Γιατροί του Πανεπιστημιακού ενημέρωσαν γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού


Η Πολυπαραγοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Λεμφοιδήματος (Π.Ο.Α.Λ) του Π.Γ.Ν. Λάρισας με αφορμή το γεγονός, ότι ο Οκτώβριος έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως μήνας ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού, αφιέρωσε το διάστημα 16-31/10/2013, καθημερινά δυο ώρες για την ενημέρωση γυναικών, που έχουν υποβληθεί ή πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, σχετικά με τον κίνδυνο δημιουργίας λεμφοιδήματος.

 

Η αφαίρεση των λεμφαδένων καθώς και η ακτινοθεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού μπορεί να προκαλέσει λεμφοίδημα (οίδημα – πρήξιμο στο άνω άκρο), του οποίου τα πρώτα σημάδια είναι η αίσθηση βάρους στο άνω άκρο και το ότι τα ρούχα ή τα κοσμήματα αρχίζουν να στενεύουν. Το λεμφοίδημα εφόσον δημιουργηθεί είναι χρόνιο, μπορεί να αντιμετωπιστεί, αλλά όχι να θεραπευτεί. Γι΄αυτό το λόγο η πρόληψη της δημιουργίας του είναι ιδιαίτερα σημαντική και μπορεί να επιτευχθεί με απλό τρόπο, χωρίς να επιβαρύνει την καθημερινότητα και χωρίς να επηρεάσει την ποιότητα ζωής των γυναικών με καρκίνο του μαστού. Μάλιστα πολλές είναι οι γυναίκες με λεμφοίδημα μετά από θεραπεία για καρκίνο του μαστού, που αναφέρουν ότι δεν είχαν ενημερωθεί κατάλληλα για τα μέτρα πρόληψης του λεμφοιδήματος.

 

Το πρόγραμμα πρόληψης της Π.Ο.Α.Λ. του Π.Γ.Ν.Λ. ξεκίνησε το 2012 και συνεχίζεται με επιτυχία μέχρι και σήμερα. Την διάρκεια του Οκτωβρίου και στο πλαίσιο της εκστρατείας για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, η Π.Ο.Α.Λ. ενημέρωσε για το λεμφοίδημα με ατομική συμβουλευτική συνεδρία διάρκειας 45 λεπτών, 37 γυναίκες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες είχαν υποβληθεί ή υποβάλλονταν σε θεραπεία καρκίνου του μαστού. Από αυτές τις γυναίκες σε 5 είχε ήδη δημιουργηθεί λεμφοίδημα μικρού βαθμού και λήφθηκαν τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης του (αυτοδιαχείριση ή εντατικό πρόγραμμα αντιμετώπισης Π.Ο.Α.Λ.). Οι υπόλοιπες γυναίκες ενημερώθηκαν για τον κίνδυνο λεμφοιδήματος και για τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και θα παρακολουθούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

 

Όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν για το πρόγραμμα πρόληψης λεμφοιδήματος σε καρκίνο του μαστού αλλά και για το πρόγραμμα αντιμετώπισης λεμφοιδήματος της Π.Ο.Α.Λ. μπορούν να τηλεφωνούν για ραντεβού στο 2413502160 (κα Παπαδοπούλου Μ-Χ, Φυσικοθεραπεύτρια). Επειδή το λεμφοίδημα είναι προτιμότερο να αντιμετωπίζεται σε πρώϊμο-αρχικό στάδιο, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια, ώστε η αναμονή των ραντεβού να είναι μικρότερη της 1 εβδομάδας.

 

Πληροφορίες για το λεμφοίδημα και την Π.Ο.Α.Λ. και στο www.uhl.gr/poal. Φορείς μπορούν να επικοινωνούν με τον κ. Νάκο Χρήστο, Κοινωνικό Λειτουργό του Ψυχιατρικού Τμήματος Ενηλίκων στο 2413501069 και στο lemfoidimapgnl@gmail.com

 

Προηγούμενο άρθρο Προσπαθούσαν να βγάλουν ταυτότητα με ψεύτικα χαρτιά
Επόμενο άρθρο Τραγωδία στη Λάρισα με θύμα 12χρονο μαθητή