Υποβαθμίζεται η λειτουργία των σχολείων


 «Ο Δήμος Λαρισαίων το 2010 για τα σχολεία επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών με 1.521.566,82 ευρώ. Το 2009 είχε επιχορηγηθεί με 2.865.433,73 ευρώ, ήτοι 43% μειωμένο το ποσοστό το 2010», υπογράμμισαν μιλώντας στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής κ. Γ. Λαμπρούλης και οι εκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ.κ. Β. Ζωγράφος και Ε. Ούντρια επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

 «Λόγω της υποχρηματοδότησης των σχολικών μονάδων διαπιστώνεται δυσλειτουργία στα σχολεία μ’ αποτέλεσμα να είναι απλήρωτοι λογαριασμοί στον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, την ΕΠΑ Θεσσαλίας και να απειλούνται με διακοπή στο ηλεκτρικό ρεύμα,το φυσικό αέριο, να διαμαρτύρονται οι προμηθευτές (γραφική ύλη, είδη καθαριότητας κ.λπ.).

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έφερε για ψήφιση στη Βουλή το νέο Προϋπολογισμό του 2011, με μείωση ρεκόρ στις δαπάνες για την Παιδεία, για πρώτη φορά κάτω από το 3% του ΑΕΠ, τη μεγαλύτερη μείωση τα τελευταία 35 χρόνια.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει τις δαπάνες του Υπουργείου Παιδείας στο 2,96% του ΑΕΠ και σε αυτές περιλαμβάνονται και οι δαπάνες της κατάρτισης (διά βίου μάθηση), της γενικής Γραμματείας Έρευνας και της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων. Στην ουσία αν αφαιρέσουμε τις δαπάνες, που δεν αφορούν στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα στις τρεις βαθμίδες του, το ποσοστό για την παιδεία που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός είναι 2,75%. Έχουμε μείωση δαπανών και σε απόλυτες τιμές, εκτός από τη μείωση του ποσοστού. Για το 2010 είχαν προϋπολογιστεί 7,8 δισ. ευρώ, μειώθηκαν με το Μνημόνιο και το Πρόγραμμα Σταθερότητας στα 6,9 δισ. ευρώ αλλά θα δοθούν 6,478 δισ. ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού. Για το 2011 προβλέπονται μόλις 6,283 δισ. Ευρώ, μείωση κατά 1,5 δισ. ευρώ, μείωση 20% σε απόλυτες τιμές.

Όλα τα παραπάνω φανερώνουν ξεκάθαρα πού οδηγούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου την Παιδεία και το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Την οδηγούν στην υποβάθμιση τη συρρίκνωση και στον εξαναγκασμό των γονέων να πληρώνουν ανταποδοτικά αν θέλουν ανοιχτά σχολεία και τα παιδιά τους να παίρνουν υποβαθμισμένη, στοιχειώδη μόρφωση. Επιδιώκουν η λαϊκή οικογένεια να συρρικνώσει κι άλλο το εισόδημά της πληρώνοντας για να λειτουργήσουν τα δημόσια (υποτίθεται) από εδώ και πέρα σχολεία. Και από την άλλη επιχειρηματικά συμφέροντα θα επεμβαίνουν και στο πρόγραμμα αφού θα είναι χορηγοί με το αζημίωτο εκμεταλλευόμενοι την κινητή και ακίνητη περιουσία των σχολικών μονάδων.

Από 1/1/2011 με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και τη μετατροπή τη Τ.Α. σε διοίκηση, προβλέπεται μεταφορά αρμοδιοτήτων στους «Καλλικρατικούς» πλέον Δήμους. Μεταξύ των άλλων η ανέγερση, η συντήρηση, η λειτουργικές δαπάνες των σχολείων σε πρώτη φάση, χωρίς τη μεταφορά των ανάλογων πόρων.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» προεκλογικά επισήμανε στους δημότες πως τα χειρότερα είναι μπροστά και πως νέα βάρη θα τους περιμένουν στην εκπαίδευση αυτή τη φορά πρωτόγνωρα.

Οι κ. Τζανακούλης και Σάπκας υπόσχονταν και έταζαν τα πάντα αρκεί να βρεθούν στην καρέκλα του δημάρχου. Δεν μίλησαν με τη γλώσσα της αλήθειας στους δημότες. Προσπάθησαν δημαγωγώντας να τους υφαρπάξουν την ψήφο κρύβοντας τη ζοφερή εικόνα που έρχεται. Δεσμεύθηκαν πως δεν θα επιβαρύνουν τα ήδη επιβαρημένα εισοδήματα των δημοτών. Ήδη οι δημότες πληρώνουν στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, στον Αθλητικό Οργανισμό, στο Ωδείο, στο μπαλέτο κ.λπ.

Πριν περάσουν δέκα ημέρες από τις εκλογές η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας διαπιστώνει μόνο τα αδιέξοδα, διά στόματος προέδρου.

Εμείς ως «Λαϊκή Συσπείρωση» έγκαιρα είπαμε την αλήθεια στους δημότες. Από τη θέση που μας έταξαν με την ψήφο τους, θα αγωνιστούμε, θα οργανώσουμε την πάλη με τους συλλόγους γονέων και τα ταξικά συνδικάτα για να μην επιβάλλει νέα χαράτσια η δημοτική αρχή, με αφορμή όσα προβλέπει ο «Καλλικράτης» τον οποίο υπερψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κρύβοντας τον αντιλαϊκό του χαρακτήρα.

Ο κ. Τζανακούλης και Σάπκας συμφωνούν με το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο του «Καλλικράτη» για αυτό τον ψήφισαν και φυσικά από τη θέση που τους έταξε ο Λαρισαϊκός λαός θα τον εφαρμόσουν απαρέγκλιτα. Αποδέχονται την πολιτική του Μνημονίου, τον νέων φόρων, της λιτότητας, των απολύσεων που επιβάλλει η Ε.Ε. και εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συναινούν η ΝΔ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Τέλος δεν πρόκειται να πάρουν καμία πρωτοβουλία οργάνωσης και αντίστασης του λαού της πόλης στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσεων στα οξυμμένα προβλήματα που του ταλανίζουν. Μόνο θα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα και θα αλληλοκατηγορούνται ανέξοδα και αδιάφορα για την πόλη».

Προηγούμενο άρθρο Κατάληψη του αθλητικού γυμνασίου
Επόμενο άρθρο Σχόλιο Ηρ. Διώτη για το “σπάσιμο” της κατάληψης στη Δ.Ο.Υ. Τυρνάβου