«Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών -για το οποίο θα ήθελα να συγχαρώ την ηγεσία του υπουργείου και πρωτίστως τον υπουργό Θοδωρή Λιβάνιο– είναι βέβαιο ότι εισάγει στη δημόσια διοίκηση αναγκαίες τομές εκσυγχρονισμού, που θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα στη λειτουργία του κράτους, προάγοντας τις αρχές της αξιοκρατίας και της διαφάνειας. Γι’ αυτό και σας καλώ όλους, ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας, να κρίνετε αντικειμενικά το νομοσχέδιο και να το υπερψηφίσετε. Γιατί εντέλει, αυτοί που ωφελούνται είναι οι πολίτες, τους οποίους, εμείς, εδώ, εκπροσωπούμε με την ψήφο μας». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ολοκληρώνοντας την αγόρευσή του επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την επιτάχυνση των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ.
Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ομιλία του επισήμανε ότι «ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στη δεύτερη θητεία της, είναι η συνέχιση του εκσυγχρονισμού του κράτους. Πρόκειται για την υλοποίηση ενός βασικού στόχου για τον οποίο οι πολίτες εναπόθεσαν σε αυτήν τις ελπίδες τους. Εύλογες προσδοκίες, καθώς βασίζονταν, ήδη, σε απτά αποτελέσματα. Όπως είναι η ψηφιακή επανάσταση με πρωτεργάτη τον Κυριάκο Πιερρακάκη, η οποία έχει πρακτικό αντίκρισμα στην καθημερινότητα όλων μας, μέσα από μια πλειάδα εφαρμογών σε όλες σχεδόν τις σχέσεις του κράτους με τον πολίτη».
‘‘Σοφό’’ μέτρο η μοριοδότηση της εντοπιότητας
Ο κυβερνητικός βουλευτής στάθηκε ιδιαίτερα στην «πρόβλεψη για την μοριοδότηση της εντοπιότητας, με σκοπό την εξάλειψη του φαινομένου της υποστελέχωσης των δομών και υπηρεσιών στην ελληνική περιφέρεια. Όλοι γνωρίζουμε το μεγάλο ποσοστό άρνησης επιτυχόντων του ΑΣΕΠ να αποδεχθούν τον διορισμό τους σε διάφορες περιοχές της περιφέρειας, που έχει ως συνέπεια την διαιώνιση κενών θέσεων και, κατ’ επέκταση, την ταλαιπωρία του πολίτη. Γι’ αυτό θα το χαρακτήριζα ως ένα “σοφό” μέτρο. Η ελληνική περιφέρεια περνά μια πρωτοφανή δημογραφική κρίση, λόγω της φυγής των νέων, και της καθίζησης των γεννήσεων. Επομένως, η μοριοδότηση της εντοπιότητας αναμένεται να κρατήσει ανθρώπους στον τόπο τους, να ενισχύσει τις κρατικές υπηρεσίες στην περιφέρεια, ενώ θα λύσει και το πρόβλημα κατοικίας για όσους τοποθετούνται σε περιοχές με έντονο στεγαστικό πρόβλημα και υψηλά ενοίκια».
Συνυπηρέτηση και συνάφεια σπουδών
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε επίσης τη σημασία της ρύθμισης για την απόσπαση «στο πλαίσιο της συνυπηρέτησης συζύγων στρατιωτικών, ενστόλων των σωμάτων ασφαλείας, πληρωμάτων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και κληρικών, που στόχο έχει την προστασία του θεσμού της οικογένειας, τον οποίο οφείλουμε να αναγάγουμε ως έναν από τους κεντρικούς άξονες της πολιτικής μας.
Στη σωστή κατεύθυνση κινείται και η ρύθμιση για την αναγνώριση της συνάφειας των τίτλων σπουδών στις μετατάξεις. Θα δώσει την δυνατότητα στον δημόσιο υπάλληλο να βρεθεί στο αντικείμενο που γνωρίζει καλά, και κατά συνέπεια να προσφέρει από αυτή την θέση περισσότερα. Όλα αυτά, άλλωστε, ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα, και έχουν αποδείξει την αποδοτικότητά τους. Είναι καιρός να εφαρμοστούν και στο δημόσιο».
Οικονομικά κίνητρα σε δημοσίους υπαλλήλους
Επιπλέον, σημείωσε ότι «το μέτρο που ισχύει στον τρόπο λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης στον αναπτυγμένο κόσμο, επιτέλους έρχεται και στην Ελλάδα. Η παροχή οικονομικών κινήτρων για την επίτευξη των στόχων που τίθενται από κάθε υπηρεσία, είναι μια καινοτομία που αναμφίβολα θα ανεβάσει την παραγωγικότητα του δημοσίου. Βεβαίως, χρειάζεται προσοχή, ώστε το μέτρο αυτό να μην υπονομευθεί, αλλά να κατοχυρώσει την αξιοκρατία».
Διεύρυνση μεταγραφών φοιτητών
Τέλος, ο Θεσσαλός πολιτικός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις «παθογένειες που θεραπεύουν και οι τροπολογίες που συνοδεύουν το νομοσχέδιο. Ξεχωρίζω αυτή για τις μεταγραφές φοιτητών, καθώς με την εκτίναξη του κόστους στέγασης έχει γίνει βραχνάς η φοίτηση των παιδιών σε άλλη πόλη από την κατοικία των γονιών. Ιδιαίτερα οι ρυθμίσεις για τα παιδιά τριτέκνων και πολυτέκνων ικανοποιούν ένα χρόνιο αίτημά τους και είναι εμφανές ότι εντάσσονται στα μέτρα για την ενίσχυση της οικογένειας και την αντιμετώπιση του μείζονος εθνικού προβλήματος, του δημογραφικού».