Ειδήσεις

Μάξιμος: Φράγμα Σκοπιάς και κοίτη Ενιπέα επιβεβλημένα έργα στα Φάρσαλα


«Στην περιοχή σας γίνατε μάρτυρες δύο σοβαρών πλημμυρικών φαινομένων λόγω καταρρακτωδών βροχοπτώσεων, του Ιανού και του Daniel. Η πολιτεία προσέτρεξε για να αποζημιώσει και να διορθώσει, άλλα πιστεύω όχι με τον ρυθμό που απαιτείται για να ανακάμψει η ζωή και οι δραστηριότητές σας άμεσα. Ωστόσο, ευτυχώς, ανάμεσα σε όλα τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, του παρόντος και τις καταστροφές, κατανοήθηκε ότι η πρόληψη και η εναρμόνιση των ανθρώπινων παρεμβάσεων με τους κανόνες που θέτει η ίδια η φύση είναι μακροπρόθεσμα ωφελιμότερη και ότι αυτό είναι το ασφαλέστερο πλάνο για να πορευτούμε στο μέλλον». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε μήνυμά του στον πρόεδρο του Επιμορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μεγάλου Ευυδρίου κ. Νίκο Γούσιο, με αφορμή την εκδήλωση «εγεννήθημεν επιζώντες… το μέλλον των χωριών μετά τον Daniel».

 

Η παραμελημένη σοφία των προγόνων 

Ο Θεσσαλός πολιτικός αναφερόμενος στις καταστροφές επεσήμανε ότι «δυστυχώς, τα φυσικά φαινόμενα και οι επιπτώσεις τους δεν είναι εύκολο να περιοριστούν, παρά την τεχνολογική πρόοδο, ενώ ιστορικά, παρόμοια κατακλυσμιαία γεγονότα αποτέλεσαν λόγο για μεταναστεύσεις πληθυσμών σε άλλες ασφαλέστερες περιοχές. Με την πρόοδο, όμως, στην τεχνολογία, η αλήθεια είναι ότι η σοφία που αποκτήθηκε στο διάβα των αιώνων, όχι μόνο χάθηκε, αλλά σκοπίμως παραμελήθηκε στο βωμό της άκρατης ανάπτυξης. Επιπροσθέτως, η ανθρώπινη παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον (επιχωμάτωση φυσικών ρεμάτων, κατασκευές, αποξηράνσεις λιμνών, ρύπανση, απόβλητα κλπ) δημιούργησε συνθήκες που ευνοούν την αύξηση της συχνότητας των ζημιογόνων αιτίων, αλλά και των αρνητικών επιδράσεων σοβαρών κλιματικών γεγονότων, όπως οι πλημμύρες».

 

Έργα ουσίας και κίνητρα

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «η πολιτεία για να περιορίσει τον κίνδυνο επανάληψης παρόμοιων ζημιών πρέπει να δράσει τάχιστα με κατασκευαστικά έργα ουσίας -για την περιοχή σας το φράγμα της Σκοπιάς και οι παρεμβάσεις στην κοίτη του Ενιπέα- και άρτιο συντονισμό της πολιτικής προστασίας. Όμως, όλα αυτά δεν θα έχουν ουσιαστικό νόημα αν δεν υπάρξει ταυτόχρονα και μια “πολιτική στροφή” για την ενδυνάμωση της επαρχίας, των χωριών μας που αργοπεθαίνουν. Γι αυτό χρειάζονται γενναία κίνητρα για την δημογραφική της ανάταση, καθώς και μεγαλύτερη ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής».

 

Το μερίδιο ευθύνης του πολίτη

Ολοκληρώνοντας ο κυβερνητικός βουλευτής σημείωσε ότι «για όλα αυτά έχουμε μερίδιο ευθύνης και εμείς ως πολίτες. Οφείλουμε να σεβόμαστε τους κανόνες της φύσης και να θέτουμε σε προτεραιότητα με τις αποφάσεις μας και την ψήφο μας το καλό της κοινωνίας και της κοινότητάς μας και όχι το κοντόφθαλμο ατομικό μας συμφέρον. Συγχαρητήρια για την διοργάνωση της ενδιαφέρουσας αυτής εκδήλωσης».

Προηγούμενο άρθρο Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024 Δράσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας
Επόμενο άρθρο Θεσσαλικό Θέατρο: Ακύρωση παραστάσεων