Ειδήσεις

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει στο 15ο Φεστιβάλ ελληνικού μελιού


Στο 15ο Φεστιβάλ ελληνικού μελιού και προϊόντων μέλισσας που θα πραγματοποιηθεί 6-7-8 Δεκεμβρίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου θα συμμετάσχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο περίπτερό της οποίας θα φιλοξενηθούν οι παραγωγοί μελισσοκόμοι που δήλωσαν συμμετοχή.

Το φεστιβάλ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στο πλαίσιο του θα πραγματοποιηθεί έκθεση μελισσοκομικών προϊόντων και εξοπλισμού. Το Φεστιβάλ έχει πλέον καταστεί ο σημαντικότερος θεσμός στον τομέα του ενώ η συμμετοχή έχει ξεπεράσει τους 200.000 επισκέπτες στις τελευταίες διοργανώσεις. Η μεγάλη αυτή γιορτή υπόσχεται τρεις ημέρες γλυκών αναμνήσεων, ατελείωτων απολαύσεων και γνώσης, με μεγάλο πρωταγωνιστή το ελληνικό μέλι! Το Φεστιβάλ, αποτελεί τον τόπο για την σύναψη εμπορικών και επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ των παραγωγών και επιχειρήσεων παραγωγής και διακίνησης μελισσοκομικών προϊόντων και εξοπλισμού.

 

Η στήριξη της Περιφέρειας

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία θα εκπροσωπηθεί από τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Δημήτρη Τσέτσιλα, στηρίζει έμπρακτα τους μελισσοκόμους της περιοχής μέσα από στοχευμένες δράσεις και προγράμματα που ενισχύουν τον τομέα της μελισσοκομίας και συμβάλλουν στην προώθηση των ποιοτικών προϊόντων που παράγουν οι μελισσοκόμοι. Αναγνωρίζοντας την αξία της μελισσοκομίας τόσο για την οικονομία όσο και για το περιβάλλον, η Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρά σε μια σειρά από πρωτοβουλίες που ενδυναμώνουν τους επαγγελματίες του κλάδου και προστατεύουν τη βιώσιμη παραγωγή μελιού και άλλων προϊόντων κυψέλης. Με προγράμματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση και την κατάρτιση, με οικονομικά κίνητρα και επιδοτήσεις για τη βελτίωση του εξοπλισμού και των υποδομών των μελισσοκόμων, όπως η προμήθεια νέων κυψελών, η αγορά σύγχρονων εργαλείων και η ενίσχυση των μεταφορικών δυνατοτήτων τους. Με προγράμματα προώθησης τοπικών προϊόντων, την προστασία και ανάδειξη της τοπικής βιοποικιλότητας, με ερευνητικές δράσεις και προώθηση της καινοτομίας, σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα, δίνεται έμφαση στην έρευνα για την αντιμετώπιση ασθενειών των μελισσών και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Και τέλος με πρόγραμμα Πιστοποίησης Ποιότητας, προωθείται η πιστοποίηση ποιότητας για τα προϊόντα μελιού της Θεσσαλίας, όπως η πιστοποίηση Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Αυτή η πιστοποίηση διασφαλίζει την ποιότητα και αυθεντικότητα του θεσσαλικού μελιού, ενισχύοντας την εμπορική του αξία.

Με αυτές τις πρωτοβουλίες, η Περιφέρεια Θεσσαλίας δείχνει τη δέσμευσή της να στηρίξει τους μελισσοκόμους, συμβάλλοντας όχι μόνο στην οικονομική τους ανάπτυξη αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Μέσω της μελισσοκομίας, η Θεσσαλία διατηρεί ζωντανές τις παραδόσεις της και προωθεί ένα προϊόν με πλούσια γεύση, θρεπτική αξία και οικολογική συνείδηση.

               

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνέδριο ΣΘΕΒ με θέμα: Γέφυρες καινοτομίας: Συνεργασία εκπαίδευσης, έρευνας και επιχειρήσεων για το μέλλον της επαγγελματικής κατάρτισης
Επόμενο άρθρο Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας: Έναρξη διάθεσης του νέου χρηματοδοτικού προϊόντος συμβολαιακή γεωργία και κτηνοτροφία