Συνέντευξη του Βουλευτή Λαρίσης Μάξιμου Χαρακόπουλου


 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε να καλημερίσουμε τον Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο. Καλημέρα κ. Χαρακόπουλε.

 Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας ημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ξεκινήσω πως μεταφράζετε πολιτικά στη Ν.Δ. την ψήφο του καναπέ, την πολύ μεγάλη αποχή δηλαδή, η οποία διευρύνθηκε από την πρώτη, στη δεύτερη Κυριακή.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πρέπει να μας προβληματίσει, θα πρέπει να προβληματίσει το σύνολο του πολιτικού κόσμου, το γεγονός ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας δεν προσήλθαν στις κάλπες τη δεύτερη Κυριακή. Επειδή όμως θα πρέπει να μιλούμε με βάση τα πραγματικά δεδομένα θα ήθελα να κάνω δύο-τρεις παρατηρήσεις. Πρώτον, ότι δεν είναι αυτό το μέγεθος της αποχής, δεν μπορεί να είναι ο εκλογικός κατάλογος 10 εκατ. ψηφοφόροι όταν ο πραγματικός πληθυσμός της χώρας είναι περί τα 11 εκατ. και εξ αυτών άνω του 1 εκατ. είναι μετανάστες οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί λέτε υπάρχει ένα θέμα ξεκαθαρίσματος των καταλόγων. Σ’ αυτό έχετε ένα δίκιο. Μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι σε πολλά σημεία ο κατάλογος τη δεύτερη Κυριακή είχε περισσότερους από ότι την πρώτη. Δηλαδή έλεγε την πρώτη Κυριακή 500 ο κατάλογος, 520 τη δεύτερη Κυριακή, αυτό δεν κατάλαβα πως έγινε και υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πρέπει να τα δούμε. Υπάρχει ένα δεύτερο ζήτημα που έχει να κάνει με την αποχή που ήταν σε απομακρυσμένες περιοχές στο Βόρειο Αιγαίο που μας στοίχισε εμάς τη μη εκλογή του Παύλου Βογιατζή στην Περιφέρεια. Οι μετακινήσεις αντιλαμβάνεστε ότι έχουν κάποιες δαπάνες, ήταν πιο κατανοητή αν θέλετε η αποχή. Αλλά όταν τα ποσοστά αποχής είναι της τάξεως του 70% στο Δήμο της Καλλιθέας, για παράδειγμα στο κέντρο του Λεκανοπεδίου, εκεί πραγματικά είναι πολύ εκκωφαντικό το μήνυμα της αποχής. Θα σας έλεγα ότι μια πρώτη ανάλυση ότι το μήνυμα της αποχής είναι πρωτίστως ένα μήνυμα που απευθύνεται στην κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική, να αλλάξει ρώτα είναι ένα πρώτο βήμα αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής και το στηρίζω βάσιμα στην εξής εμπειρία: Θυμούμαι ότι στις Ευρωεκλογές του 2009 χάσαμε τις εκλογές με μια διαφορά 4,5 μονάδων. Πολλοί τότε κυβερνητικοί παράγοντες του κόμματός μας βολεύονταν ή εφησύχαζαν με μια ανάλυση του τύπου ότι ξέρετε προτίμησαν την παραλία τώρα, θα επανέλθουν στις εθνικές εκλογές για να ψηφίσουν, θα τους πείσουμε μέχρι τότε. Τελικά επανήλθαν σε μεγάλο βαθμό στην εθνική κάλπη αλλά θυμόσαστε ότι αντί να μειωθεί η διαφορά διευρύνθηκε στο δυσθεώρητο ποσοστό των 11 μονάδων. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι εκλογές γίνονται, τα αποτελέσματα βγαίνουν με βάση αυτούς που ψηφίζουν. Το 2009 το ΠΑΣΟΚ πανηγύρισε μια μεγάλη νίκη στις εθνικές εκλογές με τον ίδιο αριθμό ψήφων που είχε λάβει και το 2004 που θεωρήθηκε μεγάλη ήττα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως εκτιμάται το εκλογικό αποτέλεσμα;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να πω κάτι ακόμα. Νομίζω ότι θα πρέπει να προβληματιστεί η κυβέρνηση ιδιαίτερα για την αλλαγή που επέφερε στο σύστημα της εκλογής, με την επαναφορά της επαναληπτικής εκλογής του β΄ γύρου. Νομίζω ότι είναι και ένα μήνυμα αποδοκιμασίας αυτό η μη προσέλευση την δεύτερη Κυριακή. Δεν είναι δυνατόν με το εκλογικό σύστημα που έχουμε να βγαίνει πρωθυπουργός, να βγαίνει κυβέρνηση με ποσοστά κάτω από 40% με 38% ή με 39% και να μην μπορούμε να βγάλουμε Δήμαρχο ή Περιφερειάρχη με το 42% που ίσχυε νωρίτερα. Νομίζω ότι θα πρέπει να το ξανασκεφτεί η κυβέρνηση -είχε πει ο κ. Ραγκούσης ότι θα το ξαναέβλεπε- παρά την ψήφισή του όταν είδε τις τοποθετήσεις ακόμη και βουλευτών του κυβερνητικού κόμματος στη συζήτηση στη Βουλή, ελπίζω μετά την οδυνηρή εμπειρία αυτής της εκλογικής αναμέτρησης να το ξαναδούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνώ μαζί σας σ’ αυτό, συμφωνώ ότι ο β΄ γύρος καμιά φορά λειτουργεί στρεβλά και δεν βοηθά τις τοπικές κοινωνίες, διότι άνθρωποι που έχουν μεγάλο ρεύμα στην τοπική κοινωνία στο βωμό των ισορροπιών και των παιχνιδιών του παρασκηνίου βρίσκονται μακριά από το τιμόνι του Δήμου ή της Περιφέρειας. Θέλω να σταθώ στο συνολικό αποτέλεσμα και να ζητήσω να κάνετε μια ψύχραιμη αποτίμησή του. Νομίζω ότι μέχρι στιγμής ο τρόπος που έχει προσεγγιστεί το εκλογικό αποτέλεσμα από τα κόμματα και τους πολιτικούς έχει ακόμα το φανατισμό της προεκλογικής ημέρας. Θέλω λοιπόν να αποφορτιστούμε.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όσο καταλαγιάζει ο κουρνιαχτός και βλέπουμε τα πραγματικά νούμερα, νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε πιο νηφάλιες προσεγγίσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ακούω λοιπόν, τι βλέπετε για τη Νέα Δημοκρατία από το αποτέλεσμα αυτό;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία βγαίνει πιο δυνατή, πιο ισχυρή από αυτή την εκλογική αναμέτρηση, τα πολιτικά συμπεράσματα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την πρώτη Κυριακή χάσατε 500 χιλιάδες ψήφους, μειώθηκε η ψαλίδα με το ΠΑΣΟΚ αλλά μειώθηκε δια της πτώσεως του ΠΑΣΟΚ όχι δια της ανόδου της Νέας Δημοκρατίας.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είπαμε ότι μας προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός της αποχής αλλά σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα βγαίνουν επί των ψηφισάντων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά και το ποσοστό σας επί των ψηφισάντων είναι χαμηλότερο από το ποσοστό της τελευταίας αναμέτρησης το οποίο ήταν το χαμηλότερο από το 1974.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι το 2009 το ΠΑΣΟΚ κέρδισε με μια πολύ μεγάλη διαφορά με τους ίδιους ψήφους που το 2004 έχασε. Μέλημά μας και προβληματισμός μας είναι να δούμε ποιοι είναι αυτοί που απείχαν και έχω την αίσθηση ότι είναι νέες ηλικιακές ομάδες οι οποίες αποστρέφονται την πολιτική, είναι μεγάλο στοίχημα να τους πείσουμε, είναι μεγάλο στοίχημα να μας ακούσουν πρώτα απ’ όλα για να μπορέσουμε να τους πείσουμε, επ’ αυτού θα επιμείνουμε και νομίζω ότι και το μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά με επιλογές όπως του Βασίλη Κικίλια που δέχθηκε σκληρή κριτική, είναι και ένα μήνυμα ότι θα πρέπει να συμμετέχουν οι νέοι, θα πρέπει να συμμετέχουν στα κοινά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ήταν και η καλύτερη η επιλογή Κικίλια, αυτή ήταν μια επιλογή η οποία οδήγησε στο να χάσετε την Περιφέρεια Αττικής, ενώ όλοι λένε ότι αν είχατε επιλέξει ένα πολιτικό κεντρικό στέλεχος, αυξημένου κύρους και αυξημένης ωριμότητας πιθανότατα θα είχατε κερδίσει χθες.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε ότι με αν δεν γράφετε η ιστορία. Με βάση τα πραγματικά δεδομένα θα σας έλεγα ότι αν συγκρίνουμε το αποτέλεσμα που πέτυχε ο Βασίλης Κικίλιας στην Περιφέρεια Αττικής με τα ποσοστά που είχε η Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές στην Περιφέρεια Αττικής θα δείτε ότι πραγματικά είναι ένας μεγάλος άθλος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή η σύγκριση είναι σωστή για τα ποσοστά του α΄ γύρου. Θέλω να κάνουμε μια συζήτηση όπου θα έχουμε έναν κοινό τόπο, αυτή η σύγκριση μπορεί να γίνει με το ποσοστό του α΄ γύρου και όχι με το ποσοστό του β΄ γύρου και το γνωρίζετε πολύ καλά, γιατί στο β΄ γύρο υπήρχαν μόνο δύο ψηφοδέλτια.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο υποψήφιος που στηρίχτηκε από τη Νέα Δημοκρατία έφτασε στην Περιφέρεια Αττικής σχεδόν στο 48%.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν μου λέτε ότι ήταν καλή η επιλογή Κικίλια, περπατήστε λίγο στο δρόμο, μιλήστε με τα στελέχη του κόμματός σας

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια επιλογή με πολλαπλά μηνύματα και προς το νέο κόσμο, αλλά επιτρέψτε μου να επανέρθω στη συνολική αποτίμηση. Νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία βγαίνει πιο ισχυρή, θυμόσαστε ότι στις εθνικές εκλογές ήμασταν μπροστά μόλις 6 Περιφέρειες που ήταν παραδοσιακά κάστρα της Ν.Δ. και τώρα είμαστε μπροστά στους 33 από τους 54 νομούς, κερδίσαμε 5 Περιφέρειες θα μπορούσαμε να είχαμε κερδίσει και την 6η στο Βόρειο Αιγαίο για μερικές εκατοντάδες ψήφους. Νομίζω ότι σε επίπεδο εντυπώσεων η β΄ Κυριακή δημιουργεί μια εικόνα που μπορεί να θολώνει το μήνυμα που στάλθηκε την α΄ Κυριακή αλλά η νηφάλια και ψύχραιμη ανάλυση δείχνει ότι πραγματικά η Ν.Δ. βγαίνει πιο ισχυρή από αυτή την εκλογική αναμέτρηση και διευρύνει και το ακροατήριό της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διευρύνει το ακροατήριό της τι εννοείτε;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε ότι πάνω από 7 στους 10 συμπολίτες μας διαφωνούν με την προσέγγιση ότι το μνημόνιο ήταν μονόδρομος. Η Ν.Δ. είχε την ευκαιρία καθιστώντας κεντρική τη συζήτηση για το μνημόνιο και το πολιτικό περιεχόμενο που προσέδωσε αυτή την εκλογική αναμέτρηση να διευρύνει το ακροατήριό της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό σημαίνει ότι θα επιμείνετε στους υψηλούς αντιμνημονιακούς τόνους; Ο Πρωθυπουργός σας κάλεσε χθες -και αυτό είναι το πολιτικό ερώτημα της επόμενης ημέρας- σας κάλεσε σε συναίνεση και οι πληροφορίες λένε ότι επιστρέφοντας από τη Σύνοδο Κορυφής στη Λισαβόνα θα καλέσει τον κ. Σαμαρά για να κουβεντιάσει μαζί του. Με τη διάθεση θα προσέλθει ο Πρόεδρος της Ν.Δ., είστε διατεθειμένοι να μπείτε σε μια συζήτηση συμβάλλοντας στην προσπάθεια να βελτιωθούν οι όροι του μνημονίου και να έχουμε μια καλύτερη επόμενη ημέρα;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό έγινε σαφές από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς την ηγεσία της Ν.Δ. Υπάρχει η διάθεση συνεννόησης και συμπαράστασης στα ζητήματα εκείνα τα μεγάλα και τα μείζονα προκειμένου η πατρίδα να βγει μια ώρα αρχύτερα από τη δύσκολη περίοδο στην οποία βρίσκεται σήμερα. Νομίζω όμως ότι τα θετικά μηνύματα και οι κινήσεις καλής θέλησης της Ν.Δ. παρεξηγήθηκαν από την κυβέρνηση και αναφέρομαι στη στάση της με το μπαράζ εξεταστικών επιτροπών και για ζητήματα μάλιστα που υπάρχει και παραγραφή, ή την επιχείρηση ποινικοποίησης πολιτικών αποφάσεων στην οικονομία. Το ζητούμενο είναι το εξής: σε ποια κατεύθυνση ζητά συναίνεση ο πρωθυπουργός; Αν ζητά συναίνεση σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων προφανώς και δεν μπορεί να υπάρξει. Αν ζητά συναίνεση σε αναπτυξιακά μέτρα τότε ναι! Εδώ και καιρό επιμένουμε ότι χρειάζεται μια αναπτυξιακή διάσταση στην πολιτική της κυβέρνησης την οποία στερείται. Η πολιτική της είναι μια πολιτική μονοδιάστατη, φοροεισπρακτική. Βλέπετε ανεβαίνουν οι φορολογικοί συντελεστές και μειώνονται τα έσοδα. Είμαστε πια στο δεύτερο χρόνο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και δεν υπάρχει αναπτυξιακός νόμος. Αν μιλούμε για «μοίρασμα καρεκλών» δεν μας ενδιαφέρει. Αν μιλούμε για μια αλλαγή πορείας τότε ναι. Αν η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα των πολιτών και αυτών που ψήφισαν και αυτών που δεν προσήλθαν και αλλάξει πολιτική βεβαίως είμαστε εδώ να βοηθήσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ θερμά κ. Χαρακόπουλε.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.

Προηγούμενο άρθρο Ευχαριστήριο μήνυμα του δημάρχου Ελασσόνας, Κ. Γιώργου Πασχόπουλου
Επόμενο άρθρο Αστέριος Ροντούλης - ¨Ελεύθεροι Θεσσαλοί¨