To K.E.E. “Δήμητρα” μέριμνα για την εκπαίδευση των Ευπαθών κοινωνικών ομάδων


 Το Κέντρο Ενημέρωσης & Επιμόρφωσης «ΔΗΜΗΤΡΑ», συμμετέχει ενεργά στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα EQLearn-“Κατάρτιση για την απόκτηση των 8 βασικών ικανοτήτων σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς” (Learning for Equality and Empowerment-Learning for ALL). Η φιλοσοφία του προγράμματος αφορά στην ενδυνάμωση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων που θα επιτρέπουν στον κάτοχό τους να ανταποκρίνεται ισότιμα και επιτυχημένα σε κάθε νέα κοινωνική και επαγγελματική πρόκληση. Στόχος του είναι να βελτιώσει τα ήδη υπάρχοντα μέσα και να αναπτύξει νέα εργαλεία και καινοτόμες μεθόδους εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης προκειμένου να υποστηριχτούν οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας. Τα αποτελέσματά του προγράμματος αναμένεται να λειτουργήσουν ευεργετικά στην απασχολησιμότητα.

 Το EQLEARN αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος Δια Βίου Μάθησης Leonardo Da Vinci – Μεταφορά Καινοτομίας. Αναπτύσσει μια ολοκληρωμένη λύση σε σχέση με την κατάρτιση στις οκτώ βασικές ικανότητες που καθορίζονται από το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς (ERF) που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2006. Οι βασικές ικανότητες αφορούν σε γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις στις οποίες θα πρέπει να εκπαιδεύονται στη διάρκεια της ζωής τους όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες προκειμένου να ανταποκρίνονται με επιτυχία στις ραγδαίες κοινωνικές, οικονομικές και τεχνολογικές αλλαγές, στα πλαίσια μιας συνεκτικής δημοκρατικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς (ERF), οι βασικές ικανότητες είναι: 

  • 1. Επικοινωνία στη μητρική γλώσσα
  • 2. Επικοινωνία στις ξένες γλώσσες
  • 3. Μαθηματική ικανότητα και βασικές ικανότητες στην επιστήμη και την τεχνολογία
  • 4. Ψηφιακή ικανότητα
  • 5. Μεταγνωστικές ικανότητες
  • 6. Κοινωνικές ικανότητες και ικανότητες που σχετίζονται με την ιδιότητα του πολίτη
  • 7. Αίσθημα πρωτοβουλίας και επιχειρηματικότητας
  • 8. Πολιτισμική γνώση και έκφραση

Στις αρχές του 2011 πρόκειται να δημιουργηθεί στην Ελλάδα τμήμα κατάρτισης για άνεργες γυναίκες, υπό την οργάνωση του Κ.Ε.Ε. «ΔΗΜΗΤΡΑ». Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ συμμετέχουν, πέραν του Κ.Ε.Ε. «Δήμητρα», οργανισμοί από την Κύπρο, την Αυστρία, και τη Σλοβακία.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με την εταιρία «ΔΗΜΗΤΡΑ» ΚΕΕ ΑΕ, κ. Αναστασοπούλου Βάσω,  Παλαιολόγου 19 Λάρισα, τηλ. 2410 554026, anastasopoulou@dimitra.gr,  https://www.dimitra.gr/       

Προηγούμενο άρθρο Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του 6ου Λυκείου στη συνοικία της Νεάπολης
Επόμενο άρθρο Τον βασικό στόχο του παρουσίασε ο Κώστας Αγοραστός στην ορκωμοσία του περιφερειακού συμβουλίου