φεστιβάλ Χορωδιών της Θρακικής Εστίας Εορδαίας στην Πτολεμαΐδα , συνεργάστηκε με το Εργαστήρι Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής «Μελωδία» σε συναυλίες με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, Παντελή Θαλασσινό, Γιάννη Διονυσίου, Κατερίνα Παπαδοπούλου.

Σήμερα υπεύθυνη του τμήματος είναι η Βασιλεία Τασιούδη. Είναι απόφοιτη του τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΑΤΕΙ Ηπείρου (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) και είναι κάτοχος του πτυχίου Αρμονίας και του διπλώματος Βυζαντινής μουσικής. Κατέχει τίτλο Μεταπτυχιακών Σπουδών στη «Διοίκηση και Οργάνωση Εκπαιδευτικών Μονάδων» του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια χορωδιακά, διεύθυνσης χορωδίας, μουσικοκινητικής, σαντουριού καθώς και ετήσια σεμινάρια στην «Ειδική Αγωγή» και τη «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση» στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Από το 2011 παίζει σε μουσικά σύνολα και έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως: Ε. Τσαλιγοπούλου, Γ. Χαρούλη, Π. Θαλασσινό, Ε. Βιτάλη κ.ά. Έχει διδάξει θεωρητικά και σαντούρι στο Σύγχρονο Ωδείο Λάρισας και στο Μουσικό Εργαστήρι «Μελωδία» καθώς και μαθήματα μουσικοκινητικής στο εργαστήρι «Κινούμενα Σχέδια». Από το 2014 εργάζεται σε Μουσικά Σχολεία διδάσκοντας σαντούρι.

Χορωδία Εργαστηρίου Παραδοσιακής & Λαϊκής Μουσικής «Μελωδία»

Το Εργαστήρι Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής Μελωδία δημιουργήθηκε μέσα από την αγάπη και το μεράκι των ιδρυτών για τη μουσική κουλτούρα και λαϊκό πολιτισμό αυτού του τόπου. Η δημιουργία του έχει ως κύριο άξονα τη συστηματική έρευνα και ενασχόληση των μαθητών με τη μουσική παράδοση της Ελλάδας, τα παραδοσιακά όργανα, καθώς και με την μελέτη των πολιτισμικών χαρακτηριστικών αυτής της μουσικής. Η παράδοση και η λαϊκή κουλτούρα είναι από τα πιο βασικά γνωρίσματα που διαθέτει ένας πλούσιος πολιτισμός, όπως η Ελλάδα, και η συστηματική και σωστά δομημένη μελέτη αυτών των γνωρισμάτων είναι αφετηρία για τη ¨μουσική¨ διαδρομή του εργαστηρίου μας. Υπεύθυνος του τμήματος της Χορωδίας είναι ο Παναγιώτης Κράιας.

Χορωδία Συλλόγου Γυναικών Τσαριτσάνης

Η Χορωδία ιδρύθηκε το 2012. Σκοπός της είναι να συμμετέχει σε όλες τις εορτές και τις πολιτιστικές δραστηριότητες καν να δίνει τη δυνατότητα στους χορωδούς να εκφράζονται μέσα από την μουσική. Υπεύθυνη της Χορωδίας είναι η Βασιλεία Τασιούδη.

 

Συμμετέχουν  μουσικοί του Εργαστηρίου Παραδοσιακής & Λαϊκής Μουσικής «Μελωδία» καθώς και φίλοι του αείμνηστου Μάριου Σαρακατσιάνου.

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ:

  • ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ 71-73, 40200 ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Email: laografiki@gmail.com

www.facebook.com/laografikiarcheologiki.eteriaelassonas

https://www.instagram.com/laografiki_elassonasgr/

 

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ:

  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
  • ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Δράση ενημέρωσης για την αιμοδοσία από την 11η Το.Μ.Υ Φιλιππούπολης
Επόμενο άρθρο Εδώ και τώρα Επαρκή-Μόνιμα & Υποχρεωτικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα!