Συνάντηση περιφερειάρχη Θεσσαλίας με τον Πρέσβη της Γερμανίας στην Αθήνα


Συνάντηση με τον Πρέσβη της Γερμανίας στην Αθήνα κ. Βόλφγκανγκ-Χέρμαν Ντόλ είχε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στην έδρα της Περιφέρειας. Σκοπός της επίσκεψης, όπως ανέφερε ο κ. Ντόλ είναι η γνωριμία με τις αρχές της Περιφέρειας και η ενημέρωση για τα κυριότερα ζητήματα της περιοχής. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τα θέματα της οικονομίας καθώς ο περιφερειάρχης επεσήμανε την ιδιαίτερα κομβική παρουσία του Γερμανού Πρέσβη και την επιρροή την οποία έχει.

Όπως τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Οι πλούσιες χώρες δεν ζουν εν κενό. Το κόστος της ανισότητας αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη. Να μην λησμονούμε ότι η Ελλάδα στήριζε την γερμανική οικονομία και τον γερμανικό λαό στις δύσκολες στιγμές κατά το παρελθόν. Οι λαοί της Βόρειας Ευρώπης πρέπει να δείξουν σήμερα την αλληλεγγύη τους στον Ευρωπαϊκό Νότο».

Ο περιφερειάρχης ανέφερε ακόμη ότι η ανεργία είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό έγκλημα και δυστυχώς στην Ελλάδα η ανεργία «σπάει κόκαλα». Τα μέτρα σημείωσε, είναι πάρα πολλά. Οι φόροι είναι πολλοί και δεν μπορούν πλέον να αποπληρωθούν. «Οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους» δήλωσε χαρακτηριστικά. Πρέπει να μειωθούν γιατί η κοινωνία δεν αντέχει άλλο. Η δίκαιη φορολόγηση είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε. Η υπερφορολόγηση δεν φέρνει τα ανάλογα φορολογικά έσοδα».

Ο  κ. Κώστας Αγοραστός υπενθύμισε την υποχρέωση της επιστροφής του κατοχικού δανείου, τις αποζημιώσεις κ.α. Υπάρχει οργή και φοβάμαι κοινωνική έκρηξη. Με τα μέτρα αυτά έχει διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός. Η μεσαία τάξη είναι εκείνη που κρατάει όρθια αυτή τη στιγμή την εθνική οικονομία. Αν καταρρεύσει η μεσαία τάξη τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο περιφερειάρχης ενημέρωσε τον γερμανό πρέσβη για τον θεσμό της αιρετής Περιφέρειας, σημειώνοντας ότι «κληθήκαμε να διαχειριστούμε τις τύχες της Θεσσαλίας στην πιο τραγική στιγμή για τη χώρα μετά τον πόλεμο. Καταστρώσαμε ένα σχέδιο και δημιουργήσαμε μια ομάδα με νέους αλλά έμπειρους ανθρώπους. Θέλουμε τη Θεσσαλία να είναι μια θετική δύναμη αλλαγής και δημιουργικής ανατροπής. Ξέρουμε που βρισκόμαστε και που θέλουμε να πάμε και χρησιμοποιούμε τα καλύτερα εργαλεία για να πάμε εκεί. Και αυτό το πετυχαίνουμε την ίδια ώρα που ενώ αυξάνονται οι υποχρεώσεις, μειώθηκε το προσωπικό μας και μειώθηκαν και οι πόροι μας».

Ο περιφερειάρχης επεσήμανε ότι η αιρετή Περιφέρεια στέλνει ένα μήνυμα συνέργειας, συνεργασίας, ταχύτητας προς όλες τις κατευθύνσεις. «Ακολουθούμε μια πολιτική με μετρήσιμα αποτελέσματα. Τα τελευταία 2 χρόνια:

-Μειώσαμε τις λειτουργικές δαπάνες κατά 50% χωρίς να μειώσουμε την ποιότητα και την ποσότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.

-Δεν χρωστάμε, εξοφλούμε άμεσα

-Ξεμπλοκάρουμε έργα

-Απλοποιήσαμε και εξορθολογήσαμε τις διαδικασίες εξοφλώντας 192 επενδυτές από ιδιωτικές επενδύσεις

-Έχουμε 400 έργα σε εξέλιξη στη Θεσσαλία

– Υλοποιούμε στοχευμένα έργα όπως, βελτίωση υποδομών στην υγεία, στα κέντρα υγείας, στα περιφερειακά ιατρεία, στην πρόνοια, στην εκπαίδευση, στην ποσότητα και ποιότητα νερού, αντιπλημμυρικά, στον αγροτικό τομέα (με ύδρευση, άρδευση, εξηλεκτρισμό), στον πολιτισμό, στον τουρισμό.

-Μέσα σε 1,5 χρόνο που διαχειριζόμαστε το ΕΣΠΑ, φέραμε 1,1 δις. ευρώ σε έργα

Και πρέπει να σκεφτούμε ότι όλα αυτά γίνονται σε μια εποχή δύσκολη για τις εργοληπτικές επιχειρήσεις.

– Ξέρουμε σε κάθε περιοχή της Θεσσαλίας τα προβλήματα και πώς να τα αντιμετωπίσουμε.

-Στον τομέα του τουρισμού η Θεσσαλία είναι μια μικρή Ελλάδα. Έχει όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις περιοχές όπως Όλυμπος, νησιά, Πήλιο, Μετέωρα, Λίμνη Πλαστήρα, τα οποία μπορούν να την αναδείξουν ως σημείο αναφοράς στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

– Η Θεσσαλία έχει «δυναμικό» αγροδιατροφικό τομέα

-Αναδεικνύουμε τον Καταδυτικό τουρισμό και μελετάμε τη δημιουργία θεματικού πάρκου στον Όλυμπο, τα Τέμπη και τα Τρίκαλα.

-Εκείνο που χρειάζεται η χώρα είναι ταχύτητα και όχι γραφειοκρατία.

Τέλος ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο ζήτημα των έργων του Αχελώου όπου ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός ζήτησε από τον κ. Ντολ να δει με θετική ματιά και να βοηθήσει να ολοκληρωθεί ένα έργο το οποίο είναι εθνικής σημασίας για τον τόπο. Αφού παρέθεσε την ιστορία του έργου σημείωσε το ιδιαίτερα μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα το οποίο εγκυμονεί αν δεν ολοκληρωθεί το έργο. 70% του έργου είναι ήδη κατασκευασμένο δήλωσε, ενώ οι δυο ηδροηλεκτρικοί σταθμοί μπορούν να παράγουν καθαρή ενέργεια 384 GW στη Μεσοχώρα και 296 GW στη Συκιά. Μάλιστα εάν το έργο ενταχθεί στο ΕΣΠΑ η χώρα μπορεί να πάρει 700 εκατ. ευρώ πόρους που θα αποτελέσουν τόνωση στην εθνική οικονομία.. Αν το έργο δεν προχωρήσει 550.000 στρέμματα θα μείνουν ακαλλιέργητα και 30.000 αγρότες θα χάσουν τη δουλειά τους».

Απ’ την πλευρά του ο Γερμανός Πρέσβης κ. Βόλγγκανγκ Ντολ ευχαρίστησε τον κ. Αγοραστό για την αναλυτική ενημέρωση και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Γερμανία έχει βοηθήσει την Ελλάδα όσο καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη. «Δεν είμαι καιρό στην Ελλάδα καταλαβαίνω όμως ότι πολλά από τα μέτρα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνία. Βλέπω παράλληλα ότι ο κόσμος θέλει να βγει από αυτή την κρίση. Είναι πολλά τα προβλήματα, πολλά τα θέματα, αλλά βλέπω και άτομα που εργάζονται για το κοινό καλό. Μέσω της Tαsκ Force  και της Ελληνογερμανικής συνεργασίας υπάρχουν δίαυλοι των δυο χωρών και συνεργασίες στον τομέα του τουρισμού, των επενδύσεων για την στήριξη της ανταγωνιστικότητας. Γίνονται πολλά πράγματα σε κάθε κατεύθυνση και το 2013 θα πάει καλύτερα. Υπάρχει θετική προοπτική για τις επενδύσεις που θα αποδώσει καρπούς».

Τέλος ο κ Ντολ υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του στη Θεσσαλία του έχει καταστήσει προφανές ότι υπάρχει εμφανής δυναμική Θεσσαλία. Ο κεντροβαρής ρόλος της Θεσσαλίας, το σιδηροδρομικό και το οδικό δίκτυο αναπτύσσουν ιδιαίτερη δυναμική, που μπορεί να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στην περιοχή.

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη του Γερμανού Πρέσβη, κ. Wolfgang Dold
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα περιφερειάρχη Θεσσαλίας