Αν και θεωρούνται… ντεμοντέ έχουν γίνει η τελευταία μόδα, καθώς στους δύσκολους καιρούς της οικονομικής κρίσης και αποτελούν τη λύση ανάγκης για πολλούς Λαρισαίους που παρακάμπτοντας… ντροπές και δισταγμούς, σπεύδουν να τα προμηθευτούν!
Στις λαϊκές αγορές στις συνοικίες της πόλης, θα μας πουν επαγγελματίες του χώρου, γίνεται πραγματικός «πανικός» και οι πάγκοι αδειάζουν εν… ριπή οφθαλμού. Πρόκειται για τα μεταχειρισμένα ρούχα, ή ρούχα από δεύτερο χέρι τα λεγόμενα και second hand που πουλιούνται κυριολεκτικά με το ζύγι σε υπερβολικά χαμηλές τιμές. Συγκεκριμένα κάποιος μπορεί να βρει μπλούζες από 1 έως δύο ευρώ, παντελόνια από 3 έως 4 ευρώ, παπούτσια με 5 ευρώ κ.λπ. Στις λαϊκές τις Λάρισας πολλοί τα πουλούσαν με το κομμάτι δηλαδή ένα κομμάτι 3 ευρώ, δύο κομμάτια 5 ευρώ… «Γίνεται πραγματικά λαϊκό προσκύνημα, θα μας επισημάνει έμπορος με αποτέλεσμα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα οι πάγκοι να αδειάζουν ενώ πλέον πολλοί που εμπορεύονταν τέτοια ρούχα ξέμειναν από εμπόρευμα και αραίωσαν τώρα τελευταία τις εμφανίσεις τους στις λαϊκές αγορές περιμένοντας τη νέα τους πραμάτεια»!
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ… ΑΛΛΑ
Βέβαια ακόμα στη Λάρισα δεν έχουν εμφανιστεί εμπορικά μαγαζιά πώλησης ρούχων από δεύτερο χέρι, όμως κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν γίνει μόδα από λύση ανάγκης. Έτσι την ώρα που η πλειονότητα των μαγαζιών του κέντρου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη «στενάζει» από την οικονομική κρίση, τα μεταχειρισμένα ρούχα αποκτούν φανατικούς οπαδούς και, με σύμμαχό τους τις χαμηλές τιμές, αυξάνουν τη δυναμική τους.
Μία μπλούζα μπορεί να κοστίζει από 5 έως 20 ευρώ, ένα φόρεμα γνωστού οίκου μόδας από 20 έως 60 ευρώ, ενώ ένα τζιν παντελόνι γνωστής εταιρίας από 15 έως 35 ευρώ. Ακόμη και ρούχα επώνυμων σχεδιαστών μόδας, που για τους περισσότερους έμοιαζαν απλησίαστα, τώρα μπορούν να αποκτηθούν σε πραγματικά προσιτές τιμές. Γενικά, όποιος είναι έξυπνος και έχει φαντασία ψωνίζει από «δεύτερο χέρι». Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες των « second hand » καταστημάτων, οι οποίοι βλέπουν την πελατεία τους να αυξάνεται εξαιτίας της κρίσης. Όπως τονίζουν, τα καταστήματα με μεταχειρισμένα είδη δεν είναι μόδα που εμφανίστηκε πρόσφατα. H φιλοσοφία αυτή είναι ευρέως διαδεδομένη στο εξωτερικό εδώ και πολλά χρόνια. Στην Ελλάδα, τα καταστήματα με ελαφρώς μεταχειρισμένα ρούχα έκαναν την εμφάνισή τους πριν από περίπου μία δεκαετία και, κυρίως, στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Μέχρι πριν από λίγο καιρό τα καταστήματα μεταχειρισμένων ειδών είχαν σταθερούς πελάτες, οι οποίοι τα επέλεγαν, κυρίως, για… στιλ. Πλέον, πολλοί είναι εκείνοι που τα επιλέγουν λόγω τιμής.
Όπως ισχυρίζονται οι ιδιοκτήτες, «πολύς κόσμος απέφευγε την αγορά μεταχειρισμένων ρούχων -άλλοι διότι δεν ένιωθαν άνετα μέσα στα ρούχα κάποιου άλλου, άλλοι γιατί δεν ήθελαν να ψάχνουν μέσα στο τόσο μεγάλο εμπόρευμα, άλλοι γιατί δεν είχαν τη φιλοσοφία της αγοράς « second hand ». Σήμερα πολλοί είναι οι καταναλωτές που, εξαιτίας της χαμηλής τιμής και της ποιότητας των προϊόντων, τα επιλέγουν. Υπάρχει, μάλιστα, και μια μερίδα καταναλωτών, κυρίως οι σταθεροί πελάτες, οι οποίοι διασκεδάζουν ψάχνοντας με τις ώρες και ανασύροντας ρούχα με άποψη που δεν μπορούν να βρουν σε άλλα καταστήματα». Όλα αυτά βέβαια για τα καταστήματα, όμως για τους πάγκους των λαϊκών ουδείς γνωρίζει εάν για αυτά τα ρούχα τηρούνται κάποιες στοιχειώδεις προδιαγραφές, όχι τόσο για την ποιότητα, αλλά για την προστασία της υγείας των καταναλωτών που δεν γνωρίζουν κατά πόσον ή όχι αυτά τα προϊόντα είναι ασφαλή. Κυρίως, έρχονται από τα Βαλκάνια και τη Ρουμανία και τα διακινούν αθίγγανοι και ήδη υπάρχει έντονη ανησυχία στον εμπορικό κόσμο που διαβλέπει ότι με αφορμή την κρίση θα κατακλύσουν ανεξέλεγκτα και την αγορά της Λάρισας με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για τα εμπορικά καταστήματα…
Εφ.Ελευθερία