Μάξιμος: Οι άμεσες ενισχύσεις «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» για τους αγρότες


«Tην ώρα που η οικονομική κρίση πλήττει την Ευρώπη, οι νέοι αγρότες, χάρη στις άμεσες ενισχύσεις, θα μπορούν να έχουν ένα “ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα”» τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στην ομιλία του με θέμα «Οι άμεσες ενισχύσεις ως μοχλός στήριξης του αγροτικού εισοδήματος και ποιοτικής αναβάθμισης της πρωτογενούς παραγωγής», στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο «Η Κοινή Αγροτική Πολιτική την Περίοδο 2014-20 & η Διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής», παρουσία του Επιτρόπου Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ κ. DacianCiolos και της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

Η ΚΑΠ ηπλέον ολοκληρωμένη κοινή πολιτική της ΕΕ

«Η ΚΑΠ εξακολουθεί, μετά από τόσες δεκαετίες θεσμικής ύπαρξης, εδαφικής διεύρυνσης και πολιτικής εμβάθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συνιστά την πλέον ολοκληρωμένη κοινή πολιτική της Ένωσης».

Οι άμεσες ενισχύσεις σχεδόν το 60% του αγροτικού εισοδήματος

«Οι άμεσες ενισχύσεις συνιστούν μια ασφαλιστική δικλείδα για τους αγρότες. Ειδικά, μάλιστα, σε περιόδους κρίσης σαν αυτή που διανύουμε λειτουργούν ως ένα “μαξιλάρι” για τον παραγωγό που αγωνίζεται να παράγει, και μάλιστα να παραγάγει ποιοτικό προϊόν. Οι άμεσες πληρωμές αντιπροσώπευαν κατά μέσο όρο το 30% του γεωργικού εισοδήματος στην ΕΕ. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, οι άμεσες ενισχύσεις, έφτασαν να αποτελούν σχεδόν το 60% του γεωργικού εισοδήματος σε χώρες, όπως η Ελλάδα».

Στη νέα ΚΑΠ ειδική ενίσχυση στους νέους αγρότες

«Η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού στην Ευρώπη είναι ανησυχητική, καθώς 4,5 εκατ. αγρότες σε σύνολο 13,7 εκατ. είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, δηλαδή το 30%, ενώ μόνο το 6% των παραγωγών είναι κάτω των 35 ετών. Οι άμεσες ενισχύσεις συμβάλλουν στο να μείνει ο κόσμος στα χωράφια και τα βοσκοτόπια, αλλά αποτελούν και εγγύηση για όσους επιθυμούν να εισέλθουν στο στίβο της πρωτογενούς παραγωγής. Γι’ αυτό στη νέα ΚΑΠ, προβλέπεται έως 2% του εθνικού δημοσιονομικού φακέλου να δίνεται σε νέους αγρότες. Επίσης, οι νέοι αγρότες, κάτω των 40 ετών, θα λάβουν υψηλότερες ενισχύσεις ανά εκτάριο κατά 25% τα πρώτα 5 χρόνια της δραστηριότητάς τους».

Η ποιότητα πλεονέκτημα των ελληνικών αγροτικών προΐόντων

«Ως Ελλάδα θα πετύχουμε μόνον εφόσον αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματά μας: τις ιδανικές κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες, την παράδοσή μας στα αγροδιατροφικά προϊόντα με υψηλή διατροφική αξία, το μεράκι των παραγωγών και εντέλει την ασυναγώνιστη ποιότητα. Η ποιότητα αυτή των αγροτικών προϊόντων μπορεί και πρέπει να αποκτήσει ταυτότητα μέσω της ταξινόμησης, τυποποίησης και πιστοποίησής τους».

Νέο πλαίσιο ίδρυσης Οργανώσεων Παραγωγών στο γάλα

«Η εξωστρέφεια απαιτεί την ορθολογικότερη οργάνωση των παραγωγών και σύνδεση της πρωτογενούς με τη δευτερογενή παραγωγή. Γι’ αυτό θεσπίσαμε, για πρώτη φορά, το πλαίσιο ίδρυσης Οργανώσεων Παραγωγών, Ενώσεων Οργανώσεων Παραγωγών και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων στο γαλακτοκομικό τομέα».

Η υποχρεωτική αναγραφή χώρας προέλευσης στο γάλα προστατεύει τον καταναλωτή

«Αναφορικά με την παύση της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης στο γάλα και τα παράγωγα προϊόντα, βάσει του Κανονισμού 1169/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, πιστεύω πως δεν συνιστά μια ευνοϊκή εξέλιξη ούτε για τους παραγωγούς ούτε για τους καταναλωτές. Δεν είναι δυνατόν, οι καταναλωτές να μην γνωρίζουν την προέλευση των τροφίμων που καταναλώνουν. Δεν είναι δυνατόν να πλήττονται τα δίκαια συμφέροντα χωρών με παράδοση στον αγροτικό τομέα και προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και άλλων κρατών μελών. Διότι όταν η νέα ΚΑΠ στοχεύει στη ποιότητα, δεν μπορεί να απεμπολούνται βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως η προέλευση του γάλακτος. Ευελπιστώ ότι εντός του 2014, που η Επιτροπή θα κληθεί να υποβάλει στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την έκθεσή της για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας καταγωγής ή του τόπου προέλευσης για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, θα δοθεί μια συνετή λύση. Μια λύση που θα κατοχυρώνει την ποιότητα, θα προστατεύει τον καταναλωτή από τυχόν παραπλάνηση και θα αποδίδει στον παραγωγό την προστιθέμενη αξία που δικαιούται».

Επιπλέον συνδεδεμένη ενίσχυση στους παραγωγούς ψυχανθών

«Στόχος μας είναι αφενός η αξιοποίηση του ποιοτικού και μη μεταλλαγμένου, εγχώριου γενετικού υλικού και αφετέρου η μείωση της εξάρτησής μας από τις εισαγωγές οσπρίων και ζωοτροφών. Σε αυτό το πλαίσιο, καθορίσαμε τις προωθούμενες για καλλιέργεια ελληνικές ποικιλίες οσπρίων και κτηνοτροφικών φυτών. Στη νέα ΚΑΠ οι παραγωγοί ψυχανθών θα μπορούν να ωφεληθούν από την παροχή συνδεδεμένης ενίσχυσης ύψους 2% ετησίως επί του δημοσιονομικού φακέλου, επιπλέον της βασικής».

Ενθαρρυντικά τα μηνύματα από τον αγροτικό τομέα

«Παρά τις δυσκολίες που γεννά η οικονομική κρίση, τα νέα από την αγροτική παραγωγή είναι περισσότερο ενθαρρυντικά από άλλους τομείς, όπως η αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων κατά 3,9% το πρώτο εξάμηνο του 2013 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2012. Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τους κοινοτικούς πόρους και τα χρηματοδοτικά εργαλεία της νέας ΚΑΠ και ταυτόχρονα θα κάνουμε ριζικές τομές για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, με γνώμονα πάντα το όφελος του παραγωγού, του καταναλωτή και του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας».

Προηγούμενο άρθρο 37 προσλήψεις στη Θεσσαλία σε επτά οργανισμούς του Δημοσίου
Επόμενο άρθρο Καλλιεργούσαν κάνναβη...και συνελήφθησαν!