«Μετά τη φυγή καταθέσεων ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες στο εξωτερικό, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για τη φυγή ελληνικών επιχειρήσεων προς το εξωτερικό, αφού μέσα σε τρία χρόνια έφυγαν από τη χώρα μας χίλιες πεντακόσιες επιχειρήσεις κι άλλες εκατόν πενήντα είναι έτοιμες να φύγουν μέχρι τα τέλη αυτού του έτους, ενώ την ίδια στιγμή χιλιάδες επιχειρηματίες είναι έτοιμοι να μεταναστεύσουν, αλλάζοντας την έδρα της επιχείρησής τους», τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. και βουλευτής Λάρισας κ. Αστέριος Ροντούλης, μιλώντας στη Βουλή για την επιτάχυνση της υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων (fast track).
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Ροντούλης μεταξύ άλλων είπε και τα εξής:
«Η ελληνική οικονομία καλείται να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της επιχειρηματικής μετανάστευσης το οποίο κατατρώει ως σαράκι τα σωθικά της, έχοντας οδυνηρότατες συνέπειες, όπως την απώλεια εσόδων για τα κρατικά ταμεία, αλλά και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στη σημερινή τραγική οικονομική συγκυρία.
Οι βασικές αιτίες για τις οποίες μια επιχείρηση φεύγει από τον ελληνικό χώρο και μετακινείται στο εξωτερικό είναι οι εξής:
Πρώτον, έχουμε μπει σε μία υφεσιακή διαδικασία με άμεση συνέπεια την αναζήτηση από τους επιχειρηματίες άλλων τρόπων για την κάλυψη του τζίρου τους. Δεύτερον, υπάρχουν τεράστια, γραφειοκρατικής φύσεως προβλήματα, που, επίσης, διώχνουν τις επιχειρήσεις μας. Τρίτον, ένας επιχειρηματίας μπορεί να πάει στο εξωτερικό, γιατί θέλει να μειώσει το κόστος προσωπικού ή ακόμη για να βρει διαύλους ευκολότερης πρόσβασης στην τραπεζική χρηματοδότηση.
Η κύρια, όμως, αιτία για την φυγή των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και για την ανυπαρξία επενδύσεων είναι, ότι έχουμε υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, είτε πρόκειται για φορολογικούς συντελεστές επί των επιχειρηματικών κερδών είτε πρόκειται για Φ.Π.Α.
Αν κάνουμε μια σύγκριση του τι συμβαίνει στην Ελλάδα και του τι συμβαίνει σε γειτονικές Βαλκανικές χώρες, βλέπουμε ότι αυτές οι χώρες έχουν ένα βασικό συντελεστή Φ.Π.Α., που κυμαίνεται μεταξύ 15%-20%, σε αντιδιαστολή με το 23% που έχουμε στη χώρα μας. Στους συντελεστές επί των επιχειρηματικών κερδών, βλέπουμε ότι στα διανεμόμενα κέρδη η Ελλάδα έχει φορολογικό συντελεστή 40%, ενώ στα αδιανέμητα κέρδη 24%. Την ίδια στιγμή οι γειτονικές μας χώρες έχουν έναν φορολογικό συντελεστή ύψους 10%επί των επιχειρηματικών κερδών.
Πρέπει, λοιπόν, να δοθούν κίνητρα σε μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις ,προκειμένου να μην μετεγκατασταθούν αλλού. Χρειάζεται, λοιπόν, ένα fast track όχι μόνο για τις στρατηγικές επενδύσεις, αλλά και για τις ελληνικές επιχειρήσεις, για να μείνουν, να επιβιώσουν και να επενδύσουν στον ελληνικό χώρο.
Με άλλα λόγια, χρειαζόμαστε έναν επιχειρηματικό πατριωτισμό. Αυτός ο επιχειρηματικός πατριωτισμός είναι για τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, μία βασική συνιστώσα αυτού που ονομάζουμε «οικονομικός πατριωτικός παρεμβατισμός». Μόνο που αυτή η συνιστώσα θα πρέπει να ακολουθείται και από μια άλλη συνιστώσα, τη συνιστώσα του πατριωτικού καταναλωτισμού. Δηλαδή, πρέπει να γίνει συνείδηση στον ελληνικό λαό να καταναλώνει και να εμπιστεύεται ελληνικά προϊόντα και ελληνικές επιχειρήσεις.
Αν προχωρήσουμε σε μία τέτοια κατεύθυνση, τότε θα ξεπεραστούν τα περισσότερα από τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζουμε».