Η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας , το Επαρχείο Ελασσόνας, την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Ελασσόνας και συλλόγους της επαρχίας Ελασσόνας, διοργανώνει την εκδήλωση αφιέρωμα «ΕΛΑΣΣΟΝΑ 1912 – 1940».
Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στα 2 πιο σημαντικά ιστορικά γεγονότα του 20ου αιώνα για την χώρα μας: την απελευθέρωση της μισής Ελλάδας με πρώτη την Ελασσόνα και τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η εκδήλωση είναι δομημένη σε 3 πράξεις: την απελευθέρωση της πόλης και την ενσωμάτωση της πόλης στον ελληνικό ιστό, τη διάρκεια του μεσοπολέμου και την κοινωνικοπολιτιστική ζωή των κατοίκων της πόλης και τέλος την κήρυξη του Ελληνο – ιταλικού πολέμου.
Η απελευθέρωση της πόλης βρίσκει την Ελασσόνα με το Βαρόσι, ελληνικό μαχαλά και ανατολικά του ποταμού τον τούρκικο μαχαλά με μερικές οικογένειες Ελλήνων στη βόρεια πλευρά. Αμέσως μετά αρχίζει η κάθοδος των νέων κατοίκων στην Ελασσόνα, από το Λιβάδι, τη Σαμαρίνα, τον Κοκκινοπλό και από όλα σχεδόν τα χωριά της επαρχίας. Μαζί τους κουβάλησαν τα τραγούδια τους, τους χορούς τους, τις συνήθειες τους που θα μας παρουσιάσουν και στη εκδήλωση. Η άφιξη των Ελλήνων του Πόντου θα δώσει μια άλλη πνοή στην επαρχία και θα βοηθήσουν και αυτοί με όλες τους τις δυνάμεις στην ανάπτυξη της περιοχής.
Η διάρκεια του μεσοπολέμου περιγράφεται μέσα από μουσικά και ιστορικά δεδομένα και από την μπελ – επόκ εποχή (ένα κίνημα που έφθασε λίγο καθυστερημένα στην πόλη).
Τέλος η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την κήρυξη του ελληνοιταλικού πολέμου και την αποδοχή της από τους Ελασσονίτες που γλεντούσαν ακόμα τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου.
Την εκδήλωση υποστηρίζουν : η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας, το Επαρχείο Ελασσόνας, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ελασσόνας, και ομάδες συλλόγων που μπόρεσαν να ανταποκριθούν και να εκπροσωπηθούν στο κάλεσμα της Λαογραφικής – Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας.