Συνέντευξη του Βουλευτή Λαρίσης Μάξιμου Χαρακόπουλου


 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή έχουμε τον Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, καλό μεσημέρι κ. Χαρακόπουλε.

 Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλό μεσημέρι, για τα περί πολυκατοικίας που λέγατε, νομίζω ότι αυτή η θεωρία είναι ξεπερασμένη. Θα έλεγα ότι έχουμε τρεις πόλους στο πολιτικό σκηνικό τώρα πια. Την κυβέρνηση και τη συμμαχία των προθύμων που συστεγάζονται σε έναν πόλο, όσους συμφωνούν με την ακολουθούμενη μνημονική πολιτική…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιους εννοείτε, πείτε μας συγκεκριμένα.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς, όσους ψήφισαν το μνημόνιο και σπεύδουν να στηρίξουν την κυβερνητική πολιτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε τους με το όνομά τους.

 ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη, το κόμμα της κ. Μπακογιάννη. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν όσοι διαφωνούν με το μνημόνιο αλλά δεν έχουν εναλλακτική πρόταση για την έξοδο της χώρας από την κρίση μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής οικογένειας οι δυνάμεις της Αριστεράς. Και υπάρχει η πρόταση της Ν.Δ., που προτείνει μια εναλλακτική στρατηγική για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ελάτε να τα δούμε τώρα πιο αναλυτικά τα πράγματα, αυτή είναι μια καταγραφή που κάνετε κατά τη γνώμη σας και πράγματι μπορεί κανείς να πει ότι έχει τη λογική της. Όμως θα σας έλεγα άσχετα με το αν εσείς πιστεύετε ότι το κόμμα το καινούργιο της κ. Μπακογιάννη βρίσκεται στην πλευρά αυτών που στηρίζουν το μνημόνιο και εσείς στην πλευρά αυτών που δεν το στηρίζουν. Γιατί και εδώ υπάρχει ένας ενδοιασμός στο ότι δεν το στηρίζετε είναι προφανές ότι το στηρίζετε το έχετε δηλώσει επανειλημμένα, σέβεστε τις υπογραφές του κράτους, απλώς προτείνετε και κάποιες άλλες…

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βλέπετε πια και μέσα στην κυβέρνηση διατυπώνονται ενστάσεις από υπουργούς. Κορυφαίοι υπουργοί αρθρογραφούν σε κυριακάτικες εφημερίδες και μιλούν για δοσολογία φαρμάκου που σκοτώνει την οικονομία…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την κ. Κατσέλη εννοείτε;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί σε αδιέξοδο, εμείς προτείνουμε μια άλλη πολιτική…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέσα στο μνημόνιο. Σας το είπα αυτό για να διαφοροποιήσω λίγο τη διάκριση που κάνετε στους υπέρ και στους κατά του μνημονίου.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να δούμε το θέμα που αφορά το κόμμα σας, γιατί άσχετα με το τι υποστηρίζει ο καθένας αυτή τη στιγμή δεν θα έλεγα ότι είναι ευχάριστο να βρίσκεστε στη θέση να σας φεύγει κάθε μέρα ένας βουλευτής.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπε κανείς ότι είναι ευχάριστο αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι προφανές για να φεύγουν έτσι κάποιοι βουλευτές σας δεν τους πείθετε εσείς με την πολιτική που ακολουθείτε.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Στάη, όπως θυμάστε η Ν.Δ. πριν ένα χρόνο έχασε τις εκλογές με μεγάλη διαφορά. Προχώρησε λοιπόν σε μια αλλαγή σελίδας στο κόμμα με εκλογή μέσα από μια πρωτόγνωρη διαδικασία ανοιχτή, δημοκρατική μιας νέας ηγεσίας. Η κ. Μπακογιάννη -θυμόσαστε τότε- είπε ότι θα παραμείνει απλός στρατιώτης, στην πορεία φαίνεται ότι εζήλωσε δόξα στρατηγού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαφώνησε μαζί σας και σε κάποιες πολιτικές θέσεις, όπως αυτή του πως στηρίζει το μνημόνιο και τη ψήφισή του στη Βουλή, αυτή ήταν η κεντρική της διαφωνία.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βρέθηκε εκτός Νέας Δημοκρατίας, διαφωνώντας με αυτήν την κορυφαία επιλογή, η οποία δικαιώνεται από τα πράγματα. Σήμερα πάνω από 7 στους 10 πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η πολιτική του μνημονίου δεν ήταν μονόδρομος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα δούμε τώρα πως δικαιώνονται γιατί μην σας το επαναλάβω ότι μες στο μνημόνιο είστε και εσείς, απλώς κάνετε κάποιες άλλες προτάσεις που ακόμα δεν ξέρουμε αν θα μπορούσαν να είναι εφικτές.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς διατυπώσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αν δηλαδή θα τις δεχότανε και οι δανειστές μας, εκεί είναι το θέμα μας.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Διατυπώσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση από τις 7 Ιουλίου. Βλέπετε ότι και οι συγγραφείς του μνημονίου, όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και από πλευράς τρόικα πέφτουν έξω στις προβλέψεις τους. Άλλες ήταν οι προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό, άλλες ήταν οι προβλέψεις τους για τα έσοδα, βλέπετε ότι το σχέδιο αυτό δεν βγαίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει μια κινητικότητα ρευστότητας, αυτό είναι αλήθεια.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Χρειάζεται μια άλλη πολιτική και εμείς επ’ αυτού έχουμε καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως το βλέπετε εσείς, γιατί άσχετα με το που πάνε οι δυνάμεις αυτές το θέμα είναι ότι στο χώρο στον οποίο κινήστε εσείς υπάρχει και το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη από τη μια πλευρά, υπάρχει και το κόμμα της κ. Μπακογιάννη από την άλλη πλευρά. Γιατί δεν είναι μόνο το μνημόνιο οι πολιτικές θέσεις που έχουν τα κόμματα αυτά και εσείς είναι και άλλα στοιχεία που έχετε ως πολιτικές. Είσαστε σε έναν ευρύτερο χώρο, το θέμα είναι εάν σ’ αυτή τη φάση βλέπετε με αυτές τις διαρροές και μ’ αυτές τις δύο πλευρές οι οποίες σας έχουν βάλει στη μέση, θεωρείτε πως μπορείτε να έχετε μια εναλλακτική αυτοδύναμης κυβερνητικής λύσης πια ή σας τρώνε ζωτικό χώρο;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μεσοπρόθεσμα η Νέα Δημοκρατία θα βγει ενισχυμένη. Γιατί όσο υπάρχουν φωνές εκ διαμέτρου αντίθετες με τη κεντρική άποψη του κόμματος, φωνές που θολώνουν το μήνυμα, δημιουργούνται προσχώματα, εμπόδια στην πορεία της Νέας Δημοκρατίας για την εξουσία. Η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη, πολυσυλλεκτική, πλουραλιστική παράταξη που βρίσκεται σε μια ανοδική πορεία, όπως φάνηκε από τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης που είχαμε πρόσφατα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι η μια πλευρά του νομίσματος γιατί η άλλη πλευρά λέει ότι χάσατε 500 χιλιάδες ψηφοφόρους από τις εθνικές εκλογές, ο καθένας το διαβάζει όπως θέλει.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα αποτελέσματα βγαίνουν επί των ψηφισάντων. Το 2009, το ΠΑΣΟΚ πανηγύρισε για μια μεγάλη νίκη με τον ίδιο αριθμό ψηφοφόρων που είχε λάβει το 2004 και είχε ηττηθεί κατά κράτος. Επομένως, όλα είναι σχετικά. Το ζήτημα, βεβαίως, της αποχής μας απασχολεί πάρα πολύ και εξάγουμε και εμείς τα συμπεράσματά μας και τα μηνύματα που στείλανε οι πολίτες και προς τη Νέα Δημοκρατία αλλά και στο σύνολο του πολιτικού κόσμου. Όλοι συνειδητοποιούν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται αυτή την ώρα σε μια δεινή θέση, το είδατε με τις διαπραγματεύσεις για την τρίτη δόση του δανείου. Οι κυβερνητικές θέσεις όλες διαψεύδονται. Υπάρχουν ακόμα και υπουργοί που ουσιαστικά υιοθετούν την κριτική της Νέας Δημοκρατίας. Σ’ αυτό λοιπόν το βαρύ κλίμα, η κυβέρνηση αναζητεί εναγωνίως συμμάχους στη «λεγεώνα των προθύμων». Απεργάζονται σενάρια για να στηριχτεί η αποτυχημένη αυτή πολιτική της κυβέρνησης σε «δεκανίκια».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιοι τα απεργάζονται αυτά τα σενάρια;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα βλέπετε καθημερινά να γράφονται, πρόθυμοι εμφανίζονται να στηρίξουνε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά κινούνται στη σφαίρα του ασαφούς, δεν έχουμε δει κάποια συγκεκριμένη κίνηση στηρίξεων και συνεργασιών σε επί μέρους θέματα

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είδατε στην υπερψήφιση του μνημονίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι μια άλλη ιστορία έχει περάσει αυτό.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακόμη και χθες ο βουλευτής που ανεξαρτητοποιήθηκε μιλά για στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής, αξίωσε το …παράδοξο: η αντιπολίτευση να στηρίξει την κυβερνητική πολιτική, μια πολιτική που τεκμηριωμένα αποδεικνύει η ΝΔ ότι είναι αδιέξοδη…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν το είπε έτσι ακριβώς. Είπε ότι αυτό που αρνήθηκε ο κ. Παπανδρέου στον Κώστα Καραμανλή το 2009 το αρνείται και τώρα η Νέα Δημοκρατία σε μια κρίσιμη συγκυρία στην κυβέρνηση.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν έχετε παρακολουθήσει τον ένα χρόνο με την νέα της ηγεσία, τη συμπεριφορά της ΝΔ εντός και εκτός Βουλής, θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι συναίνεσε σε μια σειρά από νομοσχέδια. Πάνω από τα μισά νομοσχέδια τα ψηφίσαμε, ειπαμε ναι σε διαρθρωτικές αλλαγές. Άλλοι έβγαιναν στο δρόμο και υποκινούσαν την αντίδραση των πολιτών σε ηπιότερες μεταρρυθμίσεις, όπως το ασφαλιστικό. Δεν ήμασταν εμείς αυτοί που υπονομεύαμε επενδύσεις όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ με την Cosco…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι εντάξει είναι άλλη συγκυρία τώρα.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεύουμε ότι αυτή η πολιτική που ακολουθείται είναι αδιέξοδη. Μια πολιτική μόνο με φόρους, μόνο με εισπρακτικά μέτρα είναι αδιέξοδη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή είναι μια συζήτηση που έχει ανοίξει σε όλα τα επίπεδα και σαφέστατα ήταν προβληματισμός όλων. Θέλω να σας ρωτήσω αν είστε διατεθειμένοι αφού έχετε ξεκινήσει όπως λέτε τη συναίνεση σε επί μέρους θέματα, τα οποία κρίνετε ότι πρέπει να στηριχτούν στην κρίσιμη αυτή φάση, εάν θα συνεχίσετε σε μια τέτοια συναινετική διαδικασία.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το παράδοξο είναι ότι έχουν περάσει δύο εβδομάδες από τη δήλωση του Πρωθυπουργού το βράδυ των εκλογών περί συναίνεσης και συνεννόησης με τις πολιτικές δυνάμεις και δεν υπάρχει κάποια έμπρακτη εκδήλωση αυτής της πρόθεσης. Δεν έχει αναληφθεί καμία πρωτοβουλία μέχρι τώρα. Μιλάει για συνεννόηση ο Πρωθυπουργός όταν δεν μπορούν να συνεννοηθούν οι υπουργοί του μεταξύ τους, όταν ο ένας υπουργός διαφωνεί δημόσια με την ακολουθούμενη πολιτική του άλλου…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε πάλι πίσω στο κόμμα της κ. Μπακογιάννη. Εσείς ζητάτε πίσω τις έδρες αυτών που φεύγουν από τη Νέα Δημοκρατία έτσι; Και έχει μια λογική. Χθες ο κ. Κοντογιάννης ο βουλευτής που χθες ανεξαρτητοποιήθηκε είπε ότι εγώ γιατί να δώσω την έδρα αυτή, ανήκει στον κ. Σαμαρά; Αν ανήκει σε κάποιον ανήκει στον κ. Καραμανλή ο οποίος με έβαλε στον συνδυασμό και ανήκει και στον λαό της Ηλείας που με εξέλεξε, υπάρχουν πολλές εκδοχές βλέπετε.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι βουλευτές, οι οποίοι ανεξαρτητοποιούνται ή επιδιώκουν τη διαγραφή τους εξελέγησαν με τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας, δεν εξελέγησαν ως ανεξάρτητοι ή μέλη του κόμματος της κ. Μπακογιάννη. Οφείλουν στον κόσμο που τους επέλεξε να παραιτηθούν από την έδρα, που ο ελληνικός λαός την έδωσε στη Νέα Δημοκρατία. Αλλιώς θα σας έλεγα ότι αλλοιώνουν την πολιτική έκφραση του εκλογικού σώματος. Η κ. Μπακογιάννη μιλάει για το νέο. Θα σας έλεγα ότι το νέο δεν εκφράζεται με πολιτικά ανήθικες συμπεριφορές που παραπέμπουν στο χθες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε ότι ήταν πολιτικά ανήθικη η συμπεριφορά αυτή της ίδρυσης του κόμματός της;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το κόμμα της έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για ποιά συμπεριφορά  λέτε ότι είναι πολιτικά ανήθικο;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η συμπεριφορά τού να κρατάνε οι αποχωρούντες βουλευτές τις έδρες που ο ελληνικός λαός έδωσε στη Νέα Δημοκρατία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή μιλήσατε για πολύ κρίσιμες στιγμές που περνάει η χώρα και έτσι είναι και το ξέρουμε όλοι μας και για την ανάγκη συναινέσεων ο κύριος Καρατζαφέρης, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, χτες μιλούσε στις ειδήσεις του ALTER και είπε «μα γιατί ο κ. Σαμαράς δεν μας μιλάει εμάς, πως θα συνεννοηθούμε;» Και μάλιστα τον κάλεσε να φάνε και στην Πεντέλη, έτσι όπως κάνει συνήθως ο κ. Καρατζαφέρης. Αλλά το ότι δεν μιλάτε μεταξύ σας, είναι ένα θέμα. Για ποιο λόγο πράγματι;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς απευθυνόμαστε στην ελληνική κοινωνία. Δεν πιστεύουμε σε συνάξεις και σε δείπνα. Εμείς πιστεύουμε σε μια πολιτική που γίνεται στο φως της ημέρας. Ότι έχουμε να πούμε, το λέμε δημόσια στον ελληνικό λαό από το πλέον επίσημο βήμα, που είναι το βήμα της Βουλής, κ. Στάη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Χαρακόπουλε.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά. Καλημέρα.

Προηγούμενο άρθρο Συνεργασία Γ.Γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας με τον κ. Α. Παπατόλια
Επόμενο άρθρο Μάξιμος για απάντηση Σκανδαλίδη για πρασινο Σκουλήκι