Επιβεβαίωσε το νέο σύστημα εκλογών ο Λεων. Γρηγοράκος – Σε σύσκεψη στη Λάρισα για την T.A


Το μέλλον της Νέας Αυτοδιοίκησης, σαν απαραίτητο όρο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, περιέγραψε κατά την ομιλία του σήμερα, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, ο Υπουργός Αναπληρωτής Εσωτερικών, κος Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Στη σύσκεψη με θέμα τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, την οποία συνδιοργάνωσαν από κοινού η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, εκτός της Γ.Γ. της ΑΔΘΣΤΕ κας Καλλιόπης Γερακούδη και του Περιφερειάρχη, κ. Κώστα Αγοραστού, συμμετείχαν, οι Αντιπεριφερειάρχες, οι Δήμαρχοι της Θεσσαλίας με διευθυντικά στελέχη τους, στελέχη της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Παρόντες στη σύσκεψη από το Υπουργείο Εσωτερικών ήταν ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠ.Εσ. κος Κιντής Κων/νος και ο Τμηματάρχης Οικονομικής Διοίκησης της Δ/νσης οικονομικού του ΥΠ.Εσ.

Κατά την ομιλία του ο Υπουργός Αναπληρωτής Εσωτερικών , κ. Λ. Γρηγοράκος, ανέφερε τα εξής:

«Η δημοσιονομική εξυγίανση δεν αφορά στην Κυβέρνηση αλλά τη χώρα. Τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης δεν αφορούν μόνο τους Δημάρχους ή τους Περιφερειάρχες αλλά την κοινωνία των πολιτών. Ως εκ τούτου η αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης είναι υπόθεση όλων μας.

Νέα διοίκηση , νέα αυτοδιοίκηση σαν απαραίτητος όρος της εξόδου της χώρας από την κρίση.

Τα προβλήματα εδώ είναι βαθύτερα και ουσιαστικότερα και δεν αντιμετωπίζονται με μερεμέτια. Αυτή ήταν μια συνταγή που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και τα αποτελέσματα τα είδαμε τα τελευταία χρόνια. Υπερτροφικό κράτος από τη μια πλευρά και αναποτελεσματική αυτοδιοίκηση από την άλλη , ήταν οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Στην πραγματικότητα οι σχέσεις κράτους και αυτοδιοίκησης ήταν πολύ στενές. Οι επιπτώσεις αυτών των σχέσεων είχαν δυσμενείς επιπτώσεις στη Διοίκηση.

Είναι ζωτικής ανάγκης η θεμελίωσης μιας νέας σχέσης κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να αποτελεί μια νησίδα σε ένα κράτος που οδηγήθηκε σε χρεοκοπία. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Η αναμόρφωση της Αυτοδιοίκησης συνιστά απόλυτη προτεραιότητα. Είναι μια από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που καλούμαστε να κάνουμε. Πρέπει να ανοίξουμε μια ουσιαστική συζήτηση για όλα τα θέματα της αυτοδιοίκησης (από τον τρόπο οργάνωσης μέχρι τους οικονομικούς της πόρους)

Αναφορικά με τη διαδικασία αξιολόγησης των δομών του Δημοσίου, ο κ. Γρηγοράκος τόνισε:

«Η αξιολόγηση των δομών και των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού. Η αναμόρφωση της Αυτοδιοίκησης θα έπρεπε να είναι δικιά μας επιλογή ακόμη και αν δεν μας την επέβαλαν τα μνημόνια. Οι πολιτικές της κινητικότητας, της διαθεσιμότητας και της εφεδρείας αντικειμενικά είναι μεσοπρόθεσμες πολιτικές.

Στο Συμβούλιο Κυβερνητικής Μεταρρύθμισης αποφασίσαμε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση να μην υπάρχει διαθεσιμότητα. Δεν αποτελούν λύσεις στα προβλήματα αυτές οι κινήσεις. Μόνο μια ουσιαστική πολιτική αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών μπορεί να αποδώσει αποτελέσματα. Έτσι αποφασίσαμε την διαδημοτική μετακίνηση. Οφείλουμε όμως να δείξουμε την απαιτούμενη συνεννόηση σε πολιτικές, που δεν θα μας οδηγήσουν σε παλινδρομήσεις που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τις όποιες αποφάσεις αλλά και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Οι οριζόντιες περικοπές οδήγησαν σε μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Ο αριθμός των ανέργων είναι πρωτοφανής. Γνωρίζουμε πολύ καλά το νέο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον. Αντιλαμβανόμαστε τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις μας. Πρέπει να βάλουμε την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης. Ως εκ τούτου δεν έχουμε την πολυτέλεια να μεταθέτουμε στο μέλλον αποφάσεις ούτε και να ακυρώνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε.»

Σε σχέση με το νέο εκλογικό νόμο, ο Υπουργός Αναπληρωτής Εσωτερικών σημείωσε:

«Οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μια μεγάλη ευκαιρία να εγκαινιάσουμε ένα νέο μοντέλο διευθέτησης του ζητήματος. Η αποδέσμευση των Δημάρχων από τους δημοτικούς συμβούλους συνιστά καινοτομία. Ακολουθείται επί δεκαετίες σε πολλές χώρες και όχι μόνο σε εκλογές. Οι δημότες θα μπορούν να επιλέξουν από διαφορετικά ψηφοδέλτια Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους. Η επιλογή θα δώσει τη δυνατότητα στο Δήμαρχο να λειτουργεί συναινετικά και σωστά, στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων.

Οι πλειοψηφίες θα πρέπει να διαμορφώνονται στη βάση συμφωνίας προγραμμάτων που θα αποβλέπουν στην εμπέδωση και αναζήτηση ευρύτερων συνεργασιών. Η πλειοψηφία σε ένα δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να είναι στατική.

Το προτεινόμενο μοντέλο επιβάλει και συνεργασίες που είναι απαραίτητες σε μια σύγχρονη τοπική αυτοδιοίκηση, αποτρέποντας τις πρακτικές του λαϊκισμού και των πελατειακών σχέσεων.

Σε ότι αφορά τα τεχνικά θέματα θα συζητηθούν όταν έρθει εκείνη η ώρα.

Ο Πρωθυπουργός είπε χθες το βράδυ πως θέλει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος αλλά δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ που μπορώ να σας μεταφέρω την άποψη , συζητάμε τον εκλογικό νόμο στα πλαίσια ενός πολύ μεγάλου πακέτου μεταρρυθμίσεων για τη Δημοκρατία.

Δεν έχει συζητήσει το θέμα του εκλογικού νόμου στην τοπική αυτοδιοίκηση.»

Σε σύντομη παρέμβαση της η Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας , κ. Καλλιόπη Γερακούδη τόνισε μεταξύ άλλων:

«Το προφανές είναι πως δοκιμαζόμαστε όλοι , σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, που ίσως ποτέ μας, δεν τις είχαμε φανταστεί.

Δεδομένα χρόνων έχουν αλλάξει και συνεχίζουν να αλλάζουν, οι Υπηρεσίες μας βρίσκονται μπροστά στο διπλό αίνιγμα των επιπλέον ευθυνών αλλά και του μειούμενου ολοένα προσωπικού, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν με φόβο και αισθήματα ανασφάλειας το μέλλον τους, οι οικονομικές δυνατότητες είναι περιορισμένες στο μέγιστο βαθμό, ενώ ταυτόχρονα πολλές φορές το κέντρο αποδεικνύεται ιδιαίτερα σκληρό στις γνωστές γραφειοκρατικές διαδικασίες, δημιουργώντας στην πράξη ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Μπορώ να πω με βεβαιότητα πως στη Θεσσαλία, έχουμε καταφέρει να συνεργαζόμαστε σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό, προσπαθώντας να δίνουμε λύσεις σε προβλήματα, ισορροπώντας ανάμεσα στην πολυνομία και τις επικαλυπτόμενες πολλές φορές αρμοδιότητες.

Όπου αυτό είναι αρκετό μπορούμε και προχωρούμε. Όπου όμως τα θέματα απαιτούν κεντρικές λύσεις και επιλογές εκεί πολλές φορές συναντάμε προβλήματα.

Πολλά από αυτά θα αναφερθούν και από τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους.

Και επειδή το ζητούμενο είναι οι λύσεις, να σας δώσω αμέσως το λόγο για να ξεκινήσουμε το ουσιαστικό μέρος της σύσκεψης μας.»

Στη σύσκεψη πήρανε το λόγο μετά τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κων/νο Αγοραστό, οι Δήμαρχοι της Θεσσαλίας αλλά και οι Αντιπεριφερειάρχες, παρουσιάζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και καταθέτοντας προτάσεις για τα σημαντικότερα θέματα.

Προηγούμενο άρθρο Συνελήφθη 33χρονος ΡΟΜΑ για ληστρική κλοπή
Επόμενο άρθρο Απορρίμματα δίπλα στις υδρευτικές γεωτρήσεις της Τερψιθέας