Αντίο στη Νομαρχία Λάρισας


 «Η Νομαρχία Λάρισας υπήρξε διαχρονικά η «μάνα» του Νομού, το κυρίαρχο Διοικητικό του Κέντρο, η έκφραση του λαού και των πολιτών του προς το Κέντρο».

Με αυτά τα λόγια και μέσα σε ένα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα ο τελευταίος νομάρχης Λάρισας κ. Λουκάς Κατσαρός, έγραψε τους «τίτλους τέλους» ενός πολύχρονου θεσμού στην πανηγυρική εκδήλωση για τον αποχαιρετισμό της Νομαρχίας που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο παρουσία πλήθους κόσμου.

 Από κοινού με τον έτερο αιρετό νομάρχη κ. Γιάννη Φλώρο, με τον οποίο «μοιράστηκαν» από δύο τετραετίες στο τιμόνι του νομού, ο κ. Κατσαρός μίλησε για το «τέλος εποχής» ενός θεσμού που προσέφερε σε καιρούς δύσκολους τα μέγιστα στην περιοχή μας, ενώ στη συνέχεια προχώρησε σε απολογισμό του Νομαρχιακού Έργου.

Η εκδήλωση, που έφερε τον τίτλο «Νομαρχία Λάρισας: 128 χρόνια ιστορίας. Αποχαιρετώντας το θεσμό», διοργανώθηκε από τη Νομαρχιακή Αρχή Λάρισας που ολοκληρώνει στις 31 Δεκεμβρίου την οκταετή της θητεία και ήταν αφιερωμένη στο θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που, αφού συνέβαλε τα μέγιστα στην τοπική ανάπτυξη, ήρθε η ώρα να αλλάξει πρόσωπο και να δώσει τη σκυτάλη σε νέες διοικητικές δομές, αυτές των αιρετών Περιφερειών, σύμφωνα με το σχέδιο «Καλλικράτης».

Ουσιαστικά, η εκδήλωση είχε εορταστικό και συμβολικό χαρακτήρα, αφού τιμήθηκαν οι άνθρωποι που εργάστηκαν για τη λειτουργία του θεσμού όλα αυτά τα χρόνια και του έδωσαν υπόσταση και νόημα.

Κάνοντας μία αποτίμηση του έργου που πραγματοποιήθηκε επί της θητείας του στο νομό Λάρισας, ο κ. Κατσαρός τόνισε χαρακτηριστικά: «Η οκταετία 2003-2010 υπήρξε μία πολύ σημαντική περίοδος στη διάρκεια της οποίας ο νομός Λάρισας γνώρισε μεγάλη αναπτυξιακή άνθιση τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Ειδικότερα, ο Ν. Λάρισας τα χρόνια αυτά χάρη στη συμβολή της Νομαρχίας Λάρισας:

* Προχώρησε αποφασιστικά τις μεγάλες υποδομές στους τομείς των οδικών έργων, της αγροτικής οικονομίας, της σχολικής στέγης, της υγείας, του τουρισμού, της βιομηχανίας κ.α., λύνοντας προβλήματα και θεραπεύοντας παθογένειες δεκαετιών.

* Έγινε ο πρώτος νομός σε όλη τη χώρα σε απορρόφηση ενισχύσεων στον αγροτικό τομέα, με ευρωπαϊκά προγράμματα που απέφεραν στους αγρότες και την οικονομία του νομού πάνω από 170 εκατ. ευρώ στην 5ετία. Τα Προγράμματα αυτά καλλιέργησαν μια νέα παραγωγική αντίληψη στον αγροτικό τομέα και ιδιαίτερα στις νέες γενιές των αγροτών και απορρύπαναν από χημικά λιπάσματα πάνω από 600.000 στρέμματα.

* Βελτίωσε το επίπεδο της ζωής και της καθημερινότητας, με συνεχή εκσυγχρονισμό, με προστασία του περιβάλλοντος, με κοινωνική αλληλεγγύη, με δράσεις και υποδομές για τον πολιτισμό και την παράδοσή του.

Το έργο αυτό, που αναγνωρίστηκε απ΄ όλους σαν πρωτοποριακό, δεν ήλθε βέβαια τυχαία. Ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας όλων των δυνάμεων του νομού.

Από τη Νομαρχία Λάρισας και τα στελέχη της δόθηκε μεγάλος αγώνας γι΄αυτό. Όλοι μας δώσαμε την ψυχή μας για να ξεπεράσουμε αντιξοότητες, δυσκολίες και εμπόδια που πάντα μας έθετε ένα δυσκίνητο και αναποτελεσματικό Κράτος, ιδιαίτερα στον τομέα της εξασφάλισης πόρων για έργα.

Πετύχαμε γιατί βάλαμε όλοι μαζί το συμφέρον του τόπου μας και των ανθρώπων του πάνω απ΄ όλα και διεκδικήσαμε πολλά σε όλα τα μέτωπα.

Η Νομαρχία Λάρισας ήταν όλα αυτά τα χρόνια η Νομαρχία της συνεχούς δράσης, της ευθύνης και του αποτελέσματος.

Ως νομάρχης Λάρισας αισθάνομαι να σας ευχαριστήσω όλους θερμά. Νιώθω ικανοποιημένος και έχω ήσυχη τη συνείδησή μου γιατί όλα αυτά τα χρόνια μοχθήσαμε, καταθέσαμε την ψυχή μας για το καλό του νομού και αφήνουμε μία Νομαρχία νοικοκυρεμένη οικονομικά.

Η συνεργασία μας με δημάρχους, φορείς, αρχές, Εκκλησία, αλλά και κυρίως με τους απλούς πολίτες ήταν άριστη. Η πόρτα του νομάρχη ήταν πάντα ανοιχτή σε όλους.

Λειτουργήσαμε και εργαστήκαμε σε ένα κλίμα συναίνεσης και ομόνοιας. Λάθη και παραλείψεις αναμφίβολα υπήρξαν, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι μόνον η απραξία δεν γεννά λάθη.

Συγκρουστήκαμε ηχηρά με την εκάστοτε Κεντρική Εξουσία, ανάλογα με το τι επέτασσε το συμφέρον του τόπου μας.

Ήμασταν αυτοδιοικητικοί από την αρχή μέχρι το τέλος και το ταξίδι άξιζε τον κόπο…

Η χώρα μας περνάει σίγουρα μία πολύ δύσκολη περίοδο, αλλά πιστεύουμε ότι δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις και τις υποδομές ώστε ο νομός μας να αντέξει και να καταφέρει να βρεθεί και πάλι μετά το πέρας της κρίσης σε αναπτυξιακή πορεία.

Στη νέα περίοδο που ανοίγει με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, εύχομαι ο Νομός Λάρισας να παραμείνει ενωμένος, να συνεχίσει να αγωνίζεται με πίστη και ελπίδα και μέσα από τις νέες περιφερειακές δομές, να διεκδικήσει ένα ακόμη καλύτερο αύριο».

Ο κ. Κατσαρός έκλεισε την ομιλία του με τη φράση «Για μένα το ταξίδι συνεχίζεται…», ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον κ. Φλώρο που τον «εξόπλισε» με την πείρα του, τον λαό του νομού, τους συνεργάτες και φίλους, τις τοπικές αρχές αλλά και όλους όσοι τον στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια στο δύσκολο έργο που είχε να επιτελέσει.

Στην ομιλία του, ο… Νέστορας της πολιτικής, όπως χαρακτηριστικά τον αποκάλεσε ο κ. Κατσαρός, κ. Γιάννης Φλώρος κατέθεσε τη δική του εμπειρία για το πως λειτούργησε ο θεσμός της αιρετής Νομαρχίας, όντας στα πρώτα του βήματα. «Η αιρετή Νομαρχία λειτούργησε σαν φραγμός απέναντι στην κρατική διοίκηση. Γιατί άλλωστε Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτό που λέει και η ίδια η λέξη από μόνη της: να διοικείται η τοπική κοινωνία από μόνη της. Με τις εκλογές της 16ης Οκτωβρίου του 1994 καθιερώθηκε μία από τις μεγαλύτερες διοικητικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν ποτέ στο ελληνικό Κράτος, δηλαδή η Αιρετή Τοπική Αυτοδιοίκηση β΄ βαθμού. Έτσι, για πρώτη φορά η Περιφέρεια αποκτά τον δικό της αυτοδύναμο ρόλο, με πολύ περιορισμένες βέβαια αρμοδιότητες, αφού το κεντρικό κράτος, όντας υπερσυγκεντρωτικό, αρνείται και φοβάται να παραχωρήσει μέρος των αρμοδιοτήτων του», τόνισε ο κ. Φλώρος, ο οποίος στο τέλος της ομιλίας του ευχαρίστησε τον κ. Κατσαρό για την εποικοδομητική συνεργασία την οποία είχαν, αλλά και τη συμβολή του στην επίλυση των προβλημάτων του νομού.

Ο δημοσιογράφος κ. Αχιλλέας Τραγούδας αναφέρθηκε στην ομιλία του στην ιστορία της Νομαρχίας Λάρισας από το 1882 έως σήμερα, αλλά και στους διατελέσαντες νομάρχες.

Πιο συγκεκριμένα, κάνοντας μία ιστορική αναδρομή στο θεσμό, ανέλυσε διεξοδικά το πως φθάσαμε από έναν νομάρχη του… τότε, χωρίς αρμοδιότητες και πόρους, σε έναν νομάρχη που «μπορεί», έχει πόρους και παράγει ουσιαστικό έργο. «Μέχρι το 1994 οι Νομαρχίες αποτελούσαν διοικητική προέκταση του Κράτους, ωστόσο η σημαντική αλλαγή που γίνεται με την καθιέρωση των αιρετών Νομαρχιών λαμβάνει ουσιαστικό και άμεσο χαρακτήρα. Οι Ν.Α. απέβησαν σε σύντομο χρονικό διάστημα δημιουργικές και ωφέλιμες για τις τοπικές κοινωνίες».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και η κ. Ευαγγελία Λιακούλη, ως η μακροβιότερη νομαρχιακή σύμβουλος, η οποία εξήρε το έργο τόσο του κ. Φλώρου, όσο και του κ. Κατσαρού, με τον οποίο τόνισε ότι «υπήρξε θαυμάσια συνεργασία και ακόμη και μέσα από τις διαφωνίες εκφραζόταν πάντα η ίδια αγωνία για το όφελος του νομού».

Αξίζει να σημειωθεί πως στην εκδήλωση παρέστησαν ο νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, η νέα αντιπεριφερειάρχης Λάρισας (και αντινομάρχης) κ. Ρένα Καραλαριώτου, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κ. Τζανακούλης, οι αντινομάρχες κ. Χρ. Σιδερόπουλος, Κ. Καλομπάτσιος, Αντ. Δραμαλιώτης, Ν. Κουτσογιάννης, Κ. Σπανούλης, ο Γ.Γ. της Νομαρχίας κ. Β. Ντόκος, η έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, οι πρώην νομάρχες Γ. Τράντος και Μ. Τζιαστούδης, οι αντιδήμαρχοι κ. Κ. Μέγας, Κ. Σαμουρέλης, ο Διοικητής του Γ.Ν.Λ. κ. Κ. Καραμπάτσας, οι ειδικοί σύμβουλοι του νομάρχη κ. Κ. Γκούμας και Βάσω Φώλια, η εκδότης – διευθυντής της «Ε» κ. Δανάη Δημητρακοπούλου, πολλοί νυν και παλαιοί νομαρχιακοί σύμβουλοι (από το 1994 έως και σήμερα), καθώς είναι οι άνθρωποι που εργάστηκαν με όρεξη και μεράκι για την επιτυχία του θεσμού και διευθυντές υπηρεσιών της Νομαρχίας.

Επίσης, παρευρέθηκαν οι πολίτες του Νομού που είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν άμεσα για ένα θεσμό που μπορεί μεν να κλείνει τον κύκλο του αλλά σίγουρα προσέφερε πολλά στην τοπική κοινωνία, τιμώντας με την παρουσία τους έναν θεσμό με διαχρονική προσφορά στο Ν. Λάρισας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΚΕ

Στο μεταξύ με αφορμή τη συγκεκριμένη εκδήλωση η ΝΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Για την αποκατάσταση της αλήθειας και σε σχέση με την πανηγυρική εκδήλωση του περασμένου Σαββάτου 18/12/2010 που έγινε από τη Νομαρχία Λάρισας για να τιμήσουν και βραβεύσουν όσους διετέλεσαν νομάρχες και νομαρχιακοί σύμβουλοι κατά το παρελθόν, θέλουμε να κάνουμε το παρακάτω σχόλιο:

Κανένας πρώην ή νυν νομαρχιακός σύμβουλος Ν. Λάρισας που στηρίχτηκε από το ΚΚΕ δεν παραβρέθηκε, αν και καλέστηκαν, σ’ αυτή την πανηγυρική εκδήλωση κι αυτό γιατί:

-Μια εκδήλωση βράβευσης οποιουδήποτε σε σχέση με τη δραστηριότητά του ( είτε πολιτικού, είτε επιστήμονα, είτε κοινωνικού παράγοντα) σημαίνει και επιβράβευση αυτής της δραστηριότητας και αναγνώριση της προσφοράς του. Τότε μόνο θα είχε νόημα μια τέτοια εκδήλωση, διαφορετικά θα ήταν εκδήλωση κενή περιεχομένου.

Σ’ αυτή την περίπτωση κάθε τρίτος δικαιολογημένα θα αναρωτιόνταν: τι νόημα έχει μια τέτοια βράβευση;

Στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου η πολιτική αντιπαράθεση αντικειμενικά εκφράζει διαφορετικά ταξικά συμφέροντα με τα οποία συντάσσεται και υπηρετεί η κάθε πολιτική δύναμη. Σε ότι αφορά την πολιτική μας δραστηριότητα, τη δράση του ΚΚΕ, κριτήριό μας ήταν και είναι τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων αγροτών και γενικότερα των εργαζομένων απέναντι σε αυτούς που ζουν από την εκμετάλλευσή τους, το μεγάλο κεφάλαιο.

Επομένως το ζήτημα της δικαίωσης της στάσης της κάθε πολιτικής δύναμης κρίνεται μέσα στη ζωή και δεν αντιμετωπίζεται με εκδηλώσεις βράβευσης.

Προηγούμενο άρθρο Ηρ. Διώτη: “Η Αριστερά δεν μπαίνει στο κάδρο της συναίνεσης”
Επόμενο άρθρο Ροντούλης Αστέριος: «Το εργασιακό μέλλον των ΕΠ.ΟΠ.»