Ειδήσεις

Ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη


Η 14η Νοεμβρίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Η μέρα αυτή αποτελεί τη βασική εκστρατεία σε παγκόσμιο επίπεδο για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης στο πρόβλημα του σακχαρώδη διαβήτη, που σκοπό έχει να υπερτονίσει τη σημασία της πρόληψης και της σωστής διαχείρισης της ασθένειας, παρέχοντας στους ασθενείς τη στήριξη που χρειάζονται για να ζήσουν μια όσο το δυνατόν ποιοτική ζωή.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2024 επικεντρώνεται στο θέμα “Σπάζοντας τα εμπόδια, γεφυρώνοντας τα κενά”, στηρίζοντας τη δέσμευση όλων να μειώσουμε τον κίνδυνο του διαβήτη και να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με διαβήτη έχουν πρόσβαση σε ισότιμη, ολοκληρωμένη, προσιτή και ποιοτική θεραπεία και φροντίδα.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι παγκοσμίως η μεγάλη μάστιγα της εποχής μας, καθώς  ο αριθμός των πασχόντων από αυτόν, του δίνει διαστάσεις επιδημικής νόσου. Η νόσος έχει την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό κόσμο γεγονός που αποτελεί μια σαφή ένδειξη για τη συσχέτιση της με το σύγχρονο τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου  1 και 2 είναι μια χρόνια πάθηση που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει με αποτελεσματικό τρόπο την ινσουλίνη που παράγεται, με αποτέλεσμα να οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα- υπεργλυκαιμία- η οποία χωρίς την κατάλληλη αντιμετώπιση, συσχετίζεται με μακροχρόνιες βλάβες στον οργανισμό, όπως είναι η καρδιαγγειακή νόσος, η διαβητική νεφροπάθεια, νευροπάθεια, η αμφιβληστροειδοπάθεια και άλλες.

Σημαντικά Στοιχεία για τον Σακχαρώδη Διαβήτη:

  • Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι η πιο κοινή μορφή του διαβήτη και συσχετίζεται με τον τρόπο ζωής και τη διατροφή.
  • Περίπου το 50% των ατόμων με διαβήτη δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από τη νόσο, καθώς μπορεί να είναι ασυμπτωματική στην αρχή.
  • Η σωστή διατροφή και η άσκηση μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ατόμων που ζουν με τη νόσο.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια υπόθεση που αφορά όλους, καθώς αγγίζει όχι μόνο τους πάσχοντες, αλλά και τις οικογένειες τους και το κοινωνικό τους περιβάλλον. Αναγνωρίζοντας ότι η αλληλοϋποστήριξη είναι το κλειδί για μια καλύτερη ζωή, φιλοδοξούμε με δράσεις που υλοποιούνται από την επιστημονική κοινότητα των δομών υγείας της 5ης ΥΠΕ, να εμπνεύσουμε και να ενθαρρύνουμε κάθε άνθρωπο να κατανοήσει τη μέγιστη σπουδαιότητα της πρόληψης, αλλά και της σωστής διαχείρισης της νόσου, συμβάλλοντας στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων”.

 

Προηγούμενο άρθρο Δήμος Λαρισαίων: Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε μέχρι 60 δόσεις
Επόμενο άρθρο Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την επέτειο του Πολυτεχνείου