Ταξίδι σε χρόνους και τόπους μεγάλων ανατροπών


Από τα αρώματα της Ανατολής έως τους προσφυγικούς καταυλισμούς της Κοκκινιάς και από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τη Μικρασιατική καταστροφή, το βιβλίο του Θεόδωρου Δεύτου με τίτλο «Σμύρνη Συγγνώμη» που παρουσιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, είναι ένα ταξίδι σε χρόνους και τόπους μεγάλων ανατροπών. Mια διαδρομή στο άγνωστο που ξεκινούν δύο αδέλφια από το Κορδελιό προσπαθώντας να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να φτιάξουν τις δικές τους οικογένειες: ο Πέτρος θα κυνηγήσει το όνειρο στη θάλασσα, ενώ η αδελφή του, Ευτέρπη, θα το αναζητήσει στη Σμύρνη: στη Σμύρνη του πλούτου, του έρωτα, του πολιτισμού και της υψηλής αισθητικής. Στη γοητεία της αρχοντικής πολιτείας με τα ιδιαίτερα χρώματα και τις γεύσεις, με τους ήχους της και τις μυρωδιές της. Στην πόλη όμως όπου και η Ιστορία θα οργανώσει το δικό της σχέδιο, για να κλονίσει για πάντα τη ζωή τους, αλλά και τη ζωή χιλιάδων Ελλήνων της Μικρασίας, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την τραγική φύση της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο Θεόδωρος Δεύτος δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας. Το μυθιστόρημα «Σμύρνη, συγγνώμη», είναι το τρίτο του βιβλίο. Μολονότι έχουν γραφεί πολλά έργα για τη Μικρασιάτικη καταστροφή, εν τούτοις η γραφή του Θ. Δεύτου είναι αισθαντική και έχει την απλότητα της γραμμικής αφήγησης, γεγονός που κάνει πιο ρεαλιστικό το έργο του, δημιουργώντας το ιστορικό τοπίο με το οποίο μας φέρει πιο κοντά στη δραματικότητα της ιστορικής περιόδου με την οποία καταπιάνεται.

Στο μυθιστόρημά του αυτό ο Δεύτος προεκτείνει τα συμβάντα στο κοινωνικό και πολιτικό τοπίο της Σμύρνης, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της ευρύτερης περιοχής και τα πολιτικά δρώμενα της Ευρώπης των ορέξεων, συμφερόντων, ανακατατάξεων και ανατροπών στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα.

Το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Καστανιώτης» παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Συλλόγου Μικρασιατών ν. Λάρισας, από τον εκπαιδευτικό Αργύρη Γιουρούκη το ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Λάρισας κ. Χρήστο Παυλίδη και το φιλόγο, ποιητή και συγγραφέα κ. Σωτήρη Τίτη. Η παρουσίαση πλαισιώθηκε με μουσική και τραγούδια της Μικράς Ασίας από τη παραδοσιακή χορωδία του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νίκαιας ενώ στην εκδήλωση συμμετείχαν μέλη της θεατρικής ομάδας εκπαιδευτικών Λάρισας και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Προηγούμενο άρθρο ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΟ «ΙΡΛΕΝ»
Επόμενο άρθρο Τιμήθηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις