- Επιδίωξη και όραμά μας είναι να μετατραπεί η Μεσόγειος σε μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας, ένα πρότυπο συμβίωσης μεταξύ λαών, θρησκειών, πολιτισμών.
- Η Ελλάδα τήρησε το λόγο της ψηφίζοντας το πρόγραμμα. Είμαστε βέβαιοι ότι το ίδιο θα πράξουν και οι εταίροι μας.
- Η ελληνική γη παράγει προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης που επάξια μπορούν να σταθούν στη διεθνή αγορά.
- H Ελλάδα μπαίνει σε ένα δρόμο ανάπτυξης που ανοίγει επενδυτικές ευκαιρίες και δυνατότητες συνεργασίας σε όλο το φάσμα του αγροδιατροφικού τομέα.
«Κυρίες και κύριοι,
Θα ήθελα, κατ’ αρχήν να συγχαρώ τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία διοργάνωσης του Συνεδρίου που μπορεί να προωθήσει αναπτυξιακές προοπτικές αμοιβαία επωφελείς και να αναδείξει επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες που υπάρχουν τόσο στις αραβικές όσο και στην ελληνική αγορά.
Σε μια εποχή που οικονομικοί και πολιτικοί κλυδωνισμοί αναστατώνουν τη γεωγραφική μας γειτονιά στην ανατολική Μεσόγειο, δεν υπάρχει ασφαλέστερη πυξίδα που μπορεί να οδηγήσει σε πιο σίγουρο λιμάνι από τη συνεργασία μεταξύ των κρατών και των λαών.
Άλλωστε, οι δρόμοι για την επίτευξη αυτού του στόχου έχουν διανυθεί και έχουν αποδώσει καρπούς εδώ και αιώνες. Αυτούς τους δρόμους πρέπει και σήμερα να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε.
Στη Μεσόγειο, ένα χώρο συνάντησης της Ανατολής με τη Δύση και όσμωσης Παραδόσεων και Πολιτισμών, η Ελλάδα ανέπτυξε με τους αραβικούς λαούς στενούς δεσμούς, και αμοιβαία αλληλοεκτίμηση.
Δεν είναι άλλωστε συμπτωματικό ότι η χώρα μας στάθηκε πάντοτε αρωγός του αραβικού κόσμου στη διεθνή υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων του, και ανάμεσα σε αυτά ιδιαίτερα του παλαιστινιακού λαού, για τη δημιουργία του δικού του κράτους.
Θέση που παραμένει σταθερή, όπως και η αναγκαιότητα εμπέδωσης κλίματος ειρηνικής συμβίωσης των λαών της περιοχής που θα επιτρέψει την ευημερία και την πρόοδο για όλους.
Χωρίς αμφιβολία και από την πλευρά των φίλων Αράβων, τα αισθήματα προς τον ελληνικό λαό είναι πάντοτε αισθήματα ειλικρινούς φιλίας και φιλοξενίας, τα οποία διαπιστώνουμε με μεγάλη χαρά όσοι επισκεπτόμαστε αραβικές χώρες.
Αυτά τα αμοιβαία αισθήματα σεβασμού και εκτίμησης, σμιλεμένα από το χρόνο και την ιστορία, συνιστούν την πιο στέρεα βάση για να οικοδομήσουμε ακόμη πιο στενές και πιο επωφελείς σχέσεις μεταξύ μας, χωρίς υστεροβουλίες ή ηγεμονικές διαθέσεις που εκδηλώνονται από κάποιες δυνάμεις το τελευταίο διάστημα.
Επιδίωξη και όραμά μας είναι να μετατραπεί η Μεσόγειος σε μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας, ένα πρότυπο συμβίωσης μεταξύ λαών, θρησκειών, πολιτισμών.
Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα βιώνει τα τελευταία χρόνια μια εξαιρετικά επώδυνη οικονομική κρίση που συνιστά έναν εκρηκτικό συνδυασμό εσωτερικών παθογενειών και κακών εξωτερικών συγκυριών.
Είναι αλήθεια ότι στο εσωτερικό καθυστερήσαμε να προσαρμόσουμε την οικονομία μας στα νέα δεδομένα, και επιτρέψαμε τη διαιώνιση φαινομένων που οδήγησαν στην αύξηση των ελλειμμάτων και την έκρηξη του χρέους. Η καθυστέρηση αυτή που αναμφισβήτητα οφείλεται και σε αρνητικές παραμέτρους λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, εξέθρεψε αντιπαραγωγικές νοοτροπίες.
Οι παθογένειες αυτές εκτροχίασαν την ελληνική οικονομία όταν η παγκόσμια οικονομική κρίση κτύπησε την πόρτα μας. Έκτοτε βρεθήκαμε στην ανάγκη να εφαρμόσουμε μια σειρά από εξαιρετικά επώδυνα προγράμματα με τα οποία η οικονομία θα μπορέσει να μπει πάλι σε ενάρετο κύκλο.
Η τρικομματική κυβέρνηση εθνικής ευθύνης που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές, θεωρεί ότι αυτό το πρόγραμμα, συμφωνημένο με τους εταίρους μας, την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, θα επιτρέψει την άμεση ενίσχυση της οικονομίας μας με σημαντικά κεφάλαια που θα υπερβαίνουν τα 31 δις ευρώ. Η Ελλάδα τήρησε το λόγο της ψηφίζοντας το πρόγραμμα. Είμαστε βέβαιοι ότι το ίδιο θα πράξουν και οι εταίροι μας.
Είναι αλήθεια ότι αυτή η οικονομική ενίσχυση θα δώσει νέα δυναμική στο τραπεζικό σύστημα, θα συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος ρευστότητας της αγοράς και, το κυριότερο, θα δημιουργήσει το επιδιωκόμενο περιβάλλον οικονομικής ασφάλειας και βεβαιότητας που συνιστά πάντοτε το σημαντικότερο κριτήριο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Αυτός ήταν άλλωστε και ο πρωταρχικός στόχος του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Η επανάκτηση, δηλαδή, της αξιοπιστίας της Ελλάδας διεθνώς, η αποκατάσταση της εικόνας της εκτός συνόρων. Και αυτό έχει ήδη επιτευχθεί με δουλειά και με επιμονή.
Όλοι πλέον οι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες δηλώνουν ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, ενώ ταυτοχρόνως αναγνωρίζονται οι σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού για την επίτευξη του στόχου της οικονομικής ανάκαμψης.
Γι’ αυτό άλλωστε, στο πρόγραμμα που ψηφίστηκε πριν από δύο ημέρες αλλά και στον προϋπολογισμό δεν περιλαμβάνονται μόνον μέτρα περικοπών μισθών και συντάξεων αλλά και μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές στόχο έχουν τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη δημιουργία προϋποθέσεων για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, ένα διαφορετικό δυναμικό και πολλά υποσχόμενο επενδυτικό κλίμα.
Και όπως είπε ο πρωθυπουργός, από τη Δευτέρα μπαίνει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα ευρέων ιδιωτικοποιήσεων, που η προώθησή του θα συμβάλλει καθοριστικά στην καταπολέμηση της ύφεσης και στη δημιουργία θετικών δεικτών για την οικονομία.
Σε ότι αφορά στον πρωτογενή τομέα, ο προσανατολισμός στην ενίσχυσή του είναι καθοριστικός, καθώς τον θεωρούμε ως τον έναν από τους βασικούς πυλώνες του νέου αναπτυξιακού μοντέλου που επιδιώκουμε να οικοδομήσουμε.
Ο αγροτικός τομέας στη χώρα μας διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να κάνει το άλμα τόσο στην αύξηση της παραγωγικότητας όσο και στην ανατροπή του αρνητικού εμπορικού ισοζυγίου. Η ελληνική γη παράγει προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης που επάξια μπορούν να σταθούν στη διεθνή αγορά.
Το ποσοστό συμμετοχής του παραγόμενου εγχώριου προϊόντος από τον τομέα αυτό, δηλαδή η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία από τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τη δασοκομία, στο συνολικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν παραμένει πάνω από το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. των 27.
Επιπλέον, ο αγροτικός τομέας αποτελεί τη βάση του αγροδιατροφικού τομέα, προμηθεύοντας με πρώτες ύλες τη μεταποιητική βιομηχανία τροφίμων. Ο τομέας Τροφίμων και Ποτών είναι ένας από τους σημαντικότερους βιομηχανικούς κλάδους στη χώρα μας, τόσο σε κύκλο εργασιών όσο και σε προστιθέμενη αξία αλλά και στην απασχόληση.
Η γεωργία, όμως, δεν είναι μόνο παραγωγός τροφίμων, είτε σε πρωτογενές επίπεδο είτε ως πρώτες ύλες για τη βιομηχανία τροφίμων. Πέραν της συνεισφοράς στην επισιτιστική ασφάλεια, στόχο ιδιαίτερα σημαντικό στην εποχή μας, ο χαρακτήρας της είναι πολυεπίπεδος.
Συνδέεται στενά με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, την οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας, τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού, την προστασία του περιβάλλοντος, την αειφόρο πράσινη ανάπτυξη, τον τουρισμό και πολλούς άλλους τομείς.
Προϋπόθεση για την περαιτέρω ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα είναι η δημιουργία συνθηκών επιχειρηματικής λειτουργίας σε ένα υγιές πλαίσιο που προστατεύει από έντονες διακυμάνσεις στην αγορά, ευνοώντας και στηρίζοντας τις επενδυτικές προσπάθειες.
Η αστάθεια των τιμών στα τρόφιμα, η οποία παρατηρείται διεθνώς, σε συνδυασμό με τα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επενδύσεων στη γεωργία, μεγεθύνοντας έτσι το πρόβλημα της επισιτιστικής επάρκειας.
Σε εθνικό επίπεδο, η στρατηγική για την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα τόσο σε παραγωγικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο βασίζεται σε αρχές όπως:
- Η ταυτότητα, δηλαδή επώνυμο και αναγνωρίσιμο προϊόν
- Η ποιότητα, δηλαδή πιστοποίηση και υψηλή προστιθέμενη αξία και
- Η αειφορία, δηλαδή πράσινη ανάπτυξη και βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων.
Ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα, την προσέλκυση επενδύσεων και την αύξηση των εξαγωγών, έχουν η συμβολαιακή γεωργία, η εφοδιαστική αλυσίδα και τα δίκτυα διανομής. Η εύρυθμη λειτουργία όλων αυτών, βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα και μπορεί να αποτελέσει πεδίο γόνιμης επενδυτικής συνεργασίας.
Τομείς που διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο και θα διαδραματίσουν ακόμα σημαντικότερο στο μέλλον αποτελούν η έρευνα, η καινοτομία και η εκπαίδευση, τόσο στη γεωργία όσο και στα τρόφιμα.
Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε μεγαλύτερη προτεραιότητα στους τομείς αυτούς, προκειμένου να εξασφαλιστεί σταθερή παραγωγή και διάθεση αγροτικών προϊόντων και τροφίμων και να αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι της αγοράς αλλά και της κλιματικής αλλαγής, με τη συχνή επικράτηση ακραίων καιρικών φαινομένων.
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, αλλά και σε αυτούς της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, των αρδεύσεων, των υδατοκαλλιεργειών και της παραγωγής πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Είναι τομείς που μπορούν να δώσουν ώθηση στη δημιουργία συνεργασιών, καθώς και επενδυτικών, επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.
Η βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων και ειδικά του νερού, το οποίο είναι σε περιορισμένη προσφορά όχι μόνο στις περισσότερες περιοχές της Μεσογείου αλλά παγκοσμίως, μπορεί να επηρεάσει άμεσα την ανάπτυξη της αγρο-επιχειρηματικότητας.
Η αποτελεσματική χρήση του νερού, είναι απαραίτητη στη γεωργία και μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της ανάπτυξης πιο αποτελεσματικών συστημάτων άρδευσης.
Η βελτίωση των συστημάτων στάγδην άρδευσης, συμπεριλαμβανομένης, για παράδειγμα, της χρήσης ηλεκτρονικών συστημάτων διαχείρισης της άρδευσης, συστημάτων υδρολίπανσης με απευθείας εφαρμογή στις ρίζες των φυτών και υπόγειας στάγδην άρδευσης, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικές επενδύσεις υποδομής για την αύξηση της γης για γεωργική χρήση.
Γνωρίζω ότι, σε μεγάλο βαθμό, η γεωμορφολογία των αραβικών χωρών παρουσιάζει σε πολλά σημεία, ομοιότητες με το γεωγραφικό ανάγλυφο της Ελλάδας. Και μην ξεχνάμε το κοινό μεσογειακό κλίμα.
Τα χαρακτηριστικά αυτά καθιστούν σημαντική την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον αγροδιατροφικό τομέα και τη συνεργασία σε ερευνητικό επίπεδο, ειδικά σήμερα που λόγω των διεθνών οικονομικών συγκυριών η ανάπτυξη στρέφεται, σε μεγάλο βαθμό, στην πρωτογενή παραγωγή ως βάση για την ανάπτυξη του τομέα της μεταποίησης.
Κυρίες και κύριοι,
η Ελλάδα μπαίνει σε ένα δρόμο ανάπτυξης που ανοίγει επενδυτικές ευκαιρίες και δυνατότητες συνεργασίας σε όλο το φάσμα του αγροδιατροφικού τομέα, αμοιβαίως επωφελείς.
Παράλληλα, για τους επενδυτές, η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, μπορεί να αποτελέσει πύλη προς τα Βαλκάνια, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Μαύρη Θάλασσα.
Πρωτοβουλίες, όπως η σημερινή, βοηθούν στην αμοιβαία ανταλλαγή γνώσεων και πληροφοριών για τα οικονομικά, κοινωνικά και θεσμικά δεδομένα και στην αλληλο-ενημέρωση σε τομείς όπου θα μπορούσε να αναπτυχθεί επενδυτική δραστηριότητα. Έτσι διευκολύνεται το επόμενο σημαντικό βήμα της ανάληψης επιχειρηματικών δράσεων που θα είναι επωφελείς και για τις δύο πλευρές.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή».