Βρέχει νερό, αλλά όχι χρήματα για την Κάρλα


   Το εξοργιστικό και ταυτόχρονα οξύμωρο φαινόμενο από την μία να καταστρέφονται καλλιέργειες από τις βροχοπτώσεις και από την άλλη να χάνονται στη θάλασσα εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ελλείψει βασικών έργων υποδομής επαναλαμβάνεται και φέτος στη θεσσαλία, καθώς το πολυδιαφημιζόμενο έργο του αντλιοστασίου της Κάρλας, στον κόμβο Συκουρίου, το οποίο είναι μεν έτοιμο, αλλά δεν λειτουργεί ακόμη.

 Οι εκλογές ανήκουν στο παρελθόν, στην προεκλογική περίοδο ακούστηκαν πολλές δεσμεύσεις για την ολοκλήρωση και αξιοποίηση του αντλιοστασίου της Κάρλας, που θα συνδέσει τον Πηνειό με την ομώνυμη λίμνη και για το αλληλένδετο φράγμα της Γυρτώνης, τα οποία κόλλησαν, ελλείψει πιστώσεων.

Οι τελευταίες βροχοπτώσεις συντηρούν το θέμα στην επικαιρότητα και επιβάλλουν την άμεση κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων, νεοεκλεγμένων και εκπροσώπων τοπικών φορέων για να ολοκληρωθούν επιτέλους τα σημαντικά αυτά περιβαλλοντικά έργα για τη Θεσσαλία.

Το αντλιοστάσιο της Κάρλας έχει ολοκληρωθεί από κατασκευαστικής άποψης το καλοκαίρι του 2009, αλλά άγνωστο γιατί δεν έχει παραδοθεί από τον εργολάβο στην ΕΥΔΕ Κάρλας, που είναι ο Φορέας Διαχείρισης. Ακόμη και να ξεπεραστούν τα οικονομικά προβλήματα, θα πρέπει ο Ενιαίος Φορέας να στελεχωθεί με προσωπικό, διαδικασία επίσης δύσκολη και γραφειοκρατική. Θα πρέπει να προσληφθούν φύλακες για το έργο, στον κόμβο Συκουρίου, αλλά και στην τοποθεσία «Πέτρα», στην Κάρλα, όπου θα πέφτει το νερό του Πηνειού , αλλά και προσωπικό που θα ελέγχει την ομαλή διέλευση του νερού μέσα από το αποστραγγιστικό δίκτυο του ΤΟΕΒ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί.

Το αντλιοστάσιο με τα συνωδά έργα θα έχουν τη δυνατότητα διοχέτευσης νερού στον Πηνειό σε ποσότητες 14 κυβικών το δευτερόλεπτο. Θα δουλεύει το χειμώνα και θα στέλνει νερό στα κανάλια που θα το διοχετεύουν στην Κάρλα. Για να γεμίσει νωρίτερα η λίμνη αλλά και για να υπάρχει σταθερή παροχή, είναι απαραίτητος ο καθαρισμός των καναλιών. Αυτό το έκανε η Νομαρχία. Τώρα με την κατάργηση της, ποιος θα το αναλάβει;

Υπό εξέταση βρίσκεται μία ακόμη πρόταση: Να τροφοδοτηθεί η Κάρλα απευθείας από το Φράγμα Γυρτώνης, με διώρυγα που μπορεί να κατασκευαστεί και να εκμεταλλευθεί τη βαρύτητα, άρα χωρίς άντληση που θα απαιτούσε μεγάλο κόστος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Πηνειού κ. Γιώργο Λαδόπουλο «η συνεργασία του Οργανισμού με την ΕΥΔΕ Κάρλας δεν είναι η καλύτερη. Πέρυσι τους επιτρέψαμε να χαλάσουν τα φράγματα, για την καλύτερη ροή του νερού στο υπόλοιπο δίκτυο, αλλά δεν τα ξαναέφτιαξαν, όπως ήταν υποχρεωμένοι. Δυστυχώς τα 13 κάθετα μόνιμα φράγματα που είχε δημοπρατήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν προχωράνε και θα ξαναχρησιμοποιήσουμε τα φράγματα με αμμοχάλικο, μόνο που φέτος δεν θα επιτρέψουμε να τα γκρεμίσουν. Ίσως η συνεργασία με τον Φορέα να ήταν καλύτερη, αν μετείχε στο Δ.Σ. εκπρόσωπος του ΤΟΕΒ».

Δυστυχώς το αρδευτικό πρόβλημα της Θεσσαλίας θα μας απασχολήσει για πολύ καιρό. Ακόμη και να ξεμπλοκάρει το αντλιοστάσιο της Κάρλας, υπάρχει η κωλυσιεργία με το φράγμα της Γυρτώνης, το οποίο έχει ολοκληρωθεί κατά 95% και απομένουν άλλες δύο εργολαβίες. Σε ένα έργο, όπου έχουν δαπανηθεί 26 εκατ. ευρώ, η έλλειψη άλλων 4 εκατ. ευρώ μπλοκάρουν το έργο. Αναζητούνται 1,2 εκατ. ευρώ για το αρδευτικό κομμάτι και 2,7 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των πρανών στην κοίτη του Πηνειού.

Αν σε κάποιους φαντάζουν πολλά τα λεφτά, να σημειωθεί πως χωρίς αυτά τα έργα, 100 εκατ. κυβικά μέτρα νερού οδηγήθηκαν στη θάλασσα το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου. Χωρίς το αντλιοστάσιο της Κάρλας και το φράγμα της Γυρτώνης, η λίμνη Κάρλα δεν πρόκειται να φέρει το επιθυμητό νερό στα χωράφια. Και όσο η πίεση των τοπικών φορέων ακολουθεί τα βήματα της χελώνας, τόσο η τύχη αυτών θα είναι ανάλογη με τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων.

Προηγούμενο άρθρο «Η πατρότητα είναι το ίδιο σημαντική με τη μητρότητα»
Επόμενο άρθρο Πανευρωπαϊκό βραβείο για τις πεταλούδες