Γύρισε από την Κίνα η Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών Ελασσόνας


Ολοκληρώθηκε, μετά από διάστημα 15 ημερών, η παρουσία της Ακαδημίας Έρευνας Παραδοσιακών Χορών Ελασσόνας στη μακρινή Κίνα, τη χώρα προέλευσης του μεταξιού και των μαργαριταριών, τη χώρα με την μακρόχρονη ιστορία, τον τόπο καταγωγής των «δράκων», των μοναχών Shaolin, την έδρα των μεγάλων ανθρώπινων επιτευγμάτων και της αλματώδους ανάπτυξης. Ένα ταξίδι που χαρακτηρίστηκε από όλους όνειρο ζωής, παραμυθένιο, πλασμένο από τη φαντασία του καθενός καθώς τα αξιοθέατα που επισκέφτηκαν τα μέλη της Ακαδημίας, οι εμπειρίες που αποκόμισαν από την εκεί παρουσία τους και οι πληροφορίες που συνέλεξαν για τον κινεζικό πολιτισμό μόνο στη σφαίρα της φαντασίας και του παραμυθιού μπορούν να αποτυπωθούν.

Ο σύλλογος συμμετείχε στο 24ο Φεστιβάλ Τουρισμού στην πόλη της Shanghai και στο 10ο Φεστιβάλ Τουρισμού στην πόλη Luoyang. Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από την Κυβέρνησητης Shanghai καιτη Δημοτική –Οικονομική Επιτροπή της πόλης της Luoyang. Μια παρουσία που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς οι ήχοι της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας τα ακούσματα του «Ζορμπά» και των «Παιδιών του Πειραιά» έγιναν αντικείμενο ένθερμης υποδοχής. Στα συγκεκριμένα φεστιβάλ συμμετείχαν χορευτικά συγκροτήματα, μουσικές μπάντες και φιλαρμονικές, μαζορέτες, θεατρικές ομάδες, καρναβαλικά άρματα, καλλιτέχνες και αθλητές από τις χώρες Αυστραλία, Εσθονία, Λετονία, Λευκορωσία, Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία, Η.Π.Α., Κολομβία, Βραζιλία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μακάο, Βέλγιο, Γερμανία, Νέα Ζηλανδία, Ελβετία, Μάλι, Νιγηρία, Ισπανία, Γαλία, Μογγολία, Ταϊλάνδη καθώς και τοπικά συγκροτήματα.

Η αποστολή η οποία απαρτίζονταν από 48 χορευτές, μουσικούς και μέλη της Ακαδημίας ξεκίνησε έχοντας ως οδηγό τις γνώσεις του καθενός για τη μακρινή αυτή χώρα αλλά και με όνειρα, ελπίδες και προσδοκίες για την επαφή με τον κινέζικο πολιτισμό.

Μετά από πολύωρο ταξίδι και με ενδιάμεσο σταθμό την Κωνσταντινούπολη η ελληνική αποστολή αφήχθη στη μακρινή Shanghai την πρώτη στάση της όλης διαδραμής, την πόλη των 25.000.000 κατοίκων τη Νέα Υόρκη της Ανατολής, όπου δεσπόζουν οι τεράστιοι ουρανοξύστες, οι εντυπωσιακές κατασκευές και οι τεράστιες γέφυρες, την πόλη των αντιθέσεων και του χρώματος.

Η πρώτη επαφή με την πόλη εντυπωσιακή καθώς ξαφνικά όλοι αντικρύζανε μια τεράστια μεγαλούπολη με πανύψηλα κτίρια, υπερβολικά μεγάλους δρόμους, μια πόλη που συνεχώς κινείται και αναπτύσσεται. Οι επισκέψεις στα μουσεία της Shanghai μοναδικές και απίστευτα ενημερωτικές καθώς δόθηκε για πρώτη φορά σε όλους τους συμμετέχοντες η δυνατότητα να γνωρίσουν στοιχεία του κινεζικού πολιτισμού, να διδαχθούν για τις δυναστείες που κυβέρνησαν τη χώρα για πάνω από 3.000 χρόνια, να δουν από κοντά τα διάσημα γλυπτά Ming, πολύχρωμες μεταξοτυπίες και πορτρέτα, εντυπωσιακές περγαμηνές και γραφές, να έρθουν σε πρώτη επαφή με τις μορφές του Βούδα, να αφουγκραστούν την εφευρετικότητα και τη διορατικότητα των ανθρώπων της εποχής και τη διαύγεια πνεύματος που τους διακατείχε. Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η αναλυτική αναφορά που δίνεται στο «δρόμο του μεταξιού» όπου αποτυπώνονται γλαφυρά με παραστάσεις, σχεδιαγράμματα, βίντεο και αναπαραστάσεις η διαδρομή εξαγωγής του μεταξιού από τη χώρα της Κίνας προς την Ευρώπη και όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι επισκέψεις σε εργοστάσια επεξεργασίας μαργαριταριών, συλλογής και επαξεργασίας μεταξιού πρωτόγνωρες και επιμορφωτικές καθώς δόθηκε σε όλους η δυνατότητα να λάβουν πληροφορίες για αυτά τα πολύτιμα υλικά καθώς και για τον τρόπο αναπαραγωγής και παρασκευής.

Κατά την πενθήμερη παραμονή στην πόλη της Shanghai έγιναν ξεναγήσεις στην Πλατεία Λαού (PeopleSquare), στο Ναό του JadeBuddha, όπου βρίσκονται μεγαλοπρεπή αγάλματα φτιαγμένα από πολύτιμα πετρώματα, στη δημοφιλή και πολυσύχναστη περιοχή Pudong (με τον πιο εμπορικό δρόμο στο κόσμο NanjingRoad). Μοναδικές εντυπώσεις αποκόμισαν οι συμμετέχοντες από τη νυχτερινή Shanghai κατά τη διάρκεια της νυχτερινής ξενάγησης με ποταμόπλοιο στον ποταμό Huangpu. Οι εναλλαγές χρωμάτων και εικόνων από τους πανύψηλους ουρανοξύστες έδεναν σε απόλυτη αρμονία με αναπαραστάσεις φιγούρων και προσώπων οι οποίες ξεπρόβαλαν από όλα τα κτίρια κατά μήκος του ποταμού. Σημαντική στιγμή της εκεί παρουσίας ήταν η επίσκεψη στην παλιά πόλη Chenghuangmiao με τις επιβλητικές παγόδες του 11ου αιώνα και τα συντριβάνια, όπου η γενική αίσθηση που εκλάμβανε ο κάθε επισκέπτης είναι ότι βρίσκεται στην τότε εποχή με τις περίεργες ενδυμασίες, το διαφορετικό τρόπο ζωής, τις ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες.

Το 24ο Φεστιβάλ Τουρισμού της πόλης της Shanghai είναι ένα ιδιαίτερο γεγονός για την πόλη. Η μεγάλη απήχηση που έχει στον πληθυσμό της καθώς και η ειδική βαρύτητα που του δίνουν τα ΜΜΕ το ένιωσαν οι 3.000 συμμετέχοντες κατά την παρέλαση και την επίσημη τελετή έναρξης. Εκατοντάδες, χιλιάδες κόσμου κατά μήκους του δρόμου να αναμένουν με προσμονή για μία φωτογραφία, για ένα χαιρετισμό, για ένα απλό άγγιγμα, για ένα χαμόγελο. Ανεπανάληπτες στιγμές, στιγμές μεγαλειώδεις, στιγμές που μόνο η μίξη διαφορετικών πολιτισμών και κουλτούρων μπορεί να χαρίσει. Ενδεικτική εικόνα του μεγέθους της παρέλασης και του πολυπληθούς κοινού αποτελεί η αναφορά του παλιού χοροδιδασκάλου της Ακαδημίας κ. Κόκκινου Ιωάννη «Πρώτη φορά στην 35ετή καριέρα μου στο χώρο αντικρύζω τόσο πολύ κόσμο, τόσο ενθουσιώδες και ενεργό κοινό, τέτοια ανταπόκριση από τον ντόπιο πληθυσμό». Η εκδήλωση καλύπτονταν ζωντανά από τον τηλεοπτικό σταθμό OTV, με τη συνολική τηλεθέαση να ξεπερνά τα 220.000.000 τηλεθεατές. Η παρουσίαση της Ακαδημίας έτυχε ένθερμης υποδοχής καθώς το συρτάκι και ο «Ζορμπάς» ξεσήκωσαν τους επισήμους και ενθουσίασαν τους παρευρισκομένους.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ ακολούθησε παρουσίαση της Ακαδημίας στο εμπορικό κέντρο GlobalHarbor (το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Ασίας), με τους ήχους της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και των Νησιών του Αιγαίου να ακούγονται από άκρη σε άκρη και να κυριεύουν το χώρο. Το απόγευμα της ίδιας μέρας δόθηκε δεξίωση προς τιμή των αρχηγών των αποστολών από την Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ. Εκεί, παρουσία του Υπουργού Τουρισμού της Κίνας, έγινε παρουσίαση των χωρών και ακολούθησε ανταλλαγή ενημερωτικού υλικού και αναμνηστικών δώρων. Η Ακαδημία φρόντισε να προβάλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την περιοχή της Ελασσόνας και κατ’ επέκταση την περιφέρεια Θεσσαλίας. Με τις επίσημες φωτογραφήσεις έπεσε η αυλαία του 24ου Φεστιβάλ Τουρισμού της πόλης της Shanghai.

Η τελευταία εμφάνιση του χορευτικού τμήματος, στην περιοχή της Shanghai, πραγματοποιήθηκε στο λιμναίο πλωτό χωριό Zhouzhuang. Πρόκειται για ένα υδάτινο χωριό στο οποίο υπάρχουν αμέτρητα μικρά κανάλια, τα οποία μπορείς να διασχίσεις με μικρές βάρκες, αναπολώντας έτη παλιά, όπου η ζωή είχε τους δικούς της ρυθμούς. Το Zhouzhuang έγινε διάσημο από το πορτρέτο – φωτογραφία που αναπαριστά την ένωση δύο μικρών γεφυρών του χωριού και η οποία μέσω του τύπου και των ΜΜΕ έφερε διαθνή αναγνώριση και προβολή για τη μικρή και φτωχή αυτή περιοχή. Την επίσκεψη στο χωριό ακολούθησε εντυπωσιακή παρέλαση στην πόλη Kushan, μία πόλη που χτίστηκε εξ’ ολοκλήρου από την αρχή από μεγάλες εταιρίες πληροφορικής που έχουν έδρα την Ταϊβάν.

Δεύτερος προορισμός η πόλη της Luoyang, μία από τις αρχαίες πρωτεύουσες της Κίνας, η αφετηρία του ανατολικής διαδρομής του «δρόμου του μεταξιού». Η άφιξη στην πόλη έγινε μετά από 14ωρο ταξίδι με τρένο, μία συναρπαστική εμπειρία, όπου δόθηκε η δυνατότητα σε όλους να γνωρίζουν την ενδοχώρα της Κίνας, να αντικρύσουν περιοχές φυσικού κάλλους, να γίνουν μάρτυρες απίστευτων φυσικών τοπίων, ποταμών, κοιλάδων, χαραδρών, χωραφιών, γραφικών χωριών, τεράστιων οριζώνων.

Στη διάρκεια της εκεί παραμονής πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο μουσείο της πόλης, στο ναό του Άσπρου Αλόγου (προς τιμήν των πρώτων μοναχών που έφεραν τη θρησκεία του Βουδισμού στην Κίνα), στο ναό του «Ήρωα» (ο οποίος τιμήθηκε ως αυτοκράτορας για τις υπηρεσίες που προσέφερε στο κράτος της Κίνας) καθώς και στο χώρο ταφής των αυτοκρατορικών αλόγων, χώρος πολύ ιδιαίτερος καθώς ως ένδειξη τιμής τοποθετούσαν μαζί με τα άλογα και τα άρματα που έσερναν.

Απόλυτα εντυπωσιακή ήταν η επίσκεψη στους περίφημους βράχους LongmenGrottos, περιοχή όπου βρίσκονται διάσπαρτες άνω των 2.000 λαξευμένες σπηλιές με φιγούρες του Βούδα. Στην εν λόγω τοποθεσία υπάρχουν εντυπωσιακά σκαλισμένα αγάλματα του Βούδα και των μαθητών του, ενδεικτικά της δύναμης που είχε ο κάθε αυτοκράτορας και η κάθε δυναστεία της Κίνας. Πανύψηλες κατασκευές, οι οποίες δεν έχουν διαβρωθεί στο πέρασμα του χρόνου και οι οποίες προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.

Ακολούθησε η επίσκεψη στο μεγαλύτερο και πρώτο ναό των μοναχών Shaolin, οι οποίοι φημίζονται για τις πολεμικές τους τέχνες, τη διορατικότητά τους, την απόλυτη συγκέντρωση, την υπομονή και την επιμονή τους. Ακολούθησε μοναδική επίδειξη κινήσεων KungFu από νεαρούς μοναχούς (με την όλη διαδικασία να συνεπάρει όλους τους παρευρισκόμενους), απονομή βραβείου στον «Έλληνα Shaolin» Δημήτρη Σκρέτα, περιήγηση στον ναό των επτά διαφορετικών διαμερισμάτων και επίσκεψη στις παγόδες των αποθανόντων ηγουμένων του ναού. Παράπλευρα του ναού υπάρχουν δεκάδες σχολεία – ακαδημίες όπου 10.000 και πλέον μαθητές διδάσκονται τα μυστικά των μοναχών Shaolin με απώτερο σκοπό κάποτε να μπορέσουν να ακολουθήσουν τα βήματα των φημισμένων αυτών μοναχών.

Το 10ο Φεστιβάλ Τουρισμού της πόλης της Luoyang ξεκίνησε με μία εντυπωσιακή παρέλαση στους δρόμους της πόλης με τη συνοδεία χιλιάδων επισκεπτών και με τη συμμετοχή άνω των 2.000 χορευτών και μουσικών. Τα ακούσματα των μουσικών της Ακαδημίας Πάνου Μπίσμπα (κλαρίνο), Μιχάλη Μαντέλα (τρομπέτα), Θάνου Παρασκευά (ακορντεόν), Δημήτρη Σκρέτα (Νταούλι) και Κώστα Παλάγκα (μπουζούκι) έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό και έντονα χειροκροτήματα. Μουσικές των Θεοδωράκη, Χατζηδάκι κ.α., γνωστές ανά την υφήλιο, απογείωσαν στην κυριολεξία το κοινό που ασταμάτητα χειροκροτούσε στο ρυθμό του Ζορμπά και των παιδιών του Πειραιά.

Τελευταίος σταθμός της πολυήμερης παραμονής στη χώρα του μεταξιού η πρωτεύουσα πόλη του Πεκίνου. Πρόκειται για την πόλη που διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, με πολλές ανέσεις, με έντονα τα σημάδια μιας σύγχρονης μεγαλούπολης. Η επίσκεψη στην πλατεία Tiananmen, όπου δεσπόζει το Μαυσωλείο του Μάο Τσε Τουνγκ, το Πολεμικό Μουσείο και τα ογκώδη κυβερνητικά κτίρια άκρως επικοδομητική και ενδιαφέρουσα. Χιλιάδες ανθρώπων να υπομένουν καρτερικά να επισκεφτούν τον ηγέτη και αναμορφωτή τους ενώ παράλληλα δεκάδες πλανόδιοι μικροπωλητές να συναγωνίζονται και να παζαρεύουν να πωλήσουν την πραμάτειά τους, καπέλα του κόκκινου στρατού, την κόκκινη βίβλο του Μάο κ.α.

Από τις όμορφες επισκέψεις ήταν αυτή στην Απογορευμένη πόλη, τον τόπο κατοικίας των αυτοκρατόρων, μέχρι το 1911 όπου και έπαψε να ισχύει ο θεσμός. Σε μία τεράστια έκταση βρίσκονται με απόλυτη ρυμοτομία και συντηρημένα επιμελώς, εκατοντάδες κτίρια, μικρά και μεγάλα, το καθένα με την ιστορία του και τη σημασία του. Τα δωμάτια διαμονής, η αίθουσα συνάθροισης με τους επιτελείς του, η τράπεζα, ο χώρος διαμονής των παλλακίδων (που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούσαν και τις 3.000), οι ναοί, οι στρατώνες, όλα φέρνουν στο μυαλό μύθους και δοξασίες της εποχής.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Σινικό Τείχος, τη μεγαλύτερη ανθρώπινη κατασκευή, το οικοδόμημα των 21.000 χλμ. Όπου μπορούσε να φτάσει το ανθρώπινο μάτι μπορούσε κανείς να διακρίνει το τείχος να απλώνεται, χωρίς να εμποδίζεται από βουνά, κορυφές, χαράδρες, ποτάμια και λίμνες. Μια ανεπανάληπτη κατασκευή για την ολοκλήρωση της οποίας απαιτήθηκαν περισσότερα των 1.000 ετών, ένα τείχος που προστάτεψε την πόλη σε δύσκολες εποχές, για την κατασκευή του οποίου εργάστηκαν και θυσιάστηκαν χιλιάδες κόσμου. Όπως είπε και ο Μάο Τσε Τουνγκ «για να γίνεις άντρας πρέπει να περπατήσεις στο Σινικό Τείχος».

Η ολιγόωρη παραμονή στο Πεκίνο ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Ολυμπιακό Στάδιο, τη Φωλιά του Πουλιού όπως αποκαλείται πλέον από την εκκεντρική κατασκευή του που έχει το σχήμα της φωλιάς ενός πουλιού.

Κάπου εκεί ολοκληρώθηκε η επιτυχημένη παρουσία της Ακαδημίας Έρευνας Παραδοσιακών Ελασσόνας στη μακρινή Κίνα. Ένα ταξίδι, απαγορευμένο για πολλούς λόγω κόστους και απόστασης, το οποίο είχε έντονες συγκινήσεις, πλήθος από αξιοθέατα, άκρως επιμορφωτικό και εκπαιδευτικό αλλά κυρίως γεμάτο συναισθήματα. Καθόλη τη διάρκεια δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν συνήθειες των κατοίκων της κάθε περιοχής, να διασχίσουν την ενδοχώρα, να ζήσουν την περίεργη οδηγική συμπεριφορά των κατοίκων (με τα ατελείωτα μηχανάκια και ποδήλατα), να αντικρύσουν μοναδικά τοπία φυσικού κάλλους, να γνωρίζουν την τοπική κουζίνα με τις περίεργες γεύσεις (η οποία δημιούργησε αρκετά προβλήματα). Όλα τα μέλη που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να διδαχτούν την παράδοση των κατοίκων της Κίνας, την παιδεία τους, την κουλτούρα τους.

Το ταξίδι το οποίο οργανώθηκε με επιμέλεια από τους ανθρώπους της Ακαδημίας ολοκληρώθηκε με την επιστροφή στην Ελλάδα. Από τις χαώδεις πόλεις, τη χώρα με τη διαρκή ανάπτυξη και τη μακραίωνη ιστορία, τον τόπο των δράκων και των παραμυθιών η Ακαδημία επέστρεψε στη μικρή Ελασσόνα, στο φτωχό αλλά μεγαλόπρεπο και μυθικό Όλυμπο. Για μια ακόμη φορά η Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών Ελασσόνας εκπροσώπησε επάξια τα ελληνικά χρώματα, δίδαξε στοιχεία του ήθους και του ευγενικού πνεύματος που διακατέχει τους Έλληνες, άδραξε την ευκαιρία να προβάλλει τους στόχους για τους οποίους ιδρύθηκε ήτοι η προβολή και προώθηση του πολιτισμού του τόπου της και έκανε γνωστή την Ελασσόνα στα πέρατα του κόσμου.

Η Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών Ελασσόνας θα ήθελε να εκφράσει τις βαθιές της ευχαριστίες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και συγκεκριμένα στον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό για την προσφορά του πλούσιου ενημερωτικού υλικού, το οποίο διανεμήθηκε καθόλη τη διάρκεια της παραμονής του συλλόγου στην Κίνα. Παράλληλα δε ευχαριστεί τον κ. Αγοραστό για τη διευκόλυνση και τη βοήθεια που παρείχε κατά την έκδοση των αεροπορικών εισιτηριών.

Την επιμέλεια του ταξιδιού είχε το Δ.Σ. του συλλόγου, το οποίο συμμετείχε με όλα τα μέλη που το απαρτίζουν και την επιμέλεια του προγράμματος είχε ο χοροδιδάσκαλος κ. Κόκκινος Γεώργιος. Η αποστολή, η οποία απαρτίζονταν από 48 χορευτές, μουσικούς και μέλη του συλλόγου, επέστρεψε γεμάτη εμπειρίες και αναμνήσεις. Σημειώνεται ότι το κόστος του ταξιδίου καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από τους συμμετέχοντες.

Δόθηκε η υπόσχεση πως η Ακαδημία θα εξακολουθήσει να προβάλει τον ελληνικό πολιτισμό, όπου και όποτε της ζητηθεί, με το ίδιο μεράκι και τον ίδιο επαγγελματισμό και πως το επόμενο ταξίδι θα είναι καλύτερο και εντυπωσιακότερο.

Για την Ακαδημία

Καφάσης Κωνσταντίνος

Μέλος Δ.Σ.

Προηγούμενο άρθρο Συναυλία με έργα για βιολί, κόρνο και πιάνο στο Σ.Ω.Λ
Επόμενο άρθρο Καταγγελία του ΕΚΛ για τους απλήρωτους του Βοήθεια στο Σπίτι