«Στους δρόμους όλοι για να πάρουν μέρος μαζικά με κάθε τρόπο και μέσο»


 Προσκλητήριο στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους, στους μικρούς ψαράδες, στους εργάτες γης Έλληνες και μετανάστες να πάρουν μαζικά μέρος με κάθε τρόπο και μέσο, με τα αγροτικά τους μηχανήματα στις απεργιακές συγκεντρώσεις- συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 15 Δεκέμβρη απηύθυναν, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο «Μετροπόλ», τα μέλη της Γραμματείας ΠΑΣΥ Λάρισας. 

Πιο συγκεκριμένα οι κ. Ρίζος Μαρούδας, Σταμάτης Τάκης αναφέρθηκαν στα αιτήματα των αγροτών, άφησαν αιχμές κατά των πολιτικών κομμάτων που υπερασπίζονται την ΚΑΠ και κατά των ηγεσιών των τριτοβάθμιων συνεταιρισμών.

Σύμφωνα με τους δύο αγροτοσυνδικαλιστές «τις τελευταίες δεκαετίες η αγροτιά της χώρας μας ανέπτυξε μαζικούς και μαχητικούς αγώνες εναλλάσσοντας όλες τις μορφές πάλης. Αυτοί οι αγώνες στράφηκαν ενάντια στις πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) ξεκλήριζαν τους μικρούς και μεγάλωναν τους μεγαλοαγρότες. Σήμερα, στο όνομα της κρίσης, η επίθεση της κυβέρνησης στο ήδη φτωχό εισόδημα της μικρής αγροτιάς γίνεται πιο βίαιη και πιο αρπαχτική. Ό,τι άφησαν στη μέση επιχειρούν τώρα, με τις πολιτικές του μνημόνιου και της τρόικας να το αποτελειώσουν. Όλα τα μέτρα, είτε του επικαιροποιημένου μνημόνιου, είτε των προτάσεων της ΚΟΜΙΣΙΟΝ, για την αναθεώρηση της ΚΑΠ περιόδου 2013-2020 σ’ ένα στοχεύουν: Στο πώς θα διώξουν μια ώρα αρχύτερα τους εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους από το χωράφι και την παραγωγή, παραδίδοντάς την ως λάφυρο στα χέρια των μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα.

Κανένα όφελος δεν θα έχει ο εργαζόμενος και ο λαός συνολικότερα από μια τέτοια μετεξέλιξη της αγροτικής οικονομίας. Αντίθετα αυτό θα φέρει νέα δεινά σε βάρος συνολικότερα του λαού. Η μονοπώληση της γης και παραγωγής από λίγους μεγαλοαγρότες και άλλα επιχειρηματικά μεγαλοσυμφέροντα θα σημάνει σοβαρότατο κίνδυνο για τη διατροφική ασφάλεια του λαού μας και ταυτόχρονα ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη από την ακρίβεια που θα επιβάλλουν σ’ αυτά τα είδη διατροφής και ένδυσης. Τα διατροφικά σκάνδαλα τύπου «τρελών αγελάδων» θα γίνουν ο κανόνας και όχι η εξαίρεση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ποιότητα ζωής του λαού μας. Να γιατί ο αγώνας για το τι αγροτική παραγωγή θα έχουμε, δεν αφορά μόνο στους αγροτοκτηνοτρόφους, αλλά συνολικά στους εργαζόμενους μια και αυτοί καταναλώνουν αυτά τα προϊόντα. Η συγκρότηση ενός ενιαίου πανίσχυρου πολιτικοκοινωνικού λαϊκού μετώπου από εργάτες- αγρότες-αυτοαπασχολούμενους- σπουδαστές- γυναίκες είναι ο μόνος δρόμος που ανοίγει προοπτική για ριζικές ανατροπές στο επίπεδο της εξουσίας. Ως ΠΑΣΥ σ’ αυτό τον δρόμο καλούμε τη μικρομεσαία αγροτιά να πορευτούμε κάνοντας στην άκρη τις ξεπουλημένες αγροτοσυνδικαλιστικές ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ-της ΓΕΣΑΣΕ της ΣΥΔΑΣΕ των αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που λειτουργούν ως πέμπτη φάλαγγα μέσα στο αγροτικό κίνημα. Μια ισχυρή απάντηση της μικρομεσαίας αγροτιάς σ’ αυτή την κατεύθυνση μπορεί να δοθεί με τη μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις που γίνονται πανελλαδικά από κοινού με το ΠΑΜΕ- την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ το ΜΑΣ την ΟΓΕ.

Πέρα από το γενικότερο πλαίσιο πάλης της ΠΑΣΥ παλεύουμε για μέτρα άμεσης ανακούφισης και προοπτικής, για ανατροπή του μνημόνιου και κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Αρνούμαστε να πληρώσουμε τα βάρη της κρίσης και το χρέος που δημιούργησαν τα μονοπώλια και με την κρατική χρηματοδότησή τους».

ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζος Μαρούδας αναφέρθηκε στα αιτήματα των αγροτών, που είναι τα παρακάτω:

– Απαγόρευση με νόμο κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ, με διαγραφή χρεών από τους τόκους και πάγωμα πληρωμών για όσο διαρκεί η κρίση.

– Αρνούμαστε να πληρώσουμε πρόστιμα και τέλη για άδειες γεωτρήσεων. Πάγωμα οποιασδήποτε αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

–  Πολιτική μείωσης του κόστους για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής και απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε στη χώρα μας, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις ΕΕ και ΠΟΕ.

– Όχι στη συγχώνευση-ιδιωτικοποίηση ΑΤΕ-Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Στήριξη του συνεταιριστικού χαρακτήρα και της παραγωγής των μεταποιητικών μονάδων

– Κάλυψη των ελλειμμάτων και χρηματοδότηση του ΟΓΑ κατά τα 2/3 από το κράτος και 1/3 από τον ασφαλισμένο. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Κατώτατη σύνταξη στα 1.120 ευρώ. Επίδομα τοκετού από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις αγρότισσες, που να αντιστοιχεί σε 4μηνη άδεια με βάση το βασικό μισθό. Να χορηγείται σύνταξη χηρείας στους αγρότες και στις αγρότισσες.

– ΕΛΓΑ, αποκλειστικά κρατικός φορέας, με πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους, κάλυψη ελλειμμάτων του από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αποζημίωση για τους βαμβακοπαραγωγούς μέσω ΕΛΓΑ για το πράσινο-ρόδινο σκουλήκι και τις βροχοπτώσεις.

– Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα.

– Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και την κτηνοτροφική παραγωγή. Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής.

– Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και καμιά παρακράτηση στις επιδοτήσεις.

– Κρατικό Φορέα Κατασκευών για την εκτέλεση βασικών αγροτικών και γενικότερα δημόσιων έργων υποδομής (αρδευτικά και στραγγιστικά έργα, ενέργεια, σχολεία, νοσοκομεία).

– Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

– Καμιά αύξηση στην τιμή του ψωμιού. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα αγροτικά εφόδια, μηχανήματα, ενέργεια. Αύξηση της φορολογίας στα μεγάλα εισοδήματα στο 45%.

– Δημόσια και δωρεάν επιστημονική στήριξη για τη γεωργική και την κτηνοτροφική παραγωγή.

– Να σταματήσουν οι ποινικές διώξεις σε αγρότες-αγωνιστές που συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις

– Ενίσχυση των στεγαστικών προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), περιλαμβάνοντας και τους νέους μικρομεσαίους αγρότες – κτηνοτρόφους.

– Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με την πλήρη κάλυψη και υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν παροχές σε υγεία, παιδεία, πρόνοια, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς.

Και οι Αγιώτες

στο συλλαλητήριο

Σε αγροτική σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών της επαρχίας Αγιάς, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στην Αγιά, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Καλούμε τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους εργάτες γης, να πάρουν μαζικά μέρος με κάθε τρόπο και μέσο με τα αγροτικά τους μηχανήματα στις κοινές απεργιακές συγκεντρώσεις – συλλαλητήρια την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου στη Λάρισα. Η μαζική συμμετοχή της μικρομεσαίας αγροτιάς στις απεργιακές συγκεντρώσεις πανελλαδικά μαζί με το ΠΑΜΕ – ΠΑΣΥ – ΠΑΣΕΒΕ θα συμβάλλει στη συγκρότηση ενός ενιαίου πανίσχυρου πολιτικο – κοινωνικού μετώπου που αποτελεί τον μοναδικό δρόμο προοπτικής για ριζικές ανατροπές. Παλεύουμε για μέτρα άμεσης ανακούφισης, για ανατροπή του μνημονίου και κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

Προηγούμενο άρθρο ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΑΛΛΑΞ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ
Επόμενο άρθρο Εξυπηρέτηση του πολίτη από... απόσταση!