Εξειδικεύεται το σχέδιο προσπελασιμότητας ΑμεΑ σε δημόσια κτίρια


  Σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των υποδομών τους, ώστε να είναι προσβάσιμα από άτομα με αναπηρία  εμφανίζουν τα δημόσια κτίρια της  Θεσσαλίας. Παράλληλα, τόσο η εφαρμογή του «Προγράμματος Προσβασιμότητας στους Δήμους» του Υπουργείου Εσωτερικών, όσο και ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας και η δυνατότητα υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, δημιουργούν  ευνοϊκό περιβάλλον και τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να προχωρήσουν σημαντικές παρεμβάσεις σε  ότι αφορά στην βελτίωση της καθημερινότητας  των ΑμεΑ.

 Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια της δεύτερης ανοιχτής δημόσιας διαβούλευσης, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την παρουσίαση μελέτης με θέμα την «Εξέταση Συνθηκών Προσπελασιμότητας Ατόμων με Αναπηρία στα Δημόσια Κτίρια και σε Κτίρια Υπηρεσιών Καθημερινού Ενδιαφέροντος».

Όραμα της Περιφέρειας είναι  «έστω κι ένας πολίτης με αναπηρία αν επισκεφτεί δημόσιο κτίριο της Θεσσαλίας, πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να εξυπηρετηθεί αυτόνομα»  και  βασικός στόχος η εξασφάλιση της δυνατότητας άμεσης προσπελασιμότητας και αυτόνομης κίνησης στα  άτομα με  κινητικά προβλήματα, τυφλότητα, προβλήματα ακοής κ.α.

Σύμφωνα με την μελετήτρια εταιρία, οι παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν  θα πρέπει να επικεντρώνουν σε 4 ειδικούς στόχους: την  αναβάθμιση των υπαρχουσών και την κατασκευή νέων υποδομών, την  ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, την  ανάπτυξη ενός απαραίτητου συστήματος διαχρονικής παρακολούθησης, ελέγχου και αξιολόγησης των δράσεων και τέλος τη δικτύωση, ανάπτυξη συνεργασιών και  εφαρμογή των καλών εθνικών και διεθνών πρακτικών.

Οι μελετητές παρουσίασαν τέλος και ένα ενδεικτικό κόστος  των προτεινόμενων παρεμβάσεων. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις τους, αυτό  κυμαίνεται γύρω στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ για  παρεμβάσεις σε 822  υποδομές εκπαίδευσης και περίπου στα 1,5 εκατομμύρια ευρώ για παρεμβάσεις σε άλλα δημόσια κτίρια εκ των οποίων 110 αυτοδιοικητικές μονάδες καθώς και  Νοσοκομεία, ΙΚΑ, ΚΕΠ, ΟΑΕΔ, Κέντρα Υγείας και Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας.

Θα ακολουθήσει περαιτέρω εξειδίκευση ενώ χρήσιμες ήταν  οι παρατηρήσεις των παρισταμένων, που θα  ληφθούν υπ όψη για την οριστικοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του οικονομικού αντικειμένου των παρεμβάσεων που θα απαιτηθούν.

Προηγούμενο άρθρο Γιορτή Τσίπουρου στον Τύρναβο
Επόμενο άρθρο Συνεργασία Γ.Γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας με τον κ. Α. Παπατόλια